28 / 04 / 2024

Arsam kamulaştırıldı ne yapmalıyım?

Arsam kamulaştırıldı ne yapmalıyım?

Kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlıyor. Peki, siz de "Arsam kamulaştırıldı ne yapmalıyım?" diyorsanız işte yanıtı...



Arsam kamulaştırıldı ne yapmalıyım?

Kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak ifade ediliyor.


Bu uygulama ile özel mülkiyete konu olan arsa ve arazi gibi taşınmaz mallara idare tarafından el konabiliyor. 


Sizin de arsanıza idare tarafından kamulaştırma yapıldığını ve "Arsam kamulaştırıldı ne yapmalıyım?" diye sorduğunuzu düşünelim.


Kamulaştırma kararına itiraz edilemiyor. Ancak kamulaştırma bedeline itiraz edebiliyor.


Bunun için uzlaşma komisyonu ile ilk görüşmeyi yapmak üzere ilgili Kamulaştırma Şefliğine başvurabilirsiniz.


Uzlaşıldığı takdirde tapu işlemlerine esas olmak üzere Tapu suretiniz,  Nüfus Cüzdanı, TC Kimlik Numaranız, Vergi dairesi Numaranız,   Vekalet ile yürütülen işlerde Noterden tasdikli vekaletname,   taşınmaz malikinin ölü olması halinde varislerinin veraset ilamı çıkartmak üzere asliye hukuk mahkemelerinden alacakları veraset ilamına alınmasına müteakip, veraset intikali ile ilgili işlemleri de Veraset Vergi Dairesinden alınacak “veraset intikali ve satışında sakınca yoktur” belgelerini yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.


Taşınmazın tapu kütüğünde takyidat varsa tapunun isteği doğrultusunda terkin ettirilecektir. (Haciz, ipotek, vakıf ilişiği vs. gibi)


Belirlenen bedel üzerinden tapuda Belediyemiz lehine tescil/terkin işlemi yapılarak, alınan tapu belgesindeki bedelin ilgilisine ödenmesi için Hesap İşleri Daire Başkanlığı’na tahakkuk gönderilerek ödeme işlemi yapılır.



Kamulaştırma işlemleri rehberi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön