09 / 05 / 2024

Araplar büyük evleri tercih ediyor!

Araplar büyük evleri tercih ediyor!

Mütekabiliyet Yasası'nın geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlaması ile birlikte yabancılara gayrimenkul satışları da arttı. Türkiye'den gayrimenkul satın alamayan Ortadoğulu yatırımcılar İstanbul' da gayrimenkul almayı tercih ediyorlar...



Mütekabiliyet Yasası'nın geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlaması ile birlikte yabancılara gayrimenkul satışları da arttı. Bu süreçte daha önce Türkiye'den gayrimenkul satın alamayan Ortadoğulu ve Körfez bölgesinden gelen yatırımcılar, özellikle İstanbul'da gayrimenkul almayı tercih ediyorlar. Yabancıların ortak tercihleri ise zengin sosyal donatılı projeler olarak gösteriliyor. 



Markalı konut sektörü son yıllarda ciddi bir yaürım hamlesi içinde. İstanbul'da hatta Ankara, İzmir, Konya gibi gelişen kentlerde birbiri ardına markalı konut, rezidans ve AVM projeleri geliştiriliyor. 


Mütekabiliyet Yasası'nın geçtiğimiz yıl yürürlüğe girmesinin ardından bahsi geçen projeler yabancılara da pazarlanmaya başlandı. Bu arı bir ihtisası da beraberinde getirdi. Çünkü Türkiye'den gayrimenkul saün alan yabancı yaürımcılann Türkiye tüketicisinden farklı anlayış ve beklentisi var. 


Yatırım yaparken Avrupalı yaünmcılar, Fethiye, Marmaris, Alanya gibi sahil kesimlerini tercih ederken Ortadoğulu ve Körfez ülkelerinden gelen yaürımcılann da İstanbul'u tercih ettiklerine işaret ediliyor. 

Ancak Türkiye'de oturum izninin bir yıl ile sınırlanmasının yabancıya saüşın önündeki en büyük engel olduğuna işaret ediliyor. Oysa İspanya ve Yunanistan gibi rakip ülkelerde oturum süresinin 5 yıl olmasının Türkiye açısından ciddi bir rekabet unsuru olduğuna vurgu yapılıyor.


Yabancıların ofis gibi ticari gayrimenkulleri de kendi kullanımları için aldıklarına dikkat çeken Han, "İstanbul Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yakınlığı ile Avrupalı şirkederin bu bölgedeki üssü oluyor. O ülkelerdeki operasyonlarını Türkiye üzerinde yönetmeyi tercih ediyorlar. Çünkü Türkiye'yi daha güvenli ve modern buluyorlar. Son iki yıldan bu yana da Ortadoğulu şirkeüer İstanbul'da ofis açma eğilimindeler" diyor. 


100 BİN DOLARLIK YATIRIM


Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden gelen yatırımcıların ortalama 100 bin dolarlık konutlara yaürım yapüklarına dikkat çeken Han şöyle devam ediyor: "İstanbul'da sosyal donanları zengin markalı konut projelerine yaürım yapmayı tercih ediyorlar. Bu yaünmlarımn ilk ayağı oluyor. Daha sonra yatırımdan memnun kalmaları halinde yeni yatırımlar yapıyorlar. O nedenle Ortadoğulu yatırımcıların güvenini sağlamak o bölgeye satışların artması bakımından büyük önem taşıyor. İstanbul'un değişik yerlerinin merkez denilerek pazarlandığını, yabancı yaürımcılann dolandırıldığını duyuyoruz." 


Yabancıya satış konusunda Türkiye'nin gideceği daha çok yolu olduğuna işaret eden Han, önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye'nin yılda 10 milyar dolarlık yabancıya satış rakamına ulaşabileceğini vurguluyor. 



BÜYÜK M2'LER TERCİH EDİLİYOR 


Yabancı yaünmcılar gayrimenkul alırken özellikle büyük metrekareli daireleri tercih ediyorlar. Büyük metrekareli daireleri oturum amaçlı olarak kullanan yatırımcılar, yatırım amaçlı aldıkları gayrimenkullerde ise merkezi lokasyonları, iyi gelir getirecek mülkleri tercih ediyorlar. 

