03 / 05 / 2024

Asgari ücrette son düzlük! Tarih netleşti! Saatler sonra açıklanacak! İşte bütün ayrıntılar...

Asgari ücrette son düzlük! Tarih netleşti! Saatler sonra açıklanacak! İşte bütün ayrıntılar...

7 milyon asgari ücretli işçinin yanı sıra iç piyasada da etkisiyle 85 milyonun merakla beklediği asgari ücrette son dönemeç başladı. 2023 yeni asgari ücret zammı ne zaman belli olacak? Asgari ücret ne kadar olacak? İşte bütün detaylar... 



Asgari ücrette son düzlük! Tarih netleşti! Saatler sonra açıklanacak! İşte bütün ayrıntılar...

2023 YENİ ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK? 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, AK Parti Erzurum İl Başkanlığı'na bulunduğu ziyarette asgari ücret görüşmeleri hakkında en çok araştırılan edilen soruyu cevapladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısını 20 Aralık Salı günü yapacağı bilinirken bu toplantının kritik önem taşıdığı düşünülüyor. Hükümet, işçi ve işveren sendikalarından oluşan 15 kişilik komisyonun 4. toplantının sonunda asgari ücret konusunda uzlaşması beklenirken Bakan Bilgin, uzlaşmanın salı günü sağlanacağını bildirdi. Bakan Bilgin, açıklamasında şunları söyledi: 

 "Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız. Asgari ücret sosyal devletin çalışanları koruduğu bir ücrettir. Evet asgari ücreti devlet vermez, işverenler verir ama işçilerini koruyacak bir asgari ücret rakamında uzlaşmayı devlet belirler. Bizim de burada temel fonksiyonumuz budur. Birçok sorunu çözdük, bunları da çözeceğiz." 

Bakan Bilgin, asgari ücret konusunda salı gününden sonra Türkiye için olumlu bir uzlaşma haberini paylaşacaklarını ümit ettiklerini belirterek, "Emekçilerimizi koruyan, onları tatmin eden onların hayat şartlarını aşmalarına katkı yapacak bir ücret seviyesinde, Türkiye rahat bir nefes alır diye düşünüyorum. Salı günü asgari ücret görüşmesinde ortak bir uzlaşma sağlanacağına inanıyorum" diye konuştu. 

Asgari ücrette son düzlük! Tarih netleşti! Saatler sonra açıklanacak! İşte bütün ayrıntılar...

 ÜÇÜNCÜ ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN? 

 Asgari ücret tespit komisyonu ilk toplantısını 7 Aralık, ikinci toplantısını ise 14 Aralık'ta yapmıştı. Asgari ücretin belirlendiği, asgari ücret tespit komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik grubu kapsıyor. Konfederasyona üye 34 sendikanın yöneticilerinin katılım sağladığı toplantılarda, sendikaların asgari ücrete dair görüş ve talepleri alınıp görüşmelerde izlenecek yol haritası masaya yatırılıyor.  

Bu yıl Komisyonda işçi heyetinin başkanlığını TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak yürütürken, heyette Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat ve Türkiye Çimse-İş Sendikası Genel Başkanı Zekeriya Nazlım yer alıyor. 

Asgari ücrette 3. toplantının ise 20 Aralık'ta yapılacağı açıklanmıştı. 

Asgari ücrette son düzlük! Tarih netleşti! Saatler sonra açıklanacak! İşte bütün ayrıntılar...

ANKETİ SONUÇLARINA GÖRE ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin 2023 asgari ücret zammı ile ilgili açıklamasında "Komisyon çalışmalarını sürdürürken bir rakam telaffuz etmem zaten yakışık almaz, asgari ücrette biz emekçilerimizden yana tavır alacağız" ifadelerine yer vermişti. Bakanlığın bu yıl ilk kez yürüttüğü asgari ücret beklenti anketinde ise işçilerin beklentisi 7.500 Türk Lirası üzeri, işverenlerin beklentisi 7.000 Türk Lirası, kamuoyunun beklentisi 7.845 Türk Lirası, asgari ücretle çalışanların beklentisi ise 7.630 Türk Lirası olarak ölçüldü. 

2023 yeni asgari ücret, komisyon toplantılarının tamamlanmasının ardından Başkan Erdoğan tarafından açıklanacak. Komisyonun ikinci toplantısı 14 Aralık'ta saat 14.00'te başlayacak. Bu toplantıdan karar çıkması halinde Başkan Erdoğan'dan açıklama gelebilir ya da yeni toplantı tarihi duyurulabilir. Gözler bugün komisyonun yapacağı açıklamalarda olacak. 

Asgari ücrette son düzlük! Tarih netleşti! Saatler sonra açıklanacak! İşte bütün ayrıntılar...

ENFLASYON ORANINA GÖRE ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrete 2022 yılında iki kez zam yapıldı. Ocak ayında yapılan yüzde 50'lik zammın ardından1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 6 bin 471 Türk Lirası, net 5 bin 500,35 Türk Lirası olarak belirlendi. 

Böylece, 2022 Ocak dönemine göre net asgari ücrette yaklaşık yüzde 30 oranında artış yapıldı. 2022 yılı içerisinde asgari ücrete yapılan zam oranı yapılan son zammın ardından yüzde 80 artış sağlanmış oldu. 

Sene sonu enflasyon oranının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) beklentisi doğrultusunda gelmesi durumunda 2023 yılı asgari ücretin 7 bin 500 Türk Lirası civarında olacağı öngörülürken 2023 yılında da asgari ücrete 2022 yılında yapıldığı miktarda yani yüzde 80 zam yapılması halinde 2023 yılı yeni asgari ücret 9 bin 900 liraya yükselmiş olacak. 

Asgari ücrette son düzlük! Tarih netleşti! Saatler sonra açıklanacak! İşte bütün ayrıntılar...

2023 asgari ücret zammıyla ilgili çeşitli iddialar ortaya atılırken Bakan Bilgin, "Yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" demişti. 

Asgari ücretin 2023 yeni zammıyla beraber ne kadar olacağı henüz net değilken son açıklamayı Başkan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirecek. 

Bakan Bilgin 19 Aralık Pazartesi günü son dakika açıklamasında bulundu. Bilgin, "Asgari ücret toplantısı var toplantıdan sonra uzlaşmaya varacağımızı daha önce dile getirdim. Ümit ediyorum hem işçilerimizin beklentilerini hem de işverenlerimizin ödeyebileceği bir sınırdaki bir beklentiyi gerçekleştirmiş oluruz." Şeklinde konuştu. 

Asgari ücrette son düzlük! Tarih netleşti! Saatler sonra açıklanacak! İşte bütün ayrıntılar...

"ÇALIŞANLARIN DAHA FAZLA BEKLENTİLERİ VAR" 

Bakan Bilgin şöyle devam etti. "Yanında eleman çalıştıran esnafa da sordum doğrudan doğruya çalışan çocuklara da sordum. Tabi çalışanların daha fazla beklentileri var. Esnafta ödeyebileceğimiz bir şey yapın iş yerimiz açık kalsın diyor. Biz burada enflasyonist ortamda Türkiye'nin çalışanlarının rahat edebileceği rahat nefes alabileceği enflasyonun baskısından kurtulmayı hissettikleri bir rakam olmasını ümit ediyorum."  

İşte 2023 asgari ücret senaryoları...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön