09 / 05 / 2024

Araç sahipleri dikkat! Akaryakıtta yeni düzenleme zorunlu hale gelecek! 

Araç sahipleri dikkat! Akaryakıtta yeni düzenleme zorunlu hale gelecek! 

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın akaryakıt alanında usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçilmesi için 1 Ocak 2025’te zorunlu hale getireceği ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) ilişkin bilgilendirme yapıldı.



Yapılan açıklama kapsamında, Türkiye’de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıtın yaklaşık 8 milyonu kiralama, işletmeye kaydetme ya da işte kullanma yolu ile akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükelleflerine hizmet vermektedir. 5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile söz konusu taşıt gruplarına UTTS’ye dahil olma zorunluluğu getirildiği kaydedildi. Aksi halde, Tebliğe göre 1 Ocak 2025’ten itibaren söz konusu taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve vergi beyanlarında gider olarak gösterilemeyecek.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü UTTS projesinin devreye alınma sürecinde akaryakıt alanındaki ilgili paydaşlar ile düzenli olarak bilgilendirme toplantıları yapıyor. Darphane geçtiğimiz hafta, UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firması olmak için başvuru yapabilecek firmaların temsilcileriyle bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Araç sahipleri dikkat! Akaryakıtta yeni düzenleme zorunlu hale gelecek! 

TTB CİHAZLARININ 2024 SONUNA KADAR TAKILMASI ŞARTI GELİYOR 

UTTS Tebliği 5 Ekim 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanmıştı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayınlanan ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne göre kiralama yolu ile edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunluluğu getirildi. Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin ise 31 Aralık 2024 tarihine kadar akaryakıt istasyonlarında en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı taktırmaları zorunlu hale geldiği ifade edildi.

Öte yandan, sistemin kurulum ve işletim esasları kapsamında yetkili şirket işlemleri ve UTTS kullanılarak yapılacak olan akaryakıt satışlarında belge düzeni de 5 Ekim 2023 tarihinde yayınlanan tebliğ ile kaydedilmişti.

USULSÜZ UYGULAMALARA SON 

Ayrıca, araçların yakıt depo girişine takılacak olan bu ‘Taşıt Tanıma Birimi’ (TTB) (elektronik etiket) cihazında dijital olarak saklanan plaka bilgisi ile akaryakıt alımı esnasında yakıt pompa tabancasına takılı bulunan ‘Taşıt Tanıma Okuyucu' cihaz tarafından otomatik olacak şekilde okunarak güvenlikli haberleşme yolu olan Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaza iletileceği ifade edildi.  Böylece, akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek. UTTS ile taşıt plakalarının sisteme elle işlenmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması da engellenecek.

TTB'ler araçtan söküldüğünde kullanılmayacak ve yeniden taktırılması gerekecek. Ayrıca taşıtların sahiplik ve/veya plaka bilgisinin değişmesi durumunda da taşıtlara yeni TTB takılacak. Öte yandan, ‘Taşıt Tanıma Birimi’ cihazının taşıtlara montaj işlemleri sadece Darphane tarafından yetkilendirilecek olan Taşıt Montaj Firmaları tarafından gerçekleştirilebilecek. Motorlu Taşıt Yetkili Servisleri, Motorlu Taşıt Özel Servisleri ve Taşıt tanıma ve/veya taşıt takip sistemleri montaj servisi firmaları UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firması olmak için başvurabilecekler.

VERGİ KAÇAĞI ÖNLENMESİ PLANLANIYOR

Akaryakıt harcamalarını gider gösteren, vergi mükellefi statüsünde olan gerçek ve tüzel kişilerin taşıtlarının UTTS'ye geçme zorunluluğu bulunuyor. Bu kapsama giremeyen  taşıtlar için gönüllü olarak UTTS'ye kayıt yaptırabileceği belirtildi. Yeni sistem ile senelik yaklaşık 15 milyar Türk Lirası’nı bulduğu tahmin edilen vergi kaybının da önlenmesi hedefleniyor.

1 litre mazot kaç TL? 1 litre mazot kaç TL? Benzin, motorin zam son dakika! İşte il il fiyatlar... 

Benzin ve motorin fiyatları 50 TL! Sürücülere şok: Hemen son dakika rakamlarına bakın! 

İŞKUR açıkladı! Türkiye’de en fazla eleman aranan 10 meslek belli oldu...

Benzin ve mazotta yeni zam kapıda: Akaryakıt fiyatları için tarih verildi! İşte son dakika il il rakamlar...

1 litre benzin kaç TL? Motorin ve benzin litre fiyatı ne kadar? Akaryakıtta bayram şoku! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön