05 / 05 / 2024

Arnavutluk'taki Preze Kale Camii ibadete açıldı!

Arnavutluk'taki Preze Kale Camii ibadete açıldı!

Arnavutluk’a günübirlik çalışma ziyareti gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Preze Kale Camii’ni açtı..



Arnavutluk’a günübirlik çalışma ziyareti gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan Nishani ile birlikte temelini attıkları ve TİKA tarafından yapılacak olan Tiran Namazgâh Camii’ni bir an önce ibadete açacakları müjdesini de verdi.  Erdoğan, resmî ziyaret için bulunduğu Arnavutluk’un başkenti Tiran’da, Cumhurbaşkanı Bujar Nishani ile heyetler arası görüşmelerde bulundu. Heyetler arası görüşmelerin ardından, iki cumhurbaşkanı anlaşmaların imza töreni sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.


“TİCARET HACMİ 1 MİLYAR DOLAR’A ULAŞMALI” 


Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere ilişkin bilgi vererek şu ifadeleri kullandı: “Sayın Nishani’yle çok çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. İkili ilişkilerimizi askeri, siyasi, ticari, ekonomik, kültürel, tarihi tüm boyutlarıyla ele aldık. Bir NATO üyesi olarak Arnavutluk’un NATO’ya girişi sürecinde Arnavutluk’u desteklemek suretiyle önemli bir fonksiyon üstlendik; şimdi NATO’da birlikteyiz. Bu konuda, askeri eğitim öğretim noktasında birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Yine bu arada Arnavutluk’un AB’ye girişiyle ilgili şu anda gelinen mesafenin bir an önce sonuçlanması bizim de memnuniyetle takip ettiğimiz bir süreçtir. Bunlar Arnavutluk için de bir sıçramayı da getirecek ve bir gümrük birliği üyesi ülke olarak da inanıyorum ki aramızdaki 430 milyon dolarlık ticaret hacmi de süratle ilerlemeye başlayacak. Temennim şudur ki; Arnavutluk ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 1 milyar dolara ulaşmalıdır.” 


ÇILGIN PROJELERİ DE ANLATTI


Cumhurbaşkanı burada Türkiye’deki yatırımlardan da bahsetti. Erdoğan: “Yıllık kapasitesi 150 milyon yolcu olan 3. Havalimanının inşaatı hızla devam ediyor. Boğazın altından geçen Marmaray’ı bitirdik. 18 ayda buradan geçen yolcu miktarı 73 milyon. Önümüzdeki yıl denizin altından bir tünel daha yapıyoruz buradan otomobiller geçecek. İki katlı bir geçiş. İnşaatı hızla devam ediyor. Boğazın üzerinde 3. Köprü yapılıyor. 3 milyar Euro yatırım bedeli olan bir yatırım. Dünyanın en geniş köprülerinden biri, 4 gidiş 4 geliş, ortasından da hızlı tren geçecek. Buna benzer yatırımlarla altyapı ve üstyapılarla özgüven sahibi bir Türkiye haline 12 yılda geldik. Bütün bu alanlardaki bilgi ve birikimimizi Arnavut kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız” dedi. 


TÜRK YATIRIMLARINI  BEKLİYORUZ


Ortak basın toplantısında konuşan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nishani de, “Türkiye ile Arnavutluk arasında, eğitim, kültür, sağlık, ulaştırma alanlarında da yapılmış anlaşmalar bulunmaktadır. Dostum Erdoğan’a Türk şirketlerinin Arnavutluk’a yaptığı yatırımları desteklediğimi söyledim. Biz enerji alanında işbirliği üzerinde durduk. Ekonomik bölgelerin ve sanayi parklarının geliştirilmesine özel bir önem verilmesini teşvik etmeliyiz. Nakliyat Arnavutluk’un öncelikli alanlarından biridir. Yol ve liman konusunda Türk yatırımlarını bekliyoruz.”  değerlendirmesini yaptı.


CAMİNİN TEMELİ DUALARLA ATILDI


Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Türkiye Diyanet Vakfı tarafından inşa edilecek Tiran Merkez Camii’nin (Namazgah Camii) temel atma törenine katıldı. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Busan Nişani’nin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un da yer aldığı törende, cumhurbaşkanlarının konuşmaları öncesi Kur’an-ı Kerim okundu.


Törende konuşan Erdoğan, “600 yıldır Arnavut kardeşlerimizle beraber bugünlere geldik beraber devam edeceğiz. Bu samimi ve güçlü bağı ülkelerimiz arasında devam ettirmeye gayret ediyoruz. Bilhassa 1991 yılından bu yana çok ciddi mesafeler katettiğimize inanıyorum. Balkanlar’da kardeşlik, barış ve refah odaklı bir politika izleyen Türkiye olarak Arnavutluk’a özel bir önem veriyoruz. Burada kendimizi daima evimizde hissettik. Arnavut kardeşlerimizin de aynı şekilde Türkiye’de kendilerini evlerinde hissettiklerine inanıyorum” ifadelerini kullandı. Arnavutluk’un her köşesinde ortak tarihe ait eserler bulunduğuna işaret eden Erdoğan, “Bu eserleri TİKA ve diğer kurumlarımız vasıtasıyla ihya etmenin, Arnavutluk halkının hizmetine sunmanın gayreti içindeyiz” dedi. Caminin 4 bin kişilik kapalı alana sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, “İnşaallah 24 ay sonra Cuma namazı ile caminin ibadete açılışını yapacağız” dedi.



PREZE KALE CAMİİNİ İBADETE AÇTI


Erdoğan daha sonra TİKA tarafından yeniden inşa edilen Preze Kale Camii’nin açılışını da gerçekleştirdi. Erdoğan yaptığı konuşmada, kardeşlik, dostluk ve ümmet birliği mesajları verdi. Erdoğan’ın Arnavut asıllı Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dizelerinden örnekler verdiği konuşmasının ardından cami Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in ettiği dua ile ibadete açıldı. 


Geri Dön