07 / 05 / 2024

Asgari Ücret Komisyonu SGK primi üzerinde çalışıyor!

Asgari Ücret Komisyonu SGK primi üzerinde çalışıyor!

Asgari ücret belirleme komisyonunun bugün toplanması beklenmiyor. Yüzde 14 olan SGK primlerinde indirim talebi konusunda işçi ve işverenlerin mutabık kaldıkları ve 5 puanlık indirim üzerinden çalışmaların yürütüldüğü belirtildi.



Milyonlarca asgari ücretli, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararını bekliyor. Komisyon şimdiye kadar üç kez toplandı. TİSK'in ev sahipliğinde yapılan üçüncü toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder; Önceki yılların aksine asgari ücretin bu yılın başlarında açıklanacağını belirterek, müzakerelerin 14 Aralık 2021'de sonuçlanmasını beklediklerini açıkladı.
Anka'dan Tamer Arda Erşin'in haberine göre komisyon dün dördüncü toplantısını yapmadı. İşveren tarafında TİSK, çalışan tarafında Türk-İş'e toplantı ile ilgili herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. Toplantının bugün yapılması beklenmiyor.

Sputniknews'de yer alan habere göre; TİSK ve Türk-İş; Yüzde 14 olan SGK prim payının 5 puan düşürülmesi talebi konusunda mutabakata vardıkları ve iktidar kanadının da bu konuda çalıştığı belirtildi.

TİSK ile Türk-İş arasında; ilk vergi diliminin yıllık brüt asgari ücrete düşürülmesi ve toplu iş sözleşmesi olan yerlerde 5 yıl süreyle uygulanan asgari ücret işveren desteğinin yüzde 6 olarak uygulanması; Toplu sözleşmenin olmadığı yerlerde yüzde 3'ün uygulanması yönündeki taleplerde de uzlaşmaya varıldığı ve bunun üzerinde çalışıldığı da belirtildi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, toplantıyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan henüz bir telefon almadıklarını ve net bir tarih olmadığını söyledi.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Koç, talepleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Kendi hesaplarını da yapıyorlar Hazine tarafında. Hem SGK, hem de vergiyle ilgili taleplerimiz var. Onların çalışmaları devam ediyor” dedi. Koç, “Toplantının yapılamamasında Türk lirasının dolar kuru karşısında değer kaybıyla ilgisi var mı?” sorusuna “Yani yok. Onlara hiç girmiyoruz. Dövizle ilgili bir şey olduğunu tahmin etmiyorum” karşılığını verdi.

Asgari Ücret Komisyonu SGK primi üzerinde çalışıyor!

'3 bin 500 TL'nin altı olmayacak demek'

Koç; işçiyi, TÜİK’in açıkladığı enflasyona ezdirmeyeceklerini yineleyerek, “Enflasyona karşı koruyacağız. Bunun üzerine neler yapabiliriz? Onların çalışmalarını yapıyoruz. SGK işçi desteği, Asgari Geçim İndirimi, vergi diliminin düzeltilmesi. Enflasyona karşı koruyacağız demek zaten 3 bin 500 liranın altı olmayacak demek” diye konuştu. Koç, “Ülke bizim ülkemiz. İşçi, işveren, hükümet hep birlikte ne yapabilirsek onun çalışmalarını yapıyoruz” dedi.

Asgari Ücret Komisyonu SGK primi üzerinde çalışıyor!

'O iki tarafın da önerisiydi'

Bakanlık Çalışma Genel Müdürü Önder ise Anka’ya yaptığı değerlendirmede; toplantının tarihine ilişkin, “Bakanlık basın müşavirliği bildirecek. Halen çalışmamız devam ediyor” dedi. İşçi ve işveren tarafının üzerinde uzlaştığı yüzde 5’lik işçi SGK priminde yapılacak indirim için de “O iki tarafın da önerisiydi zaten. Genel olarak bütün konularda çalışıyoruz” dedi.

Bugün belli oluyor! 2021 asgari ücret ne kadar olacak?

2021 yılında AGİ ne kadar olacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön