05 / 05 / 2024

Asgari ücrette buz kestiren yeni rakam: Tam 23 bin 642 TL olacak! SON DAKİKA! 

Asgari ücrette buz kestiren yeni rakam: Tam 23 bin 642 TL olacak! SON DAKİKA! 

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, asgari ücret ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bayram, yeni zamlı asgari ücret için 4 farklı beklentiye dikkat çekti. İşte ayrıntılar...



Asgari ücrette Ocak 2024 zammı görüşmeleri için geri sayım resmen başladı. Milyonlarca kişi asgari ücretin yeni yılda ne kadar olacağını merak ediyor. 

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

"2023 yılının enflasyonunun kesinleşmesi için son iki ay kaldı. Temmuz, eylül, ekim aylarının enflasyonu belli oldu. Yüzde 29.40 oranında zam kesin" diyen Muhammet Bayram, SSK ve Bağkur emeklilerinin enflasyon farkı kadar, memur ve memur emeklilerinin de enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammı alacağının altını çizdi. 

Asgari ücrette buz kestiren yeni rakam: Tam 23 bin 642 TL olacak! SON DAKİKA! 

Milliyetcom'da yer alan habere göre; Muhammet Bayram, açlık ve yoksulluk sınırında bir referans değer oluşturulduğunu aktardı. "Ankara’da 4 kişilik bir ailenin yapması gereken gıda harcaması tutarı 13 bin 684 lira, buna giyim, konut ulaşım vb. sosyal ihtiyaçları eklenirse yoksulluk sınırı oluyor bu da 44 bin 573 Türk Lirası" ifadelerine yer veren Bayram, bekar  bir çalışanın yaşama maliyetinin de 17 bin 803 lira olduğunu dile getirdi. 

Bayram, bu rakamlar kapsamında asgari ücretin 13 bin 684 lirayı aşması gerektiğine dikkat çekti. 

Asgari ücrette buz kestiren yeni rakam: Tam 23 bin 642 TL olacak! SON DAKİKA! 

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN 4 FARKLI BEKLENTİ 

Kendi hesaplamalarına göre, son 6 aylık enflasyon verisine göre bu rakamın aşılacağını öngördüklerini vurgulayan ekonomist Muhammet Bayram, "Hem enflasyon oranı, hem Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırının üzerinde bir tutarda belirleneceğini belirtebiliriz" diye konuştu. 

Muhammet Bayram, şu an 11 bin 402 lira olan net asgari ücrette yüzde 35 oranında artış olursa net olarak 15 bin 393 liraya yükseleceğinin altını çizdi.

Bunun işverene maliyetinin 21 bin 278 lira olduğunu, sene sonu dolar kurunun 30 lira üzerinden hesaplanması halinde de asgari ücretin 513 dolara denk geleceğini belirtti. 

Bayram, "Eğer yüzde 40 seviyesinde bir zam olursa bu durumda asgari ücret net olarak 15 bin 962 liraya yükselecek. İşverene maliyeti 22 bin 66 lira olacak. Dolar bazında ise 532 dolara denk olacak" açıklamasında bulundu. 

Asgari ücrete yüzde 45 zam gelmesi halinde ise yeni ücretin 16 bin 533 lira olacağının altını çizen Bayram, buras-da işverene maliyetin 22 bin 854 lira, dolar bazında ise 551 seviyesinde olacağını belirtti. 

Bayram, ayrıca "Son olarak da yüzde 50 artış olması durumunda ise yeni asgari ücret 17 bin 103 lira seviyesine çıkacak. İşverene maliyeti 23 bin 642 lira olacak. Dolar bazında ise bu tutar 570 dolar seviyesine denk gelecek" bilgilerini de verdi. 

Bayram, kendi öngörüsünün yüzde 35-40 seviyesinde bir zam olduğunun altını çizerek, "Ücretlerin mutlak suretle artırılması gerekiyor ancak işveren devlet tarafından da desteklenmeli" ifadelerine yer verdi. 

Asgari ücrette buz kestiren yeni rakam: Tam 23 bin 642 TL olacak! SON DAKİKA! 

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONUNDA MASAYA GETİRİLMESİ GEREKENLER 

Muhammet Bayram, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son senelerde ciddi çalışmalar yaptığını vurguladı. 

Söz konusu açıklamasında "Ücretlilerin beyanname vermesinin önü açılmalıdır. Ücretli geliri elde ediyor, giderlerini gelirinden çıkaramıyor. Bir kişi net olarak 20 bin lira maaş alıyor. Bu maaş üzerinden giderlerini gerçekleştirebiliyor. Bir işverenin 10 bin lira gideri olduğunu düşünelim 10 bin lira üzerinden yüzde 25 vergi ödüyor. Fakat çalışan yüzde 15-40 arasında bir vergilendirmeye dahil oluyor" diyen Bayram, ücretlilerin beyanname vermesinin oturtulması gerektiğini dile getirdi. 

Ayrıca, Bayram, bölgesel asgari ücretlerin de konuşulması gerektiğinin altını çizdi ve "İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi yerlerde asgari ücretlerin daha yüksek belirlenmesi gerekli. Bölgesel asgari ücretler belirlenirken gelişmişlik endeksleri, kira, yaşam maliyeti endeksleri esas alınarak yeni asgari ücret seviyesi tespit edilebilir" diyerek açıklamasını tamamladı. 

12 daireden 42 daireye dönüştürülmüş! 31 kişiye mezar olan rezidansın inşaat çalışmaları ortaya çıktı! 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın binası tahliye ediliyor: ODTÜ ve Bakanlık 'depreme dayanmaz' dedi!

Elazığ deprem konutlarının hak sahipliği 15 Kasım'da kesinleşecek!

TOKİ, Sakarya'da 40 adet arsayı satışa çıkardı! Arsaların başlangıç fiyatı 200 bin TL!


Geri Dön