04 / 05 / 2024

Aracı olanlar yandı! Sadece kontağı çevirmenin aylık maliyeti 1500 lirayı buluyor!

Aracı olanlar yandı! Sadece kontağı çevirmenin aylık maliyeti 1500 lirayı buluyor!

Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “4-6 yaş arası bir aracın sadece yürütme maliyeti vergi, trafik, kasko, araç muayenesi, yıllık bakımı eklendiğinde aylık 1500 liraya ulaşıyor. Araçtaki motor arızaları 50-300 bin, fren sistemi arızaları 5-20 bin bandında” şekline konuştu.



Döviz kurunda uzun süredir yaşanan artış nedeniyle araç fiyatları yükselmeye periyoduna devam ediyor. Araç fiyatları ile birlikte, kasko, zorunlu trafik sigortası, periyodik bakım, akaryakıt gibi yürütme maliyetleri da artış gösteriyor. Arızalı ya da masraf gerektiren bir otomobil satın almak, araç sahipleri için uzun vadede adeta bir kabusa dönüşebiliyor.

Otomobil satın almadan önce detaylı bir ekspertiz yaptırılması gerektiğini belirten Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Bilindiği üzere araç fiyatları, pandeminin başlamasıyla beraber çıkışa geçti ve bu yükseliş hala sürüyor. Bu arada kullanım, bakım giderleri ve yasal birtakım ödemelerin maliyeti de arttı. Araç satın alacak tüketiciler en büyük harcamayı alım esnasında yaptığını düşünse de ekspertizden geçmemiş bir araç çok büyük masrafların eşiğinde olabilir. Aracın motorunda oluşacak bir arıza, yaş ve modele bağlı olarak 50 bin ile 300 bin TL arasında ek bir masraf yaratabilir. Fren sistemindeki bir sorun ise 5 bin ile 20 bin bandında ek bir harcama gerektirebilir. Bu nedenle artan yürütme maliyetleri oto ekspertizin önemini artırdı. Tüketicilere tavsiyemiz; gözü kapalı şekilde araç satın almasınlar” şeklinde konuştu.

Aracı olanlar yandı! Sadece kontağı çevirmenin aylık maliyeti 1500 lirayı buluyor!

YILLIK MASRAF 18 BİN TL!

Araç sahibi olmak isteyenler öncelikle aracın fiyatı ile ilgilense de kullanım ve bakım giderleriyle yasal ödemeleri de dikkatten kaçırmamak lazım. Şu anda 4-6 yaşında ortalama bir aracın yıllık vergisi 5 bin TL, araç muayenesi 1300 TL, Zorunlu Trafik Sigortası ise 8 bin TL civarında. Kasko sigortası da 7-20 bin bandında. Aracın her yıl düzenli olarak yaptırılması gereken periyodik bakımı da var. Periyodik bakımın güncel maliyeti 5 ile 12 bin TL civarında değişiyor. ÖTV oranı artan akaryakıt ile yıllık yakıt masraflarının ciddi boyutlara geldiğini belirten Pilot Garage, araç satın almadan önce öngörülemeyen masraflara karşı ekspertizin şart olduğunu söyledi.

 


Geri Dön