29 / 04 / 2024

Arsamın değerini nasıl öğrenebilirim?

Arsamın değerini nasıl öğrenebilirim?

Arsaların bugünkü piyasa koşulu rayiç bedel altında belirleniyor. Peki, arsanızın olduğunu ancak rayiç bedeli bilmediğinizi farz edelim. "Arsamın değerini nasıl öğrenebilirim?" diye soruyorsanız işte yanıtı...



Arsamın değerini nasıl öğrenebilirim?

Arsa, arazi ve mesken gibi gayrimenkullerin bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olan rayiç bedelin belirlenmesinde birçok faktör rol alıyor. 


Rayiç bedelleri belirleyen unsurlar arasında; Arz – talep dengeleri, semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi unsurlar da bulunuyor.


Ayrıca; Alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri ve önemli konut projeleri; Eğitim merkezleri; Merkezi lokasyon; Sosyo – ekonomik durum gibi etkenler de rayiç bedeli etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Rayiç bedel, kişilerin istek ve arzusu ile belirlenmiyor.


Peki, arsanızın olduğunu ancak rayiç bedeli bilmediğinizi farz edelim. "Arsamın değerini nasıl öğrenebilirim?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Arsa değerini öğrenme..

Evin veya arsanın ya da bir başka gayrimenkulün rayiç bedelini öğrenmek için o gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye gitmek yeterli oluyor. 


Gayrimenkule ait ada ve parsel bilgilerinden veya ad ve soyada göre emlak beyanlarından bakılarak bulunduğu mahalle, cadde ve sokak bilgilerine göre gayrimenkulün o yılki rayiç bedel ve arsa birim değeri öğrenilebiliyor. 


Ayrıca, rayiç bedel bilgileri belediyeyi telefon ile arayarak da öğrenilebiliyor.


Emlak vergisine esas arsa değerleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön