03 / 05 / 2024

Asgari ücrette ilk teklif 13 bin TL!

Asgari ücrette ilk teklif 13 bin TL!

Aralık ayında başlayacak görüşmeler öncesi beklentiler ortaya çıkmaya başladı. Vatandaşar 10 bin lira isterken sendikaların hesaplarında yoksulluk sınırı öne geçiyor.



Türkiye’de hemen hemen 7 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücrette görüşmelerin başlamasına sayılı zaman kalmışken işçi ve işverenin beklentileri de ortaya çıkmaya başladı. Enflasyonun % 85’i bulması sebebiyle haziranda artan asgari ücretin eridiğini söyleyen vatandaş, 10 bin TL'den az olmamasını savunurken sendikalar 10-13 bin lira talebiyle masaya oturmayı planları yapıyor. İş dünyası ise 8 bin 500 TL’ye sıcak bakıyor. 

Türkiye’de asgari ücrete yakın maaş çalışanların oranı yüzde 60 civarında. Bu nedenle  zam çok geniş bir kesimi ilgilendiriyor. Yeni yıl zammı için görüşmeler yaklaştı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 7-8 veya 9 Aralık’ta toplanacak. Komisyonda, çalışanları Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş; işverenleri ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. 

Asgari ücrette ilk teklif 13 bin TL!

Sendikalar görüşmeler başlayana kadar rakam vermeme taraftarı.Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, geçtiğimiz günlerde rakam konuşmanın işçi tarafına zarar verdiğini ve tüketiciye zam olarak yansıdığını, masaya oturmadan rakam açıklamayacaklarını belirtirken alınan bilgilere göre sendika içinde bekâr bir çalışanın yaşama maliyetine vurgu yapılıyor. Bu rakam da 9 bin 700 TL civarında. Ancak yüksek enflasyon ortamında bu rakamın işçi için az, işveren için çok olduğunu da bilen sendika yöneticilerini bu yıl zor geçecek görüşmelerin beklediği belirtiliyor.

DİSK BU HAFTA AÇIKLAYACAK

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön