25 / 05 / 2024

Arabası olanlar dikkat! Yağmur gibi zamlar geliyor! O düzenleme iptal edildi!

Arabası olanlar dikkat! Yağmur gibi zamlar geliyor! O düzenleme iptal edildi!

Anayasa Mahkemesi Zorunlu trafik sigortasında teminat bedelini etkileyecek çok kritik kararlar aldı. Bu çerçevede zorunlu mali sorumluluk sigortası çerçevesinde ödenecek destekten yoksun kalma tazminatıyla sürekli sakatlık tazminatıyla ilgili düzenlemeler iptal edildi.



TAZMİNAT HESAPLAMASI ŞARTI DEĞİŞİYOR

Avukat Adil Baltaş da Zorunlu Mali Mesuliyet Trafik sigortası çerçevesinde yer alan (araç hasarı, değer kaybı, destekten yoksun kalma, geçici/kalıcı sakatlık, bakıcı gideri tazminatları vb) tazminatların KTK 90’ncı maddesinin atıf yaptığı güncel mevzuat uyarınca trafik sigortası genel koşulları ekindeki formülasyon hesabına göre değil, 6098 sayılı Türk Borçlar Yasası 49’ncu ve diğer maddelerine yani haksız fiill hükümlerine göre hesaplanacağını söylüyor.

FORMÜLLER DEVREDEN ÇIKTI

Baltaş, "Burada iptal kararıyla tazminat çerçevesi belirleme sürecinin formüllerden daha çok, Anayasa Mahkemesi eliyle bilirkişi ve özellikle hakimlere bırakıldığını söyleyebiliriz" diyor.
Baltaş 2020’de yine genel koşullara atıf yapan KTK’nın söz konusu maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptalini hatırlatıyor.

 Arabası olanlar dikkat! Yağmur gibi zamlar geliyor! O düzenleme iptal edildi!

"Bu durumda yasada boşluk oluşmuş, idarece yeni düzenleme yapılıncaya kadar tazminat kapsamları TBK’ya ve diğer söz konusu yasalara göre belirlenmişti" diyen Baltaş, 2020 yılında verilen iptal kararı ile, sigorta şirketlerinin ödediği tazminatların yükseldiğini, aynı zamanda ödeme yapılarak kapatılan dosyalardan da ciddi tutarlarda farklar ödenmek durumunda kalındığını söylüyor.

Baltaş, o dönemde iptal kararının ardından yapılan ilk idari düzenlemeye kadar geçen 1,5 senelik süreçte bu durumun sigorta firmalarının tazminat ödeme yükünü artırdığını, dava süreçlerini uzattığını, davanın maddi külfetini yükselttiğini, birtakım davalarda yeniden raporlar alınmak durumunda kaldığını da ekleyerek sözünü tamamlıyor.

Doğalgaza yüzde 20 indirim geliyor! BOTAŞ müjdeli haberi resmen açıkladı!

Dolar kahini olan ekonomist, dolar için tek tek tahmin verdi! Dolar 25 TL olacak dedi! Yatırımcıları peş peşe uyardı!

Altının düşeceğini bilen isim, altında beklediği seviyeyi peş peşe açıkladı! Bakmayanlar saç baş yolacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön