23 / 11 / 2024
fuzul

Aşkabat Uluslararası Havaalanı'nda şilte gabion ve geotekstil kullanıldı!

Aşkabat Uluslararası Havaalanı'nda şilte gabion ve geotekstil kullanıldı!

Türkmenistan’ın hızla artan yerli ve yabancı yolcu trafiğine cevap verebilmek için mevcut havaalanı tesislerinin yerine inşa edilen Aşkabat Uluslararası Havaalanı’nın drenaj kanallarında çok özel bir proje gerçekleştirildi.




Türkmenistan’ın hızla artan yerli ve yabancı yolcu trafiğine cevap verebilmek için mevcut havaalanı tesislerinin yerine inşa edilen Aşkabat Uluslararası Havaalanı’nın drenaj kanallarında çok özel bir proje gerçekleştirildi. Tekno Maccaferri’nin Düzce’de faaliyet gösteren fabrikasından tedarik edilen şilte gabion ve geotekstil ürünleri sayesinde, dünyada benzeri görülmemiş bir drenaj sistemi uygulamasına imza atıldı.


2013 yılında yapımına başlanan ve yaklaşık 150.000 m² kapalı alanıyla yılda 14 milyon yolcuyu ağırlaması hedeflenen Aşkabat Uluslararası Havaalanı Projesinde, drenaj kanallarının en doğru şekilde düzenlenebilmesi için dünyada bir ilke imza atılarak şilte gabion ve geotekstil ürünleri kullanıldı.


Tekno Maccaferri tarafından yapılan ekspertiz sonucunda kanalın yapılacağı alanda yer altı suyunun çıkması ve zeminin yalnızca ince kumdan oluşmasından dolayı, mevcut drenaj kanallarında erozyon riskinin olduğu tespit edildi. Gerek ekonomik gerekse teknik açıdan esnek sistemlerin kullanım gerekliliği olan projede Tekno Maccaferri ürünü olan Şilte Gabion tercih edildi. Şilte Gabion ürünü ile birlikte ince kum olan zeminin zaman içinde kanala karışmasını da engellemek amacıyla geotekstil malzeme kullanılarak kompozit bir sistem oluşturuldu ve Aşkabat Uluslararası Havaalanı Projesi’ne benzersiz bir uygulama gerçekleştirilmiş oldu.


Türkmenistan’ın sembolü olan “Laçin Kuşu” formunda inşa edilen havaalanı, kuzey ve güney olmak üzere toplamda 7,5 km’lik iki pistten oluşuyor. Tekno Maccaferri tarafından pistlerin bulunduğu alana yapılan 80 bin metrekarelik şilte gabion ve geotekstil uygulamasının gerçekleştirildiği proje 2 senede tamamlandı.


Aşkabat Uluslararası Havaalanı projesinin açık kapalı otopark sahasında da yine Tekno Maccaferri tarafından tedarik edilen, beton yapıların ömrünü uzatan ve güçlendiren Road Mesh uygulaması gerçekleştirildi. Otoparkın beton kaplamalarında meydana gelebilecek farklı oturmaları, lastik izlerini ve çatlakları önlemek amacıyla yapılan uygulamada da toplam 8 bin m2 Road Mesh kullanıldı.


Aşkabat Havalimanı Projesinin en önemli çözüm ortaklarından biri olan Tekno Maccaferri, Türkmenistan’da yapımı devam eden Aşkabat Olimpiyat Kompleksi ve yapımı tamamlandıktan sonra Guinness Rekorlar Kitabına giren Televizyon Kulesi’nin inşaatlarında da Macgrid (Geogrid) ve Rockfall netting malzemeleri ile yer almıştır.


Geri Dön