29 / 11 / 2024

Araplar'ın yeni gözdesi Alanya!

Araplar'ın yeni gözdesi Alanya!

ALEKOD Başkanı Balıktay "Yabancılar gereksiz prosedürlerle yoruluyor" dedi Balıktay " Emlak sektörü biraz ağır bir sektör olduğu için her yıl olduğu gibi Haziran, Temmuz, Ağustos ayları havaların sıcak olmasından dolayı duraksama dönemine geçer. " dedi.




Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay emlak sektöründeki satışlarda olağan bir duraksama olduğunu söyledi. Geçen yıla oranla bu yıl yüzde 30'luk kaybın yaşandığını vurgulayan Balıktay "Bu duraksamanın da belli sebepleri var. Emlak sektörü biraz ağır bir sektör olduğu için her yıl olduğu gibi Haziran, Temmuz, Ağustos ayları havaların sıcak olmasından dolayı duraksama dönemine geçer. Çünkü gayrimenkul alan insanlar genelde yaşlı insanlardan oluşuyor. Bunlar da aşın sıcakta tatil yapmak istemeyen insanlar. Onların gelme zamanlan ilkbahar ve sonbahar aylan oluyor genelde. Bir ikinci sebep bütün Orta Doğu'da hala devam eden olumsuz şartlar. Bunlardan mutlaka Türkiye de etkileniyor. 

Üçüncü olarak Avrupa'da devam eden ekonomik kriz tam manasıyla sona ermiş değil. En büyük gayrimenkul satışlarımızın olduğu ülke Rusya. Rusya'da devalüsyon oldu. Devalüsyon neticesinde de Rus rublesinin değeri yarı yarıya eridi. Bu da büyük bir etken. Satışların bu seviyede gitmesi hala normal ve doğal. Satışlar çok az değil" dedi. 


'ARAPLAR ALANYA'DAN EV ALIYOR

Şu an Alanya'da genelde Orta Doğu ülkelerinin gayrimenkul aldığım belirten Balıktay, "Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Iran gibi ülkelerde emlak satışlarımız eskiye göre daha iyi. 

Çünkü bu ülkelerde Türkiye güvenilir bir ilke olarak görülüyor. İkinci evini almak isteyen ve yatının yapmak isteyen insanlar Alanya'ya gelebiliyor. İnsanlar genelde İstanbul'u biliyor. İstanbul'da, Alanya ve Antalya'dan daha çok Orta Doğu ülkelerine yönelik satış yapılıyor. Biz hala kendimizi tanıtamıyoruz. Burada bize belediyeler, kamu kuruluşları yardım etmeli. En büyük desteği Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sağlaması lazım. Bu ülkelerden Alanya'ya, Avrupa'dan daha fazla tercih var. İstanbul, Oıta Doğu ülkeleri olarak Alanya'dan daha atak. Bir Suudi Arabistanlı, Kuvvetli İstanbul'da daha fazla ev alıyor. Bizim bununla yarışmamız gerek. Avrupa'ya bakıldığı zaman, Arap ülkeleri Alanya'dan daim fazla ev almaya başladı. Biz bu pastanın ancak yüzde l'ini alabiliyoruz. Yüzde 90'ma hala ulaşamadık. Bu yüzde 90'a ulaşabilirsek çok büyük bir gayrimenkul satışı olabileceğini düşünüyoruz. Bunun dışında devlet bazında çok büyük fuarlara katılmamız gerekiyor. Bu insanlara Alanya'yı tanıtmamız lazım. Maalesef kendi içimizde konuşarak bu şehri kimseye tanıtmalıyız" şeklinde konuştu.


 'BİNDİĞİMİZ DALI KESİYORUZ' 

Gayrimenkul alan insanların oturum izinleriyle ilgili sıkıntılar yaşadığının altını çizen Balıktay "Yabancılar daha önce Alanya'dan 1, 2 ya da 5 yıl çok rahat bir şekilde oturum izni alabiliyordu. Maalesef prosedürler değişerek yabancıları Antalya'ya yönlendirdiler. İnsanlar 1 yıl otunun alabilmek için Antalya'ya gidiyor ve yüksek faiz ödüyor. Bunların içerisinde sigorta dahil olmak üzere yabancılara çok sayıda masraf çıkarıyorlar. Bu da gelen turistleri olumsuz etkiliyor. Alanya ve Antalya'da turizmi 12 aya yayabilmek için çalışıyoruz ama devlet ve millet olarak bunu köstekliyoruz. Alanya'nın kış turizmini ayağa kaldıracak şekilde gayrimenkul satmışız ama turistlere 'Biz size eziyet çektirmek istiyoruz. Sizin otunun izinlerinizi uzatamıyoruz. Kısa vadede veriyoruz. Antalya'ya gideceksiniz. Bu prosedürü uygulayacaksınız' diyerek çok yoruyoruz. Bu da 'Biz burada sizi görmek istemiyoruz. Memleketinize gidin' manasına geliyor. 

Bu da çok acı. Bunların bir an önce düzelmesi lazım. Bindiğiniz dalı keserseniz yere düşersiniz. Bindiğimiz dallan kesiyoruz. Bizim biraz da kendimize bakmamız lazım. Alanya'da gayrimenkul satmak isteyen çok sayıda farklı faktör var. Bunun içerisinde otelci, restoran işletmesi ve konuya vakıf olmayan insanlar var. 

Bazı insanlar turistleri yanlış yönlendirebiliyor. 

Bunun neticesinde turistler mağdur olabiliyor. 

Bunların önüne geçmemiz lazım ama şu an hiçbir kurum ve kuruluş bunlarla ilgilenmiyor. 

Bunların hepsi gayrimenkulde satış olmamasında birer etken. Bir müşteri bir ev beğendiği zaman arkadaşını da getirebilmeli. Daha önce bu öyleydi ama şimdi kimse 'Ben Alanya'dan çok memnunum' diyemiyor. Bu tür sorunların kendimiz üretiyoruz. Bunların bir an önce önüne geçmemiz lazım" diye konuştu. 


KALİTELİ BİNALAR YAPILIYOR

Alanya'da daire yapımının hiçbir zaman bitmediğini ilkle eden Balıktay, "Devamlı yeni daire yapılıyor. Satıldığı zaman yeni daire yapılıyor. Alanya artık büyüdü. Bunun içerisinde Konaklı, Mahmutlar ve Avsallar da var Bundan 5 yıl öncesiyle şu anki satış arasında hiçbir faik yok Sürekli yeni bina yapılıyor. Şu anda belki 10-15 bin bina var Bu rakam gayet doğal. Her yeni yapılan inşaat öncekine göre daha kaliteli oluyor. Bu da bir ait" ifadelerini kullandı.  Bu gayet dağal" şeklinde konuştu. 


'KAPORAYI YAKIP VAZGEÇİYORLAR' Emlakçilik yapan Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği (ARDÎD) Başkanı Anjelika Anzhela da, "Satışlar çok kötü durumda Satışlar durgun. Bunun sebeplerinin başında yaşanan kriz var. 

Yabancılar hükümet olmayan bir ülkede korkmaya başladı. Bu durum turizmi etkiliyor. 

Kapora yakıp gayrimenkul almayanlar var. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kendi vatandaşlarının ülke dışına gitmemesini istiyor. Alanya'da dairesini satışa çıkaran çok sayıda kişi var ama alan yok. Yabancıların aldıkları binalar zamanında değerinden çok daha yüksek fiyata satıldı. Şimdi bir yabancı dairesini satmaya kalktığı zaman almış olduğu daireye iki İrat daha fâzla para ödediğini anlıyor. 

Bu nedenle aldıkları fiyata dairelerini satamıyor. İhtiyacı olan ve buradan gitmek isteyen yabancılar dairelerini daha ucuza satmak zorunda kalıyor. Çünkü bir yabancının satın aldığı dairesini aldığı fiyata tekrar satması mümkün değil" diye konuştu. 




Antalya Yeni Alanya 


Geri Dön