06 / 05 / 2024

ArcelorMittal, Erdemir'in peşini bırakmıyor

ArcelorMittal, Erdemir'in peşini bırakmıyor

Dünyanın dört bir yanında şirket satın alan ArcelorMittal, Erdemir'i de yakın takipte tutuyor



Özelleştirme ihale-sinde demir çelik devini Oyak'a kaptıran şirket, bu kez İMKB'deki yüzde 25 hissesini topladı. Son olarak, fabrikadaişçi maaşlarının yüzde 35 indirilmesi, 'Yoksa Erdemir'i elden çıkarma hazırlığı mı var?' sorusunu gündeme getirdi.  

Dünyanın en büyük demir çelik üreticisi ArcelorMittal, 1989'da başlattığı büyüme stratejisiyle dünyanın her yerinde şirket alıyor. Şirketin yüzde 88'ine sahip olan Hindistan asıllı Lakshmi Mittal, Romanya'daki çelik tesisi Galati'yi aldıktan sonra kendileri için Türkiye'nin yüzde 70 rezervlerine sahip Erdemir'in stratejik önem taşıdığını ifade etmişti. "Galati'yi aldığımız günden bu yana Erdemir ile ilgileniyoruz." diyen Mittal, Romanya ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmasının kendilerine faydası dokunacağını söylemişti. Mittal, 2005'teki Erdemir ihalesinde satın almayı 'çılgın bir fiyat ödemeden, doğru fiyata' gerçekleştirmek istediklerini duyurmuştu. İhalede, Özelleştirme İdaresi'nin elindeki yüzde 46,12'lik hisse, 2 milyar 770 milyon dolarlık teklifle Ordu Yardımlaşma Kurumu (Oyak)'na satılmıştı.

Mittal, 2006'da Arcelor'a 32,5 milyar dolar ödeyerek şirketin yüzde 59'unu satın aldı. Yeni adıyla ArcelorMittal, yıllık 116 milyon tonluk üretimiyle dünya demir çelik piyasasının yüzde 10'unu temsil ediyor. Daha pek çok çelik üreticisini bünyesine alan şirket, bu süreçte Erdemir'e ilgisini hiç kaybetmedi. ArcelorMittal, en son geçen yıl haziranda 869,5 milyon ödeyerek İMKB'den yüzde 11,3 hisse alımı yaptı. Böylece Erdemir içindeki payı yüzde 24,989'a yükseldi ve istediği takdirde yönetim kuruluna girebilme hakkına sahip oldu. Avrupa'nın 2. büyük tedarikçisi olduklarını belirten Mittal, Erdemir'i almaları halinde pozisyonlarını güçlendireceklerini belirterek, "Erdemir nispeten küçük firma ama stratejik olarak çok önemli." değerlendirmesini yapmıştı. Erdemir'de yaşanan diğer önemli gelişme, işçi maaşlarında yapılan yüzde 35 indirim. Oyak Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Ulusoy'un, "3 milyar dolar nakitimiz var. Satın alacak şirket arıyoruz." açıklamasına rağmen, gruba ait Erdemir ve İsdemir'de 16 ay süreyle işçi maaşlarında brüt üzerinden yüzde 35'lik indirime gidilmişti.

Bu düşüş üzerine personel arasında Erdemir'in satılacağı söylentisi yayıldı. Erdemir'in, 2008'in ilk 9 ayındaki net kârı 1 milyar 458 milyon lira iken, aralık sonunda 227 milyon liraya düştü. Ardından şirket hisseleri İMKB'de düşüş gösterdi. Düşüş sonrasında Mittal'in durumdan faydalanacağına dair söylentiler dolaşmaya başladı. Diğer taraftan daha önce www.erdemir.com adresi ile hizmet veren Erdemir, adresi www.erdemir.com.tr olarak değiştirdi. www.erdemir.com adresine girildiğinde ArcelorMittal'in de aralarında bulunduğu rakip çelik şirketlerinin tanıtımının yer aldığı sayfa açılıyor. Gazetelerde konuyla ilgili haberler, "Mittal, Erdemir'i alıyor mu?" iddialarını gündeme getirirken, Oyak yönetimi böyle bir satışı düşünmediğini açıklamıştı.
 
Zaman


Geri Dön