23 / 12 / 2024

Asansör kullanmayanlar parasını ödemek zorunda mı?

Asansör kullanmayanlar parasını ödemek zorunda mı?

KMK’nın 20. maddesinde “anagayrimenkulün giderlerine katılma” açık-net olarak düzenlendi. Buna göre, kat malikleri kanunen ortak giderlere katılmak zorunda.



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Oya Armutçu, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Asansörü kullanmak istemeyen apartman sakinleri, giderlere ortak olmak zorunda mı?'' soruyu yanıtladı. İşte o yazı...

OKURUM S.E. ise asansör konusunda şikâyetçi. Sorusu şöyle:

“8 yıllık bir daire satın aldık. Ev sahibi asansörün elektrik borcundan dolayı kapalı olduğunu beyan etti. Şu anda öğrendiğimiz şey ise asansör masrafının 20 bin lira civarında olduğu. Apartman sakinleri asansörü kullanmak istemediklerini, giderlere ortak olmayacaklarını bildirdiler. Nasıl bir yol izlemeliyiz?”

KMK’nın 20. maddesinde “anagayrimenkulün giderlerine katılma” açık-net olarak düzenlenmiştir. Kat malikleri kanunen ortak giderlere katılmak zorundadırlar. Apartmanın ortak yerlerinin bakım, onarım, güçlendirme giderleri, yönetici aylığı ve asansör gibi ortak tesislerin işletme giderleri konusunda kat malikleri “arsa payı” oranında giderlere katılmak zorundadır. “Ortak giderlerin” ödenme usulü konusunda kat malikleri kurulu KMK’ya uygun bir toplantı ve karar yeter sayısı ile farklı bir “katılım-ödeme yöntemi” de belirleyebilir. Okurum S.E. önce asansör konusunda bir toplantı istemeli. Bu toplantıda, asansörün yaptırılmaması kararı çıkması halinde S.E. dava açıp hâkim müdahalesini isteyebilir.

Apartman sakinlerinin “asansörü kullanmak istemedikleri” gerekçesiyle asansörle ilgili “ortak giderlere” katılmayacaklarını bildirme hakları kanunen yoktur. Kat malikleri kurulunda asansör için bakım ve işletme giderlerinin ödenmesine ilişkin karar alınması halinde, bu karara aykırı olarak giderlere katılmayan veya geç ödeme yapan malikler icra takibine uğrayabilirler. KMK’nın 20/2 fıkrası uyarınca aylık yüzde 5 gecikme tazminatı ödemekle de yükümlü olurlar.


Geri Dön