28 / 12 / 2024

ASKON şube sayısı 30'a ulaşacak!

ASKON şube sayısı 30'a ulaşacak!

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) İzmir Şube Başkanı Zekeriya Hazırbulan ' ASKON'un 1998'de kurulduğunu belirterek, "Yıl sonuna kadar 30 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. dedi...



Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON)  İzmir  Şube Başkanı Zekeriya Hazırbulan ' ASKON'un 1998'de kurulduğunu belirterek, "Yıl sonuna kadar 30 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. 

Yurtdışında ise Kıbrıs ve Çin şubelerinin ardından yakında Viyana şubemizi de açacağız" dedi yenigun f TV Röportajın ayrıntılarını bugün saat 18.00'de Yenigün TV'de izleyebilirsiniz Yenigün TV'de yayınlanan BeLma Şahaner ile Ege'nin Gündemi adlı programın konuğu Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) izmir Şube Başkanı Zekeriya Hazırbulan oldu. Türkiye genelinde 3 binin üzerinde üyemiz var. Toplamda 26 şube ile ülke ekonomisine 25 milyar TL ticaret hacmi ile katkı sağlanıyor. ASKON Kıbrıs ve Çin'in yanı sıra şimdi de Viyana'da şube açıyor. 


İzmir şube olarak yaklaşık iki yıl önce kurulduklarını belirten Hazırbulan, İzmir'deki çalışmalarını anlattı. Hazırbulan, " ASKON'a üye olmadan önce birbirini hiç tanımayan 123 üyemizin üye olduktan sonra birbirleri arasında yaptıkları ticari hacim geçen ayki rapora göre 5 milyon TL'niıı üzerinde. Bu İzmir için çok iyi bir rakam. Diğer şubelerle ilişkilerimizde ise 2 milyon TL civarında. Toplamda 7 milyon TL. Sadece 2 yıllık bir şube olduğumuzu da göz önüne alırsak bu çok iyi bir rakam" diye konuştu ASKON Anadolu Aslanları İşadamları Derneği olarak, 25 şubeniz var. Derneğinizin adına neden Anadolu Aslanları ismini verdiniz. 


ASKON, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği. "Kon" eki de konfederasyona gitme amacı olan bir demek olduğumuzu gösteriyor. Anadolu deyince sadece coğrafi bir alan olarak görülmemeli. Anadolu Osmanlı'dan kalan gelenekle tüm İslam coğrafyasını kapsayan bir olguyu anlatıyor. 

Anadolu'ya can veren iş adamları diyebiliriz. 


25 şube var 26'sını açacağınızı belirtmiştiniz. ASKON'un tarihi ile ