09 / 05 / 2024

Asgari ücrette dudak uçuklatan rakam! Asgari ücret 12 bin 93 TL mi olacak?

Asgari ücrette dudak uçuklatan rakam! Asgari ücret 12 bin 93 TL mi olacak?

Asgari ücrete yapılacak zam gündemde en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki asgari ücrete ne kadar zam yapılmalı? Asgari ücret kaç lira olmalı? İşte ayrıntılar...



Türk-İş'e göre ekim ayında dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 24 bin 186 Türk Lirası olarak belirlendi. Aziz Çelik'in açıklamasına göre; bu rakamın yarısı 12 bin 93 Türk Lirası oluyor. Asgari ücretin bu seviyeye gelmesi için 2.19 katına yükseltilmesi, yani yüzde 119 zam yapılması gerekli. 

Asgari ücrette dudak uçuklatan rakam! Asgari ücret 12 bin 93 TL mi olacak? 

Türkiye'deki asgari ücret yalnızca AB üyesi ülkelerin gerisinde kalmadı, Sırbistan ve Karadağ gibi ülkeler de Türkiye'yi geçti.  Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinde yer alan 27 Avrupa ülkesi arasında Türkiye, Arnavutluk'tan sonra en düşük asgari ücreti veren ikinci ülke olarak belirlendi.  Ankara  Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü'nden Prof. Dr. Yalçın Karatepe, bu durumda TL'de yaşanan değer kaybının büyük etkisi olduğuna dikkat çekti. 

Asgari ücrette artışın enflasyonu daha da yukarı çekeceği ile ilgili endişeler de sık sık gündeme geliyor. Prof. Dr. Yalçın Karatepe konuyla ilgili "Asgari ücreti artırarak insanları doğalgaz faturalarını ödeyebilir hale getirmeniz enflasyonu artırabilir mi" ifadelerini kullandı.

Asgari ücrette dudak uçuklatan rakam! Asgari ücret 12 bin 93 TL mi olacak? 

Prof. Aziz Çelik, Türkiye'de işgücünün yarısından fazlasının asgari ücretle çalıştığına ve böylece işçi sınıfının bir “asgari ücretliler topluluğuna” dönüştüğüne vurgu yaptı. "Avrupa ülkelerinde temel ücret belirleyicisi toplu pazarlıklarken Türkiye'de asgari ücret temel ücret belirleyicisi. Bu çok ciddi bir problem" diyen Çelik, bunu asgari ücret tuzağı olarak adlandırdığına, asgari ücretin bir ortalama ücret haline geldiğine dikkat çekti. 

2 ay kaldı! 2023 asgari ücret ne kadar olacak? İşte tek tek açıkladılar!

Emekli promosyonlarında büyük deprem! Halkbank, Vakıfbank, Ziraat resmen açıkladı! Duyanların ağzı 1 karış açık kaldı!

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası Ocak 2023 zammıyla kaç TL olacak? Şimdi yeni hesaplanan rakamlara bakın


Geri Dön