22 / 05 / 2024

Asgari ücrette tarih ve detaylar netleşti! İşte masadaki oran

Asgari ücrette tarih ve detaylar netleşti! İşte masadaki oran

Asgari ücret zammında ilk toplantı tarihi netleşti. Milyonlarca asgari ücretli tarafından merakla beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı aralık ayının ilk haftasında yapılacak. Peki asgari ücrette ne kadar artış olacak? İşte masadaki rakamlar...



7-8-9 ARALIK’TA İLK TOPLANTI YAPILACAK DENİLİYOR, RAKAMLA İLGİLİ ÖNGÖRÜNÜZ VAR MI?
Ekonomi beklenti yönetimidir yaşanılan enflasyon düzeyi şartlarında elbette önemli ölçüde kesim gelirini asgari ücret veya asgari ücrete dayanarak kademelendirdiği için beklentiler yukarı yönlüdür. Seçim öncesinde bu tür beklentilerin daha yukarı yönlü gerçekleşme ihtimali vardır.

Herhangi bir rakam vermek şu anda doğru olmaz ancak matematik söz konusu olduğunda geçtiğimiz dönemlerde asgari ücret artışı TÜİK istatistik rakamlarına göre daha evvelde olmayan bir avantaj sağlamıştır. Geçtiğimiz dönemde enflasyon bu dönemde olmadığı zaman çok tartışılırdı. İşveren madem asgari ücret önümüzdeki yıl için geçerli olacak. Biz önümüzdeki yıl enflasyon tahminini temel alarak bunu saptamalıyız diyor. İş gören kesimi de kendileri bakımından haklı bir şekilde biz geçen seneki kayıplarımızı telafi edelim, önümüzdeki sene bunu mütalaa edelim diyorlar.

Uzun yıllardan sonra ilk kez geçtiğimiz dönemde senede birden fazla asgari ücret tespiti oldu. Çok yüksek montanlı artış beklenilmesi doğru olmaz, orta ve uzun vadede bunun ekonomiye getireceği yükler vardır. İşveren kesimi birtakım teşviklerin, esnek çalışmadaki yeni düzenlemeleri bekliyor. Herkes yüksek ücret almak ister ama bu işin bir mekanizması vardır. Orta bir dengenin bulunması gerekiyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun da temel mantığı bu. Karşılıklı sosyal kesimlerin, katma değer üreten ekonomik aktörlerin ortak bir seviyede anlaşmalarıdır. Nihai karar Cumhurbaşkanımızın takdirindedir.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön