28 / 04 / 2024

Asgari ücret cebe girmeden eridi! Açlık sınırı açıklandı

Asgari ücret cebe girmeden eridi! Açlık sınırı açıklandı

Yükselen enflasyon ile paralel ilerleyen hayat pahalılığı insanları korkutur boyuta geldi. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'nun ocak ayı Açlık-Yoksulluk Araştırması’na göre, çekirdek ailenin açlık sınırı 9 bin 769 lira ile asgari ücreti çok geride bıraktı.



Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu, Ankara'da çekirdek bir ailenin, dengeli ve sağlıklı gıda alması için tüketmesi gereken gıda ve gıda dışı giderleri dikkate alarak hazırladığı ocak ayı Açlık-Yoksulluk Araştırması’nı açıkladı.

Birleşik Kamu İş’in Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın organize ettiği ve bugün yayınlanan araştırmada şu veriler yer aldı:

“ÇEKİRDEK AİLENİN AÇLIK SINIRI 9 BİN 796 LİRAYA KADAR YÜKSELDİ”

“Açlık sınırı ocakta bir evvelki aya göre 737 TL yükselirken, gıda haricindeki gereksinimler için yapılması gereken harcama 133 TL yükselerek 17 bin 198 TL'ye çıktı. Temel gıda ücretlerinde oluşan yüksek bazlı yükselilerde bir çekirdek ailenin açlık sınırı ocak ayında 9 bin 796 TL'ye kadar yükseldi. Ocakta yoksulluk sınırı 
evvelki aya göre da 870 TL çıktı.

Bir sene evveline göre ise açlık sınırı 4 bin 872 TL, gıda haricindeki gereksinimler için yapılması gereken harcama ise 7 bin 109 TL yükseldi. Ailelerin gıda ve gıda dışı gereksinimlerini insan onuruna uygun bir şekilde yoksunluk hissi yaşamadan karşılayabilmesi için yapması gereken toplam harcama bedelini gösteren yoksulluk sınırı son bir enede toplam 11 bin 981 TL'lik yükseliş gösterdi.

Asgari ücret cebe girmeden eridi! Açlık sınırı açıklandı

“SÜT, YOĞURT VE PEYNİR HARCAMALARI OCAKTA 2 BİN 672 LİRAYA YÜKSELDİ”

Ankara’da en çok alış-veriş yapılan marketlerden toparlanan ücretlere göre, dengeli beslenebilmek için et- balık- yumurtaya aylık olarak ödenmesi gereken bedel bir önceki aya göre 268 TL, 2022 senesinin aynı ayına göre ise 975 TL artarak 2 bin 381 TL oldu. Kuru bakliyat için yapılması gereken masraf önceki aya göre 6 TL, geçen senenin aynı ayına göre ise 78 TL'lik ükselişle 234 TL'ye çıktı.

Süt, yoğurt ve peynir için yapılması gereken harcama ocakta bir önceki aya göre 217 TL çıkarak 2 bin 672 TL'ye çıktı. Son bir senelik dönemde ise bin 515 TL'lik  yükseliş oldu. Meyve için harcanması gereken para ocakta 24 TL yükselirken, geçen senenin aynı ayına göre ise 338 TL artarak 680 TL oldu. Sebze harcaması da önceki aya
 göre 110 TL, geçen senenin aynı ayına göre ise 755 TL artarak bin 267 TL oldu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön