Artvin Yusufeli Barajı ve HES'ten ekonomiye 450 milyon TL katkı!
Artvin Yusufeli Barajı ve HES projesinde çevresel faaliyetlerde gelinen seviye ve devam eden çalışmaların istişare ve değerlendirme toplantısı DSİ Genel Müdürlüğü Namık Kiper toplantı salonunda yapıldı.
Toplantı öncesinde Artvin Milletvekili Sayın İsrafil Kışla ve beraberinde ki heyet Genel Müdür Murat Acu’yu makamında ziyaret ederek hayırlı olsun ziyaretinde bulundular.
Ziyaretin ardında Genel Müdür Murat Acu ve Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, başkanlığında yapılan toplantıya, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Ergün Üzücek, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, DSİ Barajlar ve Hidroelektrik Santralleri Dairesi Başkanı Tuncer Dinçerkök, DSİ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürü Dinçer Aydoğan ile DSİ, Karayolları, TOKİ, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından temsilciler katıldılar.
Toplantıda DSİ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürü Dinçer Aydoğan Yusufeli Barajı ve HES Projesinde çevresel faaliyetlerde (iskân faaliyetleri, proje alanlarında bulunan maden sahalarının durumu, yeni Yusufeli ilçesi ile etkilenen köyler için yapılacak olan karayolu ve bağlantı yollarının durumu, yeni yerleşim yerinde yürütülen alt yapı ve üst yapı çalışmaları ile ilgili konularında) gelinen son durumla ilgili sunum yaptı. Çoruh Nehri üzerinde yapılan Yusufeli Barajı ve HES inşaatında çalışmalar devam ediyor.
DÜNYANIN EN YÜKSEK 3. BARAJINI İNŞA EDİYORUZ
‘’270 Metre Yüksekliğe Sahip’’
DSİ Genel Müdür Murat Acu yaptığı açıklamada;
Yusufeli Barajı ve HES, DSİ Genel Müdürlüğü ve Özel sektörün Çoruh Nehri Anakolu üzerinde yer alan 10 projeden birisi olduğunu belirterek, Çoruh Projeleri ekonomik ve sosyal kalkınmaya yönelik hazırlanmış projeler olup, projeler ile daha güçlü Türkiye ve refah düzeyi daha yüksek olan bir toplum hedeflenmektedir. ‘’dedi.
‘’Çoruh’un İlk Gerdanlığı Muratlı Barajı’’
Genel Müdür Acu;
Çoruh nehrine ilk takılan altın gerdanlık Muratlı Barajı 2005 yılında, Borçka Barajı 2007 yılında 249 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek Barajı ve Dünyanın 6. Yüksek Barajı olan Derine Barajını ise 2012 yılında hizmete açıldığını belirterek, Şimdi ise Türkiye Cumhuriyetinin uzun vadeli Enerji vizyonunun içinde yer alan en önemli yatırımlardan biri olan Yusufeli Barajı ve HES’i inşa ediyoruz.
‘’Dünyanın En Yüksek 3. Barajını İnşa Ediyoruz’’
Genel Müdür Acu;
Yusufeli Barajının 270 m yüksekliğine sahip kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3. Barajı olduğunu ve Barajın tipinin çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edildiğini belirterek,
21.12.2012 tarihinde işe başlanmış olup sözleşmesine göre 19.05.2019 tarihi olmakla beraber 29.05.2018 tarihinde bitirilmesi yüklenici firma tarafından taahhüt edilmiştir. ‘’dedi.
‘’Fiziki gerçekleşme Seviyesi % 56 ‘’
Genel Müdür Acu;
Baraj İnşaatında % 56,10 fiziki gerçekleşme seviyesine ulaşmış bulunmaktayız.
Yusufeli Barajının 01.04.2014 tarihinde derivasyon tüneli inşaatı tamamlanarak nehir derivasyonu işlemi gerçekleştirilmiştir.
Memba ve Mansap Batardoları tamamlanan Barajın Gövde çalışmalarında ise Baraj yeri jeolojik araştırmalar tamamlanmış olup, elde edilen veriler değerlendirilmek üzere baraj gövdesi tasarım çalışmalarına başlanılmıştır. Çalışmaların sonucuna göre Baraj temelinde yapılacak iyileştirme çalışmalarına karar verilecektir. ’dedi.
‘’Hedef 2016 Kasım Ayında Gövde Başlamak’’
Genel Müdür Acu;
Gövde sıyırma kazılarının, gövde betonuna başlanması öngörülen 2016 yılı Kasım ayına kadar tamamlanması planlanmaktadır. Gövde Betonu 2,9 milyon m3’tür. Ancak devam eden jeolojik çalışmalar sonucunda 820 bin m3 yastık betonu yapılması öngörülmektedir. ‘’dedi.
‘’Baraj İnşaatı İstihdama Katkı Sağlıyor’’
Genel Müdür Acu;
Baraj inşaatında ihtiyaç duyulan personel sayısının 1200 olduğunu bunun yoğun zamanlarda 1800’lere çıktığını belitti.
‘’Milli Ekonomiye 450 Milyon TL Katkı’
Genel Müdür Acu;
Ülkemizde 2015 yıl sonu itibari ile üretilen toplam hidroelektrik enerji 85 867 GWh/yıl olup, Yusufeli Barajı 558 MW’lık (3*186 MW) kurulu gücü ile 1 888 GWh/yıl kapasitesi ile bunun %2,1’ini üretecektir. Çoruh havzasındaki projelerin toplam enerji üretimin %13’ ü Yusufeli Barajı ve HES’ ten üretilecektir.
Tamamen Türk Mühendisi ve işçisinin alın teri İle yapılan Yusufeli Barajı ve HES günlük 1 Milyon TL’yi aşkın tutarlı elektrik enerjisi üreterek 7 yılda kendisini amorti edecek olup, 650 bin nüfuslu bir şehrin enerji ihtiyacı karşılanacaktır. Projenin tamamlanması ile milli ekonomiye yıllık 450 milyon TL katkı sağlayacaktır. ‘’dedi.
‘’Yusufeli Kimliği Kaybolmayacak’’
Genel Müdür Acu;
Baraj nedeni ile yeni yerleşim yerine taşınacak olan Yusufeli İlçesinin mevcutta 75 000 dekar alana yayılmışken yeni yerleşim yerinin 348 000 dekar olarak belirlendiğini bununda 230 000 dekarlık kısmında planlama yapıldığını, hazırlanan yeni yerleşim planlarının yörenin coğrafi şartlarına göre bütün kesimlerin ihtiyaçlarına cevap vereceğini, yörenin kültür ve geleneklerine uygun şekilde hazırlandığını belirtti.
Artvin Post