19 / 11 / 2024

Artık binalara ruhsat verilmeden önce desibel ölçümü yapılacak!

Artık binalara ruhsat verilmeden önce desibel ölçümü yapılacak!

Türkiye'de yaşayan insanların yüzde 25'i evlerindeki gürültüden rahatsız olurken yeni yönetmeliğe göre binalara ruhsat verilebilmesi için desibel ölçümü yapılacak.




Türkiye'de yaşayan insanların yüzde 25'i evlerindeki gürültüden rahatsız olurken yeni yönetmeliğe göre binalara ruhsat verilebilmesi için desibel ölçümü yapılacak. 


KOMŞULUK BOZULMAYACAK 

Yönetmeliğe göre binaların duvarları daha kalın olacak ve ne alt nede üst komşuya ses gitmeyecek. Yönetmeliği değerlendiren Antalya İnşaat Müteahhitleri Demek Başkanı Deniz Karataş, Türk milleti olarak komşuluk ilişkilerine büyük önem verdiğimizin altını çizdi. Karataş, yönetmelik sayesinde komşuluk ilişkilerinin de bozulmayacağını söyledi. Uygulamayı desteklediklerini kaydeden Deniz Karataş, "Evlerin fiyatı artabilir ama uygulama ile enerji tasarrufu da sağlanacak. Bu sayede bölgelerdeki enerji altyapıları da zorlama yaşamayacak. Biraz müteahhit biraz da evi alacak olan dişini sıkacak ama sonuçta yaşam standartı da yükselecek" dedi. Yeni yapılacak binaların ruhsat alması artık o kadar da kolay olmayacak. Yeni yönetmelik ile birlikte binalarda ses ölçümü yapılacak. Odalar arasında ve yan yada alt katlara ses gidiyor ise dairelerin ruhsat atması tehlikeye girecek. Isı yapımcılarının yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de yaşayan insanların yüzde 251'i evlerindeki gürültüden rahatsız. Ankete göre en çok şikayet ise komşu dairelerden gelen konuşma, su ve kapı seslerinden geliyor. 


KOMŞULUK İLİŞKİLERİ DÜZELECEK 

İşte yeni yönetmelik ile birlikte bu şikayetler sona erecek. Binalar yapılırken desibel ölçümü yapılacak. Böylece şikayetler de azalacak. Yönetmelik hakkındaki görüşlerini dile getiren Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, Türk milleti olarak komşuluk ilişkilerine büyük önem verdiğimizi hatırlatarak "Bu sayede komşular arasındaki diyaloglar da bozulmayacak" dedi. 


ENERJİ TASARRUFU SAĞLANACAK 

Uygulamayı desteklediklerini dile getiren Karataş. "Uygulama ile birlikte belki inşaat maliyetleri artabilir. Böylece daire fiyatları da artabilir. Ancak çevreden gelen sesler engellenecek. Ayrıca büyük ölçüde de enerji tasarrufu sağlanmış olacak. Geçmişte yapılan evlerde her odada televizyon yada klima hesaplanarak yapılmadı. Maliyetin ucuzluğu açısından duvarlar ince yapıldı ve bu hem ses geçirdi hem de fazla enerji kullanımını tetikledi. Uygulama ile birlikte enerji içeride kalacağı için tasarruf sağlanacak" şeklinde konuştu. 


EVRİMSELLEŞMEK LAZIM 

Daire fiyatlarının yükselmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret eden Deniz Karataş, dairelerin kalitesinin de artacağının altını çizdi. "Evrimselteşmek lazım" diyen Başkan Karataş açıklamasını şöyle sürdürdü; "Uygulama ile birlikte daire içerisinde kullanılan elektrik dahi belli olacak. Bu sayede ne binanın elektrik sistemi nede altyapı sistemleri zorlanmayacak. Yıllık dışarıya 7 milyar dolar enerji bedeli ödüyoruz Bundan kurtulmuş olacağız. Biraz müteahhit biraz da daire alacak olan dişini sıkacak ve karşılıklı bişeylerden feragat edilecek. Müteahhit kazancından feragat edecek, alıcı da biraz daha fazla ödeyip daha kaliteli bir ev sahibi olacak. Çağdaş bir yaşam istiyor isek bu tür değişimler şart." 


Yalçın KÜÇÜK/Antalya Hilal 


Geri Dön