02 / 05 / 2024

Asgari ücrette tarih ve detaylar netleşti! İşte masadaki oran

Asgari ücrette tarih ve detaylar netleşti! İşte masadaki oran

Asgari ücret zammında ilk toplantı tarihi netleşti. Milyonlarca asgari ücretli tarafından merakla beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı aralık ayının ilk haftasında yapılacak. Peki asgari ücrette ne kadar artış olacak? İşte masadaki rakamlar...



Asgari ücret zammında gözler aralık ayının ilk haftasında yapılacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararlarında. Asgari ücrette bu yıl ilk kez alt sınır olarak enflasyon farkı göz önünde bulundurulacak. Bilindiği gibi asgari ücrete son olarak temmuz ayında yapılan ara zam sonrasında net asgari ücret 5 bin 500 lira oldu. Peki 2023 net asgari ücret ne kadar olacak? İşte asgari ücrette flaş detaylar...

ASGARİ ÜCRETİN ARALIK AYINDAKİ İLK GÖRÜŞMESİNDEN NASIL BİR SONUÇ ÇIKACAK?
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Murat Ferman şöyle konuştu:

“Aralık ayının ilk haftasında başlayacak süreçten bahsediyoruz aslında bu süreç şimdiden başladı. Tartışmaların başlangıç noktasını oluşturacak önemli enstrümanlardan birisi için bilgi toplanmaya başladı. O da asgari ücrette bilgi toplanacak genel bir araştırma. Değişik kesimlere, ekonomik aktörlere, asgari ücretle ilgili beklenti ile ilgili istekleri soruluyor.

Asgari ücret taraflar arasında karşılıklı münakaşa yoluyla elde ediliyor. Toplu pazarlıkla görüşme süreci söz konusu, bakanlık orta zemini görüyor. Komisyondan çıkan karar da sayın Cumhurbaşkanına sunuluyor. Nihai rakam üzerinde tasarruf yetkileri var yukarı veya aşağı yönlü değişikliklerle asgari ücreti tespit etme daha evvel de kendilerinin gerçekleştirdiği bir icraattı.

Asgari ücret maalesef diyelim neredeyse aslında ortalama ücret haline gelmiştir. Kayıt altında çalışanların yarısından fazlası asgari ücret üzerinden ücretlendirilmektedir. Ya da yasa karşısında böyle gözükmektedir. Asgari ücret bir çıpa etkisi yapar, genel müdür maaşları bile asgari ücretten oranlanarak veya onlardaki gelişmelere göre aslında tekrar değerlendirilir. Türkiye’de asgari ücret sadece asgari ücretten çalışan geniş kesimin beklentilerini değil, ekonomideki tüm istihdamla ilgili ücret beklentilerini doğrudan ilgilendiriyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön