10 / 01 / 2025

Asansörler için önemli uyarı: Ayda 1 defa bakım yapın!

Asansörler için önemli uyarı: Ayda 1 defa bakım yapın!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) 'Asansör ve İnşaat Vinçlerinde Güvenlik ve Kamusal Denetim' konulu panel düzenlendi. Panele Çevre ve Şehircilik Bakanlığı(ÇBSB) İş Müfettiş Kurulu İstanbul Grup Başkan Vekili Lütfi Alpsoy katıldı...



TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) 'Asansör ve İnşaat Vinçlerinde Güvenlik ve Kamusal Denetim' konulu panel düzenlendi. Panele Çevre ve Şehircilik Bakanlığı(ÇBSB) İş Müfettiş Kurulu İstanbul Grup Başkan Vekili Lütfi Alpsoy, MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Cenk Cihangir, Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Günalp katıldı.


ASANSÖRLER İÇİN UYARI: AYDA 1 KEZ BAKIM YAPTIRIN


Panel öncesinde Makina Mühendisi Fatih Aydınlı yaptığı sunumda, 2004 yılından sonra alınmış asansörlerde, asansör yönetmeliğine göre kabin içinde 'CE' işareti ve 4 haneli onaylanmış kuruluş numarasının olması gerektiğini ifade etti. Asansörlerin rutin bakımı için bakımcı bir firma ile anlaşılması gerektiğini belirten Aydınlı, "Asansörünüze en az ayda 1 kere bakım yaptırın' uyarısında bulundu.


MESLEKİ DENETİMİN TİCARİLEŞTİRİLMEMESİ GEREKİYOR


MMO İstanbul Şube Başkanı Zeki Arslan, iş güvenliği alanının ticarileştirilmemesi uyarısında bulunarak, "Bu iş hafife alınacak bir konu değil. Mesleki denetimin kamu anlayışına sahip kurumlar tarafından yapılması gerekiyor. Bu alanın ticarileştirilmesi ve siyasallaştırılmasının önünü açan mevcut siyasi yapı ve iktidarın bu anlayışını terk etmesi gerekiyor" dedi. Bakımcı firmalara ve sahiplerine seslenen Arslan, "Bu alandaki eksiklikleri, eğitim anlamında her türlü katkıyı sunarız. Ama yapmış olduğunuz hizmetleri bizim istediğimiz kalitede, kamu sorumluluğu esasını dikkate alan bir şekilde çalışmalarınızı sürdürmenizi bekleriz. Bunu yapmazsanız teşhir ederiz" dedi.


8 İLÇEDE ASANSÖRLERİN YÜZDE 89'U UYGUNSUZ


Makina Mühendisleri Odası ile protokol yapan Sarıyer, Kadıköy, Maltepe, Kartal, Bakırköy, Silivri, Adalar, Avcılar ilçelerinde başvuru üzerine 2012 yılından bu yana 12 bin asansör denetlendi. Bu asansörlerin yüzde 89'u uygunsuz bulundu. İkinci yapılan denetimlerde 4500 asansörün denetimi yapıldı. Yapılan denetimlerle yüzde 89'u uygunsuz olan asansörlerin oranı yüzde 62'ye geriledi.


ALMANYA'DA 6 BİN TÜRKİYE'DE 1100 MÜFETTİŞ


ÇBSB İş Müfettiş Kurulu İstanbul Grup Başkan Vekili Lütfi Alpsoy, yardımcıları ile birlikte Türkiye'de 1100 civarında iş müfettişinin görev yaptığını belirtti. İstanbul ve çevre illerde sahada aktif olarak denetim yapan teknik iş müfettişi sayısının 121 olduğunu söyleyen Alpsoy, denetimlere genellikle 2 kişinin görev yaptığının altını çizdi. Müfettiş sayılarındaki yetersizliğe değinen Alpsoy, Türkiye ile Almanya verilerini kıyasladı. Alpsoy şöyle konuştu:


"Almanya'da 2009 verilerine göre 6 bin iş müfettişi var. 2 bini bakanlığa bağlı, 4 bini sendikaların finanse ettiği müfettişler. Toplam 6 bin kişi denetim yapıyor. Bizde de sayıyı oralara taşımakta fayda görüyorum. Denetimin itici bir güç olduğunu takdir edersiniz. Her yere denetime gidilemiyor, mümkün değil. Bu müfettiş sayısı ile nasıl gideceksiniz"


İnşaat sektöründe denetimlerin devam ettiğini vurgulayan Alpsoy, "Müfettiş sayısı sınırlı olduğu için ister istemez her sokaktaki inşaata gidemiyorsunuz" şeklinde konuştu.


OLAY BÜTÜN YÖNLERİYLE ARAŞTIRILMAYA DEVAM EDİLİYOR


Torunlar şantiyesinde 10 işçinin yaşamını kaybettiği kazaya ilişkin tespitlerin halen devam ettiğini söyleyen Alpsoy, "Olay yeri inceleme sonrası bir kanaat oluşturduk, bakanlığa sunduk. Nihai rapor hemen yazılan bir şey değil. Olay bütün yönleriyle araştırılmaya devam ediliyor" dedi. Şantiyenin denetlenmediği yönündeki haberlerle ilgili olarak Alpsoy, Nisan ayında vinç sepetinin düşmesi sonucu 1 işçinin hayatını kaybettiği kazanın incelendiğini, aynı şantiyede 2011 ve 2013 yıllarında da denetim yapıldığını belirtti.


Cumhuriyet 


Geri Dön