02 / 05 / 2024

Arsalarda emlak vergisi muafiyeti var mı?

Arsalarda emlak vergisi muafiyeti var mı?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince arsa, arazi, konut ve işyerleri için ödeniyor. Peki, arsalarda emlak vergisi muafiyeti var mı? Arsa muafiyet koşulları neler?



ARAZİ VERGİSİNDE DAİMİ MUAFLIKLAR

Emlâk Vergisi Kanununun 14 üncü maddesine eklenen (g) fıkrası ile belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan arazi, Arazi Vergisinden daimi olarak muaf tutulmuştur. Ancak, anılan yerlerde bulunan arazi, arsa ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazilerden ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılanlar için bu muafiyet uygulanmayacaktır.

Arsalarda emlak vergisi muafiyeti var mı?

Ancak, Gelir Vergisinden muaf esnaf ile götürü usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan arsa ve arazi daimi muafiyet kapsamında tutulacaktır.

Diğer taraftan, (g) fıkrası kapsamına girmemesi sebebiyle bu fıkra uyarınca muafiyete tabi tutulmayan arsa ve arazi, 14 üncü maddenin diğer fıkralanndaki şartları taşıyor iseler, anılan fıkraların hükümlerine göre muafiyet uygulanması icap eder. Bu bakımdan (g) fıkrası ile 14 üncü maddenin diğer hükümlerinin birlikte nazara alınması gerekir.

Emlâk Vergisi Kanununun 14 üncü maddesine ekenen (g) fıkrası hükümleri de 1.1.1986 tarihinde yürürlüğe girecek ve 1986 ve müteakip dönemler için uygulanacaktır.


Geri Dön