29 / 04 / 2024

Arsa tapu harcı hesaplama 2018!

Arsa tapu harcı hesaplama 2018!

Arsa satın almak isteyen kimseler, tapuda belli oranlarda harç ödüyor. Peki, 2018'de ne kadar arsa tapu harcı ödemesi yapılıyor?



Arsa yatırımcılarının tapuda yapacağı işlemler nedeni ile belli harçlar ödemeleri gerekiyor. Tapuda aynı zamanda tapu döner sermaye ücreti de ödeniyor.

Arsa tapu harcı gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Satın alınacak arsanın değeri ne kadar yüksekse, o oranda ödenecek bedel de yüksek oluyor. 

Bu yüksek bedeli ödemek istemeyen kimseler, tapu satış bedelini olduğundan daha düşük gösterebiliyor. Ancak bu durumun Maliye tarafından farkedilmesi halinde taraflara eksik harç cezası ile birlikte ödetiliyor. Ceza ödemek istemeyen tarafların gerçek satış bedelini beyan ederek işlemini tamamlamaları gerekiyor.

Tapu harcı hesaplama

28 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Harçlar Kanunu Genel Tebliği kapsamında 2018 yılının tapu harçları yer aldı. Tapuda yapılacak satış işlemi için ödenecek bedel yine binde 20 oldu. 

Buna göre, gayrimenkulun beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden devir eden ve devir alan tarafından ayrı ayrı binde 20 oranında ödeme yapılması gerekecek.

Örneğin 50 bin TL'ye bir arsa alacak olan kimseler tapuda 1000 lira ödeyecek. Toplamda ödenecek harç 2 bin lira olacak. Aynı zamanda alıcıların 103 lira 50 kuruş bedelindeki tapu döner sermaye bedelini de ödemeleri gerekecek.

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön