03 / 05 / 2024

Asgari ücretle birlikte hangi kalemler artacak? İşte yanıtı

Asgari ücretle birlikte hangi kalemler artacak? İşte yanıtı

Uzun süredir Türkiye'nin bir numaralı gündem maddesi olan asgari ücret zammında yeni gelişmeler yaşanıyor. Asgari ücrete gelen zam ile çok sayıda kalemde de artış olacak. Kıdem tazminatı, GSS primi, işsizlik maaşı, 65 yaş aylığı ile ilgili tüm detaylar...



ASGARİ ÜCRET ZAMMI İLE BAZI KALEMLERDE DEĞİŞİKLİKLER OLACAK
-Son dönemde EYT ile gündem olan askerlik, doğum, yurt dışı borçlanması gibi kalemleri doğrudan etkileyecek. Örneğin askerlik ve doğum borçlanmasının günlük miktarı şuanda 69 lira. Varsayalım ki bu rakam yüzde 64 arttığında işte bu rakamın 110 liraya geleceği görülüyor.

-Yine yurt dışı boçlanması benzer şekilde, asgari ücretin artış oranında artacak.

-İşçilerin lehine olan artışlar da var. Örneğin işsizlik ödeneği gibi...Brüt asgari ücretin yüzde 40'ından az yüzde 80'inden fazla olamıyor. Onlarda artış oranında artacak.

-Genel Sağlık Sigortası da brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oranında olduğu için o kalemi de etkileyecek.

'ASGARİ ÜCRETİN GENİŞ ETKİSİ VAR'
Asgari ücretin adı 'asgari ücret' ama etkisi azami. Yani geniş etkisi var.

-Örneğin evde bakım parası almak için evde bulunanların kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3/1'den daha az olması gerekiyor.

-Diğer ücretlere de etkisi var. Asgari ücretin üzeride alan işçilerin bu anlamda maaşlarına da doğrudan etkisi olmasa da diğer çalışanlar da asgari ücrete zam yapılan zam oranını kendi maaşlarına önemli ölçüt olarak düşünüyor'


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön