19 / 05 / 2024

Asaş Group denizden enerji üretecek

Asaş Group denizden enerji üretecek

Marmaray projesine tren üreten Asaş Group İsveçli ortakla denizden enerji üretmeye hazırlanıyor



Hyundai ve Devlet Demir Yolları ortaklığında iki yıl içinde 675 milyon dolarlık tren üretimi yapacak Asaş Group, otomotiv, yan sanayii ve Clup Sporium ile girdiği spor salonları işinden sonra Gürpınar Su'yu alıp su işine de girdi. İlk etapta 5 - 6 milyon dolar yatırım yapıp mevcut üretimi iki katına çıkarmak istediklerini belirten Asaş Group Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Çerçi, 2 yıl içinde suyun ciroya katkısının yüzde 30 olacağını söyledi. Faaliyet gösterdikleri alanlarda bir numara olduklarını dile getiren Çerçi, "Su işini iyi yapan 5 - 6 firma var. Onların arasına girip 1 numara olmak zor değil. Kimse benden daha akıllı ya da becerikli değil. Satış konusu ise benim için bisiklete binmek gibi bir şey. Şu anda firmanın ihracat yapmadığını belirten Çerçi, Türkiye'den sonra Ortadoğu, Orta Asya'nın bir kısmı ve Avrupa'ya da ihracat yapmaya başlayacaklarını söyledi.

SUDA BANDROL İŞİ NETLEŞTİRİR
Su işine 1998 yılında girmek istediklerini ancak uygun bir firma bulamadıklarını belirten Çerçi, bu yıl Gürpınar Su'yun satışa çıkarıldığını öğrendiklerinde fabrikayı yerinde incelediklerini ve suyun çokluğuna, kalitesine ikna olduktan sonra da almaya karara verdiklerini söyledi. Şu anda doğal kaynak suyuyum iddiasında bulunan pek çok markanın sondajla su çıkardığını vurgulayan Çerçi, "Sağlık Bakanlığı bir çalışma başlatıyor. Doğal kaynak sularını yerinde inceleyip bu firmalara mavi mandrol verecek. Bu şekilde kim doğal kim kuyu suyu daha net anlaşılacak" dedi.

SODA FABRİKASI BAKIYORUZ
Ambalajlı su sektörünün her yıl yüzde 10 - 15 oranında büyüdüğüne dikkat çeken Çerçi, su kaynaklarını tükenmesi ve hijyenin daha da önemli hale gelmesinden sonra tüketimin daha da artacağını ifade etti. Su işinin yanında gıda işine de girmek istediklerini vurgulayan Çerçi, "Gıda ne kriz olursa olsun etkilenmeyecek bir alan. Özellikle içecekle işe başlamak istiyoruz. Bu noktada bir soda fabrikası almak için de araştırma yapıyoruz" dedi.

'TÜRBİN FABRİKASI KURABİLİRİZ'
İsveçli ortağın şu anda Çin'de rüzgar türbini ürettirdigini ancak mesafenin maliyetleri ciddi oranda artırdığını vurgulayan Çerçi, "Üretimi Türkiye'ye kaydırmayı düşünüyorlar. Çin'den Avrupa'ya türbin nakli çok masraflı bir iş. İlk etapta bir şirket kurup sermayesini belirlemek istiyoruz. Ondan sonra da işe başlayacağız" dedi.

İsveçli ortakla rüzgâr peşinde
 
Geçen hafta İsveçli bir firmayla imzaladığı ortaklık anlaşması ile denizden enerji üretmeye başlayacaklarını belirten Çerçi şöyle konuştu: "İsveçli partnerimiz kendi ülkesindeki adacıkların üzerine rüzgar santralleri kurmakla uğraşıyor sadece. Biz de yaptıkları işleri yerinde görmek için İsveç'e gidip 2 gün boyunca helikopterle işi inceledik. Türkiye'de rüzgar koridor bölgeleri belli. Çatalca'dan Çanakkale Boğazı'na kadar bir rüzgar koridoru var. Ege ve Akdeniz'in de belli bölgelerinde. Bu rüzgar koridorları üzerinde bir lisans çalışması yapılıyor" dedi. Kurulacak santralin nakil hatlarına olan uzaklığının maliyetleri ciddi oranda etkilediğini belirten Çerçi, mesafe uzadıkça maliyetlerin arttığını o yüzden belirledikleri 400 noktadan hangisinin daha uygun olacağına dair çalışma yaptıklarını söyledi.
Pınar Çelik/Sabah


Geri Dön