Space Gayrimenkul Kumcu Ortağı Filiz Çakmur, Körfez Ülkeleri ve Arap Yarımadası'ndan daha çok 150-250 metrekarelik, 2-3 odalı rezidans projelerine yönelik taleplerin geldiğini söylüyor. 


Rus ve Azeri alıcıların ise, daha çok İstanbul'un zengin sosyal yaşamına yakın, güvenlik, lüks ve prestiji de birlikte sunan gayrimenkulleri tercih ettiğine dikkat çeken Çakmur, Arap Yarımadası ve Körfez Ülkeleri'nden gelen konut alımı taleplerinin daha çok yaürım amaçlı olduğunu da vurguluyor. 


Çakmur, bu taleplerin genellikle şirket alımları ve toplu alımlar şeklinde gerçekleştiğini, proje aşamasındaki, güvenilir, benzerlerinden konsept olarak farklılık gösteren, markalı gayrimenkul projelerinin tercih edildiğini de belirtiyor. 


Yabancı yaürımcılardan gelen talepleri değerlendiren Çakmur, "Körfez Ülkeleri ve Arap Yarımadası kaynaklı taleplere baktığımızda, daha çok 150-250 metrekarelik, 2-3 odalı rezidans projelerinin tercih edildiğini görüyoruz. Azerbaycan ve Rusya kaynaklı taleplerin ise rezidanslar kadar markalı, daha az kadı bloklardan oluşan sitelerde ve daha büyük kullanım alanı, Boğaz manzarası sunan gayrimenkullerde yoğunlaştığını söyleyebiliriz" diyor. 


AZERİLER LÜKS ARIYOR 


Türkiye'den gayrimenkul alan yatırımcılar daha çok ortalama fiyatlı projeleri tercih ederlerken, Azeri alıcılar genellikle, İstanbul'un zengin sosyal yaşamına yakın, aynı zamanda, güvenlik, lüks ve prestiji de birlikte sunan A ve A+ gayrimenkulleri tercih ediyorlar. 

Avrupa ve Amerika kökenli alıcıları cezbeden bölgeler ise İstanbul'un tarihi zenginliğinin hala tüm görkemiyle sergilendiği semtleri tercih ettiklerine işaret eden Çakmur, "Mimarinin sanatla özdeşleştiği dönemlere ait seçkin konakların ve apartmanların olduğu Nişantaşı, Rumeli Hisarı, Galata, Kandilli gibi nev-i şahsına münhasır semtler tercih ettikleri semtler oluyor" diyor. 


Geçtiğimiz yıllarda kıyı bölgelerinden yazlık amaçlı ya da yerleşmek üzere gayrimenkul alan Avrupalı yaünmcıların İstanbul'dan gayrimenkul almaya başladığına işaret ediliyor. Bu eğilimde İstanbul'daki gayrimenkullerin Avrupa'nın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar 17 yıl gibi kısa bir sürede kiralanyla kendilerini amorti etmelerinin etkili olduğuna işaret ediliyor. 


BEYLİKDÜZÜ, BAHÇEŞEHİR İLGİSİ


Son dönemde Bahçeşehir, Beylikdüzü gibi semtier düzgün yapılaşmalarına karşın uygun fiyat yelpazesine sahip olmalarıyla yabancılar tarafından tercih edilen semtier olarak ön plana çıkıyor. Beylikdüzü'nde projeler üreten Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Temel Bulut, bölgeye gelen yabancı yatırımcıların sosyal donatılan zengin projeleri tercih ettiklerini söylüyor. 


Projelerinde yabancıya saUş oranının yüzde 3040'lar seviyelerine ulaşüğına işaret eden Bulut, "Metrobüs hattının açılmasıyla Beylükdüzü'nün kent merkezine daha da yakınlaşması talebi artırdı. Ayrıca havalimanına ve denize yakınlık da yabancıların gayrimenkul seçimlerinde etkili oluyor. Bölgemize olan yabancı ilgisi de gün geçtikçe artıyor" diyor. 


EKONOMİST MORTGAGE


Geri Dön