19 / 05 / 2024

Araba sahibi olmak isteyenlere kötü haber! Dolar ve euronun eşitlenmesi otomobil sektörünü vurdu

Araba sahibi olmak isteyenlere kötü haber! Dolar ve euronun eşitlenmesi otomobil sektörünü vurdu

Dünyada dolar ve Euro kurunun eşitlenmesinin yankıları devam ederken, otomobil sektörü için olumsuz haber, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu’dan geldi. İşte detaylar…



"İhracatın % 82'si Euro ile yapılıyor"

İçinde bulunduğumu 2022 yılının ilk altı ay ihracat verileri baz ahaline alındığında otomotiv sanayi ihracatının % 82’sinin euro, % 11’i ise dolar şeklinde gerçekleştiği aktaran Eroldu, üretim girdileri tarafından bakıldığında ise otomotiv sanayinin çok katmanlı bir üretim zinciri yapısına olanak tanıdığını söyledi.

Eroldu, ülkemizde de bu ihracatın yüksek oranla dolar bazında gerçekleştiğini söylerken, "Ana sanayinin direkt şekilde ithal ettiği üretim girdilerindeki dolar oranının ağırlığının, ihracatımızdaki ağırlığın üzerinde olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda ülkemiz, hammadde ithalatı da ağırlıklı olarak dolar bazlı gerçekleşiyor" şeklinde konuşan Eroldu, bu veriler doğrultusunda, dolar bazında ithal edilen ürünün euro şeklinde ihraç edildiğinde geçmişte parite farkı ihracatçının lehine bir durum söz konusu olduğunu ifade ederek, "Euro - dolar kurunun eşitlenmesi ihracat operasyonlarımızda kârlılığı negatif etkileyen bir faktör haline gelmesine sebep oldu" şeklinde konuştu.

Eroldu, bunların yanı sıra doların, euro karşısında değer kazanmaya devam ettiği sürece ihracatta rekabetçiliğin negatif etkileneceğini, on altı yıldır ihracat lideri durumunda olan sektörün Türkiye sanayisinin dış ticaret dengesine sağladığı katkının da negatif yönde etkileneceğini vurguladı.

Eroldu, iç pazar açısından durumu işe şöyle yorumladı:

"İthal araçların yüksek açıdan euro açısından geldiği göz önüne alındığında paritedeki dolar lehine değişimin kısmen ithal ürünlere rekabet avantajı bulundurduğunu da dile getirebiliriz.”

Araba sahibi olmak isteyenlere kötü haber! Dolar ve euronun eşitlenmesi otomobil sektörünü vurdu

EDİTÖR NOTU: Bu haber 20 Temmuz 2022 tarihinde saat 14.40’ta yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 17,58 Türk Lirası, euro 17,99 Türk Lirası, altının gramı ise 965 Türk Lirası değerinde.

KPSS puanı ile kamu personeli aranıyor! Başvurmak için elinizi çabuk tutun

Elon Musk Twitter ile mahkemelik oluyor! Dünyanın en zengin insanı öyle bir şey yaptı ki

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer’den bomba tahmin! Dolar 22 TL olacak! Sakın satmayın


Geri Dön