29 / 04 / 2024

Arnavutluk'ta Osmanlı camisi inşa ediliyor!

Arnavutluk'ta Osmanlı camisi inşa ediliyor!

Arnavutluk'ta Osmanlı camisi inşa ediliyor. Arnavutluk'un İşkodra kenti yakınlarındaki Trush beldesinde "Osmanlı" camisi inşa ediliyor. Osmanlı mimarisine uygun olarak yapılan caminin şubat ayı içerisinde açılması planlanıyor.



Arnavutluk'un İşkodra kenti yakınlarındaki Trush beldesinde "Osmanlı" camisi inşa ediliyor. Osmanlı mimarisine uygun olarak yapılan caminin şubat ayı içerisinde açılması planlanıyor.


Trush beldesindeki caminin inşaat çalışmalarını başlatan Alsar Derneği'nin Başkanı Mehdi Gurra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 bin 300 kişinin yaşadığı beldede bir camiye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.


Beldede cami inşa edilmesi ile ilgili talebin İşkodra Müftülüğü ve Berdica Belediyesi tarafından 2012 yılında derneğe iletildiğini anlatan Gurra, bu talep üzerine farklı ülkelerdeki ortaklarıyla irtibata geçtiklerini ve Türkiye'deki bazı iş adamlarının da desteğini aldıktan sonra projenin çizimine başladıklarını söyledi.


Gurra, ilk etapta caminin Selçuklu mimarisinde, çatılı bir yapı olarak inşa edilmesinin planladığını ancak Berdica Belediye Başkanı Besnik Brahimay'ın ısrarı üzerine projenin değiştirilerek, caminin Osmanlı mimarisine uygun olarak inşa edilmesine karar verildiğini vurguladı.


Caminin açılışının gelecek ay yapılmasının planlandığını anlatan Gurra, caminin 18.5 metre genişliğinde ve 22.5 metre uzunluğunda olduğunu, ayrıca 40 metre yüksekliğinde bir minareye ve 14 kubbeye sahip olduğuna dikkati çekti.


Gurra, cami inşaatında 98 ton demir ve 75 ton mermer, kubbelerde ise 22 ton kurşun kullanıldığını ifade ederek, cami inşaatında kullanılan mermerin Afyon ve İstanbul'dan getirildiğini aktardı.


 


- Kubbelerde "çamur tekniği" kullanıldı


 


Kubbelerin inşaatında Osmanlı döneminde kullanılan çamur tekniğinin uygulandığını anlatan Gurra, Arnavutluk'ta 1912 yılından itibaren kullanılmayan çamur tekniğinin öngördüğü üzere kubbelerin etrafına önce çamur, ardından üzerine kurşun döküldüğünü söyledi. Çamur tekniğinin caminin yaz aylarında serin, kış aylarında ise sıcak olması için uygulandığını ifade eden Gurra, caminin ana kubbesinin ise 15 metre yüksekliğinde olduğunu kaydetti.


Caminin içindeki süslemelere de değinen Gurra, kubbenin göbeğine 5 metre uzunluğunda İhlas Suresi'nin yazıldığını, caminin iç kısmında sekiz aslan göğsü bulunduğunu, ayrıca farklı hat usulleri kullanılarak süslemeler yapıldığını anlattı.


Gurra, caminin kapısının da Trabzon'da yapıldığını belirterek, cami bahçesindeki çevre düzenlemelerinin de önümüzdeki günlerde tamamlanacağını söyledi.


Caminin abdesthanesinin de Osmanlı usulü inşa edildiğini aktaran Gurra, proje tam olarak tamamlandığında bölgedeki Arnavutların "tam anlamıyla Osmanlı camisine kavuşacaklarını" vurguladı.


Gurra, caminin inşasında katkılarından dolayı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Konya Selçuklu Belediyesi'nin yanı sıra bazı TBMM milletvekillerine de teşekkür etti.


AA


Geri Dön