05 / 05 / 2024

Asgari ücret zammından sonra sakın 1000 TL eksik almayın! Herkesin kaçırdığı detay

 Asgari ücret zammından sonra sakın 1000 TL eksik almayın! Herkesin kaçırdığı detay

Vatandaşlar merakla asgari ücreti bekliyor ancak asgari ücretli çalışanlara önemli bir oranda destek yapılıyor. Çalışanların bu destekten faydalanması gerektiği ifade ediliyor.



Taslağa göre elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılan 1000 liraya kadar ödemelerin çalışana mevcut ücretine ilave olarak yapılması gerektiği belirtildi ve mevcut ücrette bir artış olmaksızın bu istisnadan yararlanılması mümkün olmayacağı vurgulandı.

Aynı şekilde mevcut ücret, mesai, prim ve sosyal yardım gibi ödemelerinin bir kısmının elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma gideri karşılığı olarak gösterilerek bu istisnadan yararlanılması mümkün olmayacağı da aktarıldı.

İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar mevcut ücretlerine ilave olarak yapılan aylık 1000 lirayı aşmayan ödemeler Gelir Vergisi’nden istisna olacağı belirtildi ve taslak doğrultusunda göre çalışanlara ödenen aylık ücret, mesai, prim, ikramiye, gider karşılığı ve sair adlarla yapılan tüm ödemeler ve sağlanan menfaatler de ücret kapsamında değerlendirildiği vurgulandı.

İşverenler tarafından çalışanlara yapılan ödemelerin istisna kapsamında değerlendirilebilmesi için söz konusu ödemelerin 9 Kasım 2022 tarihi ile 30 Haziran 2023 tarihi (bu tarih dahil) arasında yapılması, elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılması, aylık 1000 lirayı aşmaması, mevcut ücretlerine ilave olarak yapılması şart olacak.

Taslağa göre elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılan 1000 liraya kadar ödemelerin çalışanın mevcut ücretine ilave olarak yapılması gerekeceği belirtildi ve mevcut ücrette bir artış olmaksızın bu istisnadan yararlanılması mümkün olmayacağı ifade edildi.

Taslağa göre işverenlerce elektrik, doğalgaz giderlerine karşılık olmak üzere yapılan ilave ödemelerin istisnaya konu edilebilmesi için çalışandan elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine ilişkin fatura veya herhangi bir belge talep edilmeyecek.

Çalışanlara yapılacak nakit yemek bedelinin gelir vergisinden istisna edilmesi uygulaması 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren uygulanacağı belirtilirken günlük yemek bedelinin 51 lirayı aşmaması gerektiği 51 lirayı aşan yemek bedeli ödemeleri istisna kapsamında olmayacağı vurgulandı.


Geri Dön