27 / 09 / 2024

Asgari ücrette büyük zam bekleyenlere kötü haber

Asgari ücrette büyük zam bekleyenlere kötü haber

Hükümet, işveren ve işçi  sendikalarından oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında 4'üncü kez bir araya geldikten sonra zam oranı açıklanacak. Asgari ücret zammı için kesin sonuç komisyonun toplantısından sonra açıklanacak ancak tahminler ve talepler çeşitli.




Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ekim ayı enflasyonunu yüzde 85,51 olarak açıklamasının ardından bir değerlendirme yapan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram asgari ücret üzerine yüzde 40'lık bir artış yapılmasıyla 7 bin 700 TL civarına, yüzde 45 artış yapılırsa 7 bin 945 TL civarına yükseleceğini söyledi.

CNN Türk'te katıldığı programda bir değerlendirme yapan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, Merkez Bankası'nın önceki yıl sonu beklentisinin yüzde 60 iken yüzde 65 seviyesinde çıktığını belirterek, şu anki enflasyon oranının Aralık ayına kadar geçen zamanda yüzde 55 olduğunu ve asgari ücreti bu oran üzerinden değerlendirmek gerektiğini söyledi. Bayram'ın asgari ücrete ilişkin dikkat çeken hesabı şöyle:

-Asgari ücret 2021 yıl sonu itibariyle 2.825 TL'den 4 bin 253 TL'ye yükseltildi. 0 dönem enflasyon oranı yüzde 34 idi. O dönemde yüzde 50 artış yapılmıştı. İstihdama olumsuz etkileri olacağı söylenmişti. Ama olmadı.

- Yıl başında 4 bin 253 TL olan asgari ücret temmuz ayında ikinci kez artırıldı ve 5 bin 500 TL'ye yükseldi. O dönem yüzde 30 artış yapılmıştı enflasyon oranı ise yüzde 42 idi.

-Asıl zammın yılbaşında yapılacağını söylemişti.  Şu anda enflasyon oranı yüzde 55. Yıl sonu enflasyonu MB'nın yüzde 65'lik beklentisine karşılık en az yüzde 75 çıkacak.

-Eğer yüzde 75 enflasyon olacağını düşünürsek asgari ücretlinin temmuz ayında aldığı yüzde 30'luk farkı bu orandan çıkardığımızda yüzde 40-45'lik fark kalıyor.

-Asgari ücret üzerine yüzde 40'lık artış gelirse 7 bin 700 TL'ye, yüzde 45 artış yapılırsa 7 bin 945 TL civarına yükselir.

-8 bin lira psikolojik sınır, çünkü bu tutar açlık sınırlarının üzerinde, en azından bu dönemde açlık sınırının üzerinde bir rakam belirlenmeli. 8 bin lira en düşük rakam ancak piyasada dolaşan 9 bin, 10 bin, 11 bin lira seviyeleri de gerçekçi değil.

Selçuk Geçer açıkladı! Asgari ücret 11 bin TL

Asgari ücret ne kadar olacak? 1 Ocak 2023 Asgari ücret...

Emekli maaşı zammı için asgari ücret tarifesi uygulanacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön