30 / 04 / 2024

Arsa sahibine ait masraflar nelerdir?

Arsa sahibine ait masraflar nelerdir?

Müteahhitler ile yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesi sürecinde kimi masraflar müteahhit tarafından ödenirken; kimi masraflar ise arsa sahipleri tarafından ödeniyor. Peki, arsa sahibine ait masraflar nelerdir?



Arsa sahibine ait masraflar nelerdir?

Arsa sahibi olan ancak üzerinde inşaat yapabilecek gücü olmayan kimseler, müteahhitler ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalayabiliyor.


Bu anlaşma ile arsa sahibine belli sayıda taşınmaz verilerek, müteahhit de kendisine belirlenen oranlarda bağımsız bölüm alıyor.


İnşaat sürecinde kimi masraflar müteahhit tarafından ödenirken; kimi masraflar ise arsa sahipleri tarafından ödeniyor. Peki, arsa sahibine ait masraflar nelerdir?


Arsa sahibine ait masraflar, sözleşmeden sözleşmeye değişmek ile birlikte şu şekilde sıralanıyor:


Arsa sahibine ait masraflar:

a- İşbu sözleşmenin imzalanmasından öncesine tapunun üzerinde ipotek veya şerh varsa bunların kaldırılmasıyla ilgili masraflar


b- ARSA SAHİPLERİ’NİN kendilerine ait bağımsız bölümlerde üçüncü şahıslara yapacağı devirlerden doğacak her türlü harç ve masraflar ile vergiler ARSA SAHİPLERİ’NE aittir.


c- Kat mülkiyeti işlemleri MÜTEAHHİT tarafından yürütülecektir. Anahtar tesliminden sonra oturma ruhsat harcı alınması için gerekli elektrik, su, doğalgaz, telefon abonmanlık bedelleri ve her bir daire iskân harcı arsa sahiplerine aittir


d- İnşaatın başlangıcından anahtar teslimi bitimine kadar ARSA SAHİPLERİ’NİN yukarıda belirtilenlerden başka hiçbir harç, vergi veya gider yükümlülüğü yoktur. ARSA SAHİPLERİ’NE ait özel istekler hariç.



Müteahhite ait masraflar nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön