19 / 05 / 2024

Aramco'nun karı yüzde 19 azaldı!

Aramco'nun karı yüzde 19 azaldı!

Suudi Arabistan milli petrol şirketi Saudi Aramco'nun 2023 yılının ilk çeyreğinde net karı, düşük petrol fiyatları sebebiyle 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 19 azaldı.



Beklentilerin altında yaşanan sonuçların ilk çeyrekte düşük seyreden ham petrol fiyatlarından kaynaklandığına vurgu yapılan açıklamada, şirketin düşük maliyetli arama ve üretim faaliyetleri (upstream) neticesinde bahsi geçen fiyatlardan en az seviyede etkilendiğini ifade etti.

Geçen senenin ilk çeyreğinde net karını bir önceki yıla göre yüzde 82 yükselten Aramco, yüksek petrol fiyatlarından faydalanarak, dünyanın en değerli şirketi sıralamasında ABD merkezli teknoloji şirketi Apple’ı 2020’den beri ilk kez geride bırakmış ve liderliğe ulaşmıştı.

Uluslararası referans olarak kabul görülen Brent türü petrolün varil fiyatı senenin ilk üç ayında varil başına en yüksek 89,09 ile en düşük 70,06 dolar aralığında işlem görerek yaklaşık yüzde 3 değer kaybı yaşamıştı.

Öte yandan Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco, Çin'de rafineri ve petrokimya tesisinin inşa edilerek faaliyete geçeceğini duyurdu.

Saudi Aramco'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çin'in Norinco ve Panjin şirketleriyle işbirliği girişim başlatıldı.

Ortak girişimin yüzde yüzde 51'i Norinco,30'u Saudi Aramco'ya ve yüzde 19'u Panjin'e ait olacak.

Şirketlerin ortak işbirliğiyle, günlük 300 bin varil üretim kapasiteli bir petrol rafinerisinin yanı sıra senelik 1,65 milyon ton etilen ve 2 milyon ton paraksilen üretim kapasiteli bir petrokimya tesisi hayata geçirilecek.

Projenin gerekli onayları almasından sonra, inşaatın 2023'ün nisan ayından sonra başlaması hedefleniyor; rafineri ve petrokimya tesislerinin de 2026'da faaliyete geçmesi tahmin ediliyor.

Ceza ve faizlerin yüzde 90'ı silinecek! Bu ay sonuna kadar başvuran yaşadı!

Yahşihan Belediyesi Kırıkkale'de KDV'den muaf arsa satacak!

Kentsel Dönüşüm Yarısı Bizden kampanyasına başvuru nereden yapılıyor? 20 soruda tüm detaylarıyla...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön