05 / 05 / 2024

Artev, İspanya'daki villa kiralama sistemini Türkiye'ye getirdi

Artev, İspanya'daki villa kiralama sistemini Türkiye'ye getirdi

Artev Global, İspanya'da uygulanan villa kiralama modelini Türkiye'ye taşıdı



Bodrum'da hayata geçirdiği projelerden yabancılara 5 bin konut satarak bir rekora imza atan Artev, İspanya'da uygulanan villa kiralama sistemini Türkiye'ye getirerek, hem yabancı yatırımcıya hem de Türkiye ekonomisine kazandırdı

Artev Global, İspanya'da uygulanan villa kiralama modelini Türkiye'ye taşıdı. 2004 yılında kurulan ve yaklaşık 5 bin konutla yabancılara en çok konut satan firma olan Artev Global, Bodrum Tuzla bölgesinde 160 milyon TL yatırımla hayata geçirdiği 4 projedeki yaklaşık bin 700 villayı inşaat aşamasındayken İngilizler ağırlıkta olmak üzere yabancılara sattı.

300 acenta ile kiralama yapılıyor
Mortgage krizi ve Avrupa'daki mali krizden olumsuz etkilenen müşterilerine yeni çözümler sunan şirket, projelerinden villa almaktan vazgeçen ve kaporasını yakan müşteri sayısını en düşük düzeyde tutmayı başardı. Projelerdeki az sayıda villanın satışına devam eden şirket, çözüm ortağı Villa Turizm ile de projedeki villa sahipleriyle anlaşarak yurt dışındaki 300'e yakın acenta aracılığıyla yabancılara kısa dönemli villa kiralama hizmetleri veriyor. Villa Turizm'in portföyünde 2 bin 500 villa bulunuyor. Geçtiğimiz yıl kiralama yöntemiyle 40 bin gece konaklama hizmeti veren şirket, 2010 sonunda bu rakamı 60 bine 2011'de de 100 bine çıkartmayı hedefliyor. 1+1 villadan özel havuzlu villalara kadar farklı tip villaların yer aldığı projelerde günlük kira fiyatları fiyatları yüksek sezonda villa başına 65 euro ile 125 euro, düşük sezonda ise 25 euro ile 85 euro arasında değişiyor.

Kuşadası Villa Golf projesi geliyor
Artev Global, Kuşadası'nda da 100 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'nin uluslararası en büyük gol sahasını ve golf villalarının inşaatına devam ediyor. 650 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilen projede 46 ile 130 metrekare arasında 2 bin 500 villanın yanı sıra 18 delikli bir golf sahası da bulunacak. Birinci ve ikinci etabını satışta olan Kuşadası projesinde villa fiyatları 72 bin euro ile 215 bin euro arasında değişiyor.

'Krizde yabancının yanında olduk'
Artev Global Genel Müdürü Şükrü Yenilmez en çok İngiliz, İskandinav, İrlandalı ve Hollanda pazarına satış yaptıklarını belirterek, "İngiltere pazarının yüzde 32'sine sahibiz" dedi. Yenilmez kriz çıktığında yurtdışındaki müşterileri yerinde ziyaret ettiklerini ve sıkıntıda olanların ödemelerini yeniden yapılandırarak onlara nefes aldırdıklarını belirtirken, böylece müşterilerin yüzde 60'ının kapora yakmasını engellediklerini açıkladı. Yenilmez "Çok fazla alternatif ürettik, daha önce nakit alım yapıyorlardı, şimdi Denizbank'ın da desteğiyle mortgage kredisi kullanabiliyorlar" dedi.

99 pounda 3 günlük tur
Artev Global Satış Sorumlusu Önder Dağ, daha önce yılda bin konut satılıyorsa şimdi bu sayının 400'e indiğini ifade etti. Dağ, yabancılara konut satışını sürdürmek için Inspection Trip denilen turlar düzenlediklerini, bu turlarla 99 pound karşılığında yatırımcıların 2-3 günlük sürelerle Türkiye'ye getirilerek hem satışa sunulan villalarda tatil yaptıklarını hemde hem de evleri incelediklerini anlattı.
Bülent YOLDAŞ/Sabah Emlak


Geri Dön