23 / 11 / 2024
fuzul

Arsa ve tarla almak isteyenler dikkat! Yeni trend herkes ev yerine, tarla yada arsa alıyor...

Arsa ve tarla almak isteyenler dikkat! Yeni trend herkes ev yerine, tarla yada arsa alıyor...

Konut fiyatlarındaki yaşanan son zamanlardaki yükseliş vatandaşı da arsaya yönlendirdi. Buna göre, vatandaşlar ev yerine tarla veya arsa almak istiyor. Ancak bu süreçte dikkat etmesi gereken bazı detaylar var. İşte deyatlar ve haberin ayrıntıları... 




Ev almakta zorluk çeken vatandaşlar çareyi tarla ya da arsa almakta buluyor. Bu kapsamda da kendi evimi daha uygun fiyata yaparım diyerek arsa almanın yolunu ararken gözden kaçırdığı belli başlı detaylar mevcut. Bu süreçte tarla ya da arsa alırken bu detayları sakın gözden kaçırmayın. 

ARSA VE TARLA ALIRKEN DİKKAT EDİN

Öncelikle, satın alınan tarlanın 5.000 metrekareden küçük olması durumunda yasal olarak ev yapılamaz. Tarla 5000 metrekareden büyük olsa dahi kadastral yolu yoksa ev yapılamaz. Ayrıca, arlanın büyüklüğü 5.000 metrekare üzerinde ise yapılacak evin toplam metrajı yani bağımsız bölümünün alanı ekstra olarak görülür. 150 metrekarelik bir ev yapmayı düşünüyorsanız tarlanız en az 5.150 metre olmalıdır. 80 metrekarelik bir ev içinde tarlanın 5.080 metre olması gerekmektedir.

Öte yandan, tarlanın Tarım İl Müdürlüğü tarafından sınırlarla çizilmiş bir ova içerisinde olması halinde de 5000 metrekareden büyük olsa bile ev yapılamaz. Sulama kanalı, sulama göleti vb. gibi DSİ çalışması yapılmış sulanabilir arazilerde 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapılamaz. Buna göre, Sit alanı içerisinde bulunan 5000 metrekareden büyük arsalara da ev yapılamaz.

Kooperatif ve hobi bahçelerine ev yapılamayacağı gibi yapılan evde kişiye ait sayılmaz. Kooperatif borcuna, varlığını ortak olunması durumunun ortaya çıkması ile birlikte yaptığınız ev kooperatifinin ortak malı sayılmaktadır. Yıkılmadığı varsayılırsa tek başına hiçbir hak iddia edilemez.

Arsa ve tarla almak isteyenler dikkat! Yeni trend herkes ev yerine, tarla yada arsa alıyor...

karar.com'dan Hilal Nas'ın haberine göre; Alınan arsalara konteyner, prefabrik, bungalov gibi ev yapılabileceğine dair bir müsaade yoktur. Ruhsatı olmayan her şey kaçak kabul edilmektedir. Belediye bir şey demiyor gibi ifadelerin arkasına sığınarak yapılan evler geçerli değildir. Belediye yeri geldiğinde cezasını da keser davasını da açar. Yapılan herhangi bir ihbar durumunda ise  büyük cezalar ile  karşı karşıya gelinebilir.  Buna göre, belediye tarafından yıkılmayan göz yumulan evler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkılmaktadır.  Arsada elektrik aboneliğinin bulunması belediyenin ya da devletin o yapıya izin verdiği anlamına gelmemektedir. Yıkılan birçok kaçak yapıda elektrik bulunuyor.

Ayrıca, yapı kayıt belgesine müracaat edilmiş olması durumunda da  o yapının izinli olduğu ve yıkılmayacağı anlamına gelmemektedir. Belgesiz olan her yapı yıkılabilir. Alan kişilerin çok sık karşılaştığı sorunlardan biri de su problemi olurken sondaj vurursun diyen herkese inanmayın. 150 metre derine inildiğinde bile su çıkmama ihtimali bulunuyor. Son birkaç aydır getirilen sondaj yasağı da göz önüne alındığında yüzbinlerce lira ceza ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Arsa ve arazi alacaklar dikkat: Fiyatlardaki artış yüzde 100'e geldi!

2023'te ev alamayan arsa aldı!

Ev mi, arsa mı, borsa mı? 

 


Geri Dön