03 / 05 / 2024

Arda Ermut: FETÖ milyarlarca dolarlık yabancı yatırımı engelledi!

Arda Ermut: FETÖ milyarlarca dolarlık yabancı yatırımı engelledi!

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, “Bürokrasideki temizlenmenin olumlu etkilerini görmeye başladık. Bugüne kadar milyarlarca dolarlık yabancı yatırım da bu yapı yüzünden kaçırıldı” dedi.



Fethullaçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik kamuda yapılan operasyonların Türk ekonomisine de önemli katkılar yapacağını dile getiren Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, “Bürokrasideki temizlenmenin olumlu etkilerini görmeye başladık. Bugüne kadar milyarlarca dolarlık yabancı yatırım da bu yapı yüzünden kaçırıldı” dedi.


TÜRKİYE’ye yabancı yatırımcı çekebilmek ve Türkiye’nin yurtdışındaki algısını düzeltmek için çalışmalar yaptıklarını anlatan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Fethullaçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik kamuda yapılan çalışmaların yatırımlar açısından önemine dikkat çekti. “Bürokrasideki temizlenmenin olumlu etkilerini görüyoruz” diyen Arda Ermut, “Türkiye’ye getirmeye çalıştığımız bazı yatırımların çok enteresan nedenlerle gerçekleşmediğini görüyorduk. Bazen bunlar (FETÖ) yüzünden olduğunu anlamıyorduk. Dolayısıyla bu bürokrasideki temizlenme mekanizmaların daha etkin şekilde ilerlemesini sağlayacak. Bundan dolayıda bazı yatırımların süreçleri daha hızlı ilerleyecek. Resmin tam boyutunu çıkarmak zor. Kaç yıldır yatırımları engelliyorlar, bilmiyoruz. Ama Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü düşünüldüğünde milyarlarca dolar olduğu kesin” dedi.


HOLLYWOOD’DA FİLM OLURDU


Son 1.5 aydır Türkiye’nin yurtdışındaki algısını değiştirmek ve yatırım çekmek için tanıtım çalışmalarını da hızlandırdıklarını anlatan Arda Ermut, şu bilgileri verdi: “Amacımız yabancılar Türkiye’ye gelsin ve her şeyin normal olduğunu görsün. Demokrasiye nasıl sahip çıkıldığını görsünler istiyoruz. 15 Temmuz sonrası bizim reaksiyonumuzu yansıtırken Türk halkının verdiği mücadeleyi görmediler, ‘darbecilerin hakları mı yeniyor’ dendi. Bizim 250 şehidimiz var. Bunu görmüyorlar ve bunlara hesap sormuyorlar. Bu yaşananlar her hangi bir Doğu Avrupa ülkesinde yaşansaydı, böyle bir mücadele verilip zafer kazanılsaydı halk adına, şuanda Hollywood’ta filmlerini izliyorduk. Ama Türkiye olunca kahramanlık hikayelerini batı medyasında göremiyoruz. Üzücü olan bu.”  


STARTUP’LAR GELİYOR


Türkiye’deki birçok Amerikalı firmanın CEO’larını Amerika’ya götürüp Türkiye’deki durumu anlattırdıklarını dile getiren Arda Ermut, “Bunu başından beri böyle yapıyorduk. Yabancı CEO’lar anlatıyorlar. Ne kadar da profesyonel anlatsanız, söylediğiniz yatırımcı nezdinde bir yere kadar oluyor. Burada yatırımcıların söyledikleri önemli. Ben genel resmi çiziyorum. ‘Yatırımcıya destek veriyoruz’ diyorum. Ama asıl soruları yatırım yapanlara soruyorlar. İş dünyasının temsilcilerine anlattırıyoruz. Nisan ayında startup’lar (girişimci) ile yatırımcıları İstanbul’da buluşturacağız. Türkiye’nin imajı açısından iyi bir toplantı olacak. Bunların sosyal medyada da etkileri iyi oluyor.”


Yıl sonuna kadar 3 tane yatırım açıklayabiliriz


TÜRKİYE’nin bir iki tane dev otomotiv yatırımı çekebilecek kapasitede olduğunu anlatan Arda Ermut, şu değerlendirmeyi yaptı: “Otomotiv sektöründe yatırım kaçırdığımız ya da global piyasalardaki etkilerden dolayı yatırımını erteleyen markalar oldu. Türkiye’de bir iki markaya da yer olduğuna inanıyoruz. Ayrıca sanayi yatırımı çekme konusunda çalışmalar sürüyor. Yıl sonuna kadar 3 tane sanayi yatırımı açıklama ümidimiz var, eğer süreçler biterse” dedi.


Olçok, son gün bile Türkiye’yi anlattı


15 Temmuz akşamı Boğaziçi Köprüsü’nde şehit olan reklamcı Erol Olçok’un son gün yabancı işadamlarıyla görüştüğünü anlatan SBK Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, “Sayın Olçok bir e-ticaret sitesi üzerine yabancılar ile görüşüyordu. 15 Temmuz sabahı Türkiye’nin güvenli bir ülke olduğunu yabancı yatırımcılara anlatıyordu” dedi. 


15 Temmuz’u yaşadı, 950 milyon dolar ayırdı


BAŞBAKANLIK Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı adına, ABD merkezli Washakie Renewable Energy, Noil Energy Group ve bu grupların Türkiye’deki yöneticisi SBK Holding A.Ş’nin Türkiye’ye yatırım için hazırladığı fonun 450 milyon dolarlık kısmı kapandı. Grup bu fonu sağlık, turizm ve finans sektörüne yatıracak. Bunların yanı sıra şirketler, önümüzdeki dönemde Türkiye’de yapacakları yeni yatırımlar için de ek 500 milyon dolarlık yeni bir fon hazırladı. Böylece grup 2017 sonuna kadar 950 milyon dolar yatırmış olacak. Amerikalı yatırımcılarla anlaşmaları yapmak için 15 Temmuz’da İstanbul’da buluştuklarını anlatan SBK Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, “Darbe olduğu gece Beylerbeyi’nde yemek yiyorduk. Amerikalılar ilk etapta tedirgin oldu. Biz ‘bir şey olmaz’ dedik. Sonra darbe olduğunu öğrendik. İki gün İstanbul’da kaldılar. Bu bizim işimize yaradı. Ertesi sabah olduğunda karşıya geçip kahvaltı ettik. Artık onlar Amerika’dan gelen telefonlara ‘No problem’ (sorun yok) diyordu. Darbeyi burada yaşamaları ve ertesi gün her şeyin normale dönmesi, yatırımın gelmesini sağladı” dedi. Yapılacak yatırımların henüz netleşmediğini ancak turizm alanında 3 tane büyük otel ile anlaşmak üzere olduklarını anlatan Baran Korkmaz, “Otelleri farklı bir marka ile zincir haline getireceğiz” dedi. 


Hürriyet


Geri Dön