27 / 04 / 2024

Askerlik borçlanması ile erken emekli olunabilir mi? Ne zaman emekli olabilirsiniz? İşte bütün detaylar!

Askerlik borçlanması ile erken emekli olunabilir mi? Ne zaman emekli olabilirsiniz? İşte bütün detaylar!

Askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapmış olanlar, askerlik borçlanması ile erken emeklilik imkanı yakalıyor. Peki, nasıl erken emekli olabilirsiniz? Askerlik borçlanması ile erken emekli olunabilir mi? Ne zaman emekli olabilirsiniz? İşte bütün detaylar...



Ahmet Kıvanç "Sizin durumunuzu örnek olarak ele alalım." diyerek "24 Şubat 2000 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladığınız için 60 yaş ve 7000 prim gününe tabi bulunuyorsunuz." ifadelerini kullandı. Kıvanç okuyucunun askerlik süresinin 170 günü için borçlanma gerçekleştirildiği zaman sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999’a çekileceğine vurgu yaparak 58 yaş ve 5975 güne tabi olacağını belirtti. Buna ek olarak 280 gün daha borçlanma yapılması halinde bu kez sigorta başlangıç tarihininin 23 Kasım 1998 öncesine çekildiğini belirtti. Kıvaç, "Böylece 57 yaş ve 5900 prim günü ile emeklilik hakkı elde edersiniz. Buna göre, toplam 450 gün askerlik borçlanması yapmanız halinde 3 yıl daha erken emekli olabilirsiniz." dedi.

Sigortalı çalışmaya Eylül 1999 ve Mart 2001 tarihleri arasında başlayan ve askerliğini de sigortalı çalışma öncesi yapan kişilerin askerlik borçlanması ile en büyük avantajı elde ettiğini açıkladı. Bu grupta yer alan kişilerin emeklilik yaşı 2 -3 yıl öne çekilebiliyor.

Askerlik borçlanması ile erken emekli olunabilir mi? Ne zaman emekli olabilirsiniz? İşte bütün detaylar!

Bazı durumlarda ise 1 günlük askerlik borçlanmasının bile emeklilik yaşını öne çekmek için yeterli olabildiğini aktaran Kıvaç bu konu üzerinden bir örnek verdi. Ahtmet Kıvaç, "Örneğin, askerliğini daha önce yapmış olmak koşuluyla, 9 Eylül 1999’da işe girenler 1 günlük askerlik borçlanmasıyla 2 yıl erken emekli olabilir. Sigortalı çalışmaya 24 Kasım 1998 tarihinde başlamış bir kişi de 1 günlük borçlanmayla 1 yıl erken emekli olabilir." şeklinde konuştu.

Askerlik borçlanması için ödenmesi gereken günlük prim tutarı 2022 senesinin temmuz ve aralık döneminde 69.02 TL. Askerlik süresinin tamamı olan 540 günlük borçlanma yapanların ise 37 bin 273 TL ödemesi gerekiyor.

Peki, ne zaman emekli olabilirsiniz? İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön