20 / 05 / 2024

Artvin'e kömür eleme tesisi yapılacak!

Artvin'e kömür eleme tesisi yapılacak!

22 yıl önce "Kamu yararı var" denilerek vatandaşın en verimli tarım arazileri kamulaştırıldı ve üstüne çimento fabrikası kuruldu



Toprağını kaybeden vatandaş göç etti. Fabrika yıllar sonra özelleştirme kapsamında satıldı. Satın alan firma, cennet toprakların ortasına "kömür eleme" tesisi kurdu. Çevre Müdürlüğü de "ÇED raporu almaya gerek yoktur" kararı verdi

ARTVİN'de, 1987 yılında vatandaşların en verimli tarım arazileri, "kamu yararı"na istimlak edilerek üzerine Arhavi Çimento Yonga Levha Fabrikası kuruldu. Fabrika, 1997 sonunda özelleştirildi, 2000 yılı sonunda da Tepe Grubu'na bağlı Betopan şirketi tarafından satın alınıp kapısına kilit vuruldu. Kamulaştırma nedeniyle arazisini kaybeden ve aldığı para hissedarlar arasında paylaşıldığı için yoksullaşan vatandaşların birçoğu, göç etti.

ÜNİVERSİTE HAYALİ
Yeşillikler arasındaki 99 bin metrekarelik arazi üzerine Çoruh Üniversitesi'ne bağlı bir kampus kurulacağını umut eden vatandaş, Artvin Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün geçtiğimiz günlerde verdiği bir kararla yıkıldı. Çevre Müdürlüğü, fabrika arazisini satın alarak üzerine "kömür eleme ve paketleme tesisi" kurmak isteyen şirketin projesini, "Milli park ve diğer koruma alanları içinde olmadığından çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporuna gerek yoktur" kararıyla onayladı.

HUKUK SAVAŞI BAŞLIYOR
Bu onaya vatandaş itiraz etti ancak kabul görmedi. En verimli toprakları elinden alındıktan sonra nüfusun yarısı göç edip gurbette çalışmaya zorlanan vatandaş şimdi, kamu adına yapılan 23 yıllık yanlışın tümünün hesabını, hukuk yoluyla sormaya hazırlanıyor. Arhavi Belediye Başkanı ve ilçeye bağlı tüm köy muhtarlarının kömür yıkama ve paketleme tesisine karşı çıktığını belirten Kavak Köyü Muhtarı Hasan Kababulut, dava açarak kömür tesisinin tozlarından kurtulmanın yollarını arıyor.

Çevresinde 3 okul ve 5 bin insan var

KAVAK Köyü Muhtarı Hasan Kababulut, şunları söyledi: "185 haneli köyümüzün bir kısmı, en verimli tarım arazileri kamulaştırdığı için yoksullaştı ve göç etti. Nüfusumuz yazın 5 bine çıkıyor. Kömür tozu, hem köylüyü, hem de çevrede bulunan 3 ayrı okulda okuyan çocukların ciğerlerini ve çevre köylerde yaşayan in¬sanların sağlığını etkileyecek. Fabrikanın yanından akan dereler, Arhavi İlçesi'nin tümünün içme suyu ihtiyacını karşılıyor. Kömür yıkama tesisi ile de vatandaşın içtiği, tarlasını suladığı suya da kömür atığı karışacak. Böyle bir arazi kömür tesisi için kaybedilir mi? Aynı şeyi Karayolları yaptı. Köyün girişinin olduğu yere mıcır tesisi kurdu. Yıllardır kaldırmıyorlar ve ciğerlerimizi taş tozlarıyla doldurdular. Çevre Müdürlüğü'ne yapılan şikâyetler hep sonuçsuz kaldı."
Şükran Özçakmak/Habertürk


Geri Dön