05 / 05 / 2024

Araç almak isteyenler dikkat! Yüzde 47,6 indirim...

Araç almak isteyenler dikkat! Yüzde 47,6 indirim...

Türkiye'nin önde gelen 2.el araç ilan platformları arasında yer alan arabamcom, otomotiv almak isteyen insanlarla bir anket yaptı. Sonuçlara göre tüketici indirim bekliyor.



Pandemi döneminin getirdiği ekonomik sıkıntılar, kurdaki hareketlilik ve  sıfır araç üretimi ve tedarikteki problemler ikinci el otomotiv sektörünü oldukça fazla alakadar ediyor, ikinci el otomotiv fiyatları yüksek seviyeleri görüyor. Son zamanlarda döviz kurlarının sabitlenmesiyle fiyatlar belli bir seviyede kalmaya devam etse de ikinci el araç piyasasında sakin günler yaşanıyor. Türkiye'de bu hareketsizliğin en büyük nedenlerinden biri de tüketicilerde meydana gelen bekleme davranışıyla beraber fiyatlarda bir indirim olacağı düşüncesi, son dönemde yapılan ÖTV düzenlemesi gibi yeni düzenlemelerin ve indirim geleceği düşüncesi.

Memurlarnet'in haberine göre, Türkiye'nin önde gelen 2.el araç ilan platformları arasında yer alan arabamcom, Türkiye'de otomotiv almayı düşünen insanların davranışlarını araştırdı. Şubat ayında 520 kişinin katılımıyla yapılan araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 62,3'ü araç almayı düşünüyor. Otomotiv piyasasına ışık tutacak verileri paylaşan arabamcom'un yayınlamış olduğu veriler, Türk vatandaşlarının genelinin araç almak için acele etmediğini hatta araç fiyatlarında bir indirim beklentisi olduğunu gösteriyor.

Araç almak isteyenler dikkat! Yüzde 47,6 indirim...

Anket katılımcılarına ne zaman araç almak istedikleri sorulduğunda katılım sağlayan 520 kişiden yüzde 29'u acele etmediğini söylerken, katılımcıların yüzde 18'i 1 ay içerisinde, yüzde 9,5'i 3 ay içerisinde, yüzde 27,2'si 2 hafta içerisinde araç almayı düşündüğünü söylüyor. Yanıtlayıcıların yüzde 16,3'ü de henüz belli olmadığını söylüyor.

Yakın zamanda araç almayı düşünen katılımcılara sebepleri sorulduğunda, tüketicilerin yüzde 42,5'i "acil ihtiyacım olduğu için" cevabını verirken yanıtlayanların yüzde 20,8'i yeterli birikimi olduğu için, yüzde 20'si piyasada her geçen gün temiz araç bulmak zor olduğu için, yüzde 16,7'si otomobil fiyatlarının artacağını düşündüğü için yakın zamanda araç almak istediğini belirten cevapları verdi.

ÖTV Düzenlemesi İstenen Etkiyi Veremedi

Yanıtlayanlara ÖTV düzenlemesi ile ilgili düşünceleri sorulduğunda yüzde 7,6'sı beklentileri karşıladığını düşünürken, katılımcıların yüzde 70,1'i beklentileri karşılamadığını dile getiriyor. Tüketicilerden yüzde 22,3'ü bunun gibi birçok düzenleme getirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Katılımcılara otomotiv piyasasının ne zaman hareketleneceğini düşündükleri sorulduğu zamansa yüzde 47,6'sı "otomobil fiyatları indirime girdiğinde" yanıtını verirken yüzde 25,2'si yaz aylarının gelmesiyle, yüzde 15,2'si çip krizi çözüldüğü zaman yüzde 12,1'i Ramazan Bayramı gelirken araç ihtiyacı artmasıyla beraber otomotiv piyasasının hareketleneceğini düşünüyor.

Devletten araç fiyatlarına müdahale! 1 defaya mahsus ÖTV ödemeden otomobil alabileceksiniz!

Araç sahibi olmak isteyenlere müjde! Taşıt kredilerinde limitler değişti...

Benzin, Motorin ve LPG Fiyatları düştü! ÖTV ve KDV'den indirim rüzgarı!

Dacia’da gözler 3. Çeyreğe dikildi: Tek hedefi Jogger modelini vergi dilimine sokmak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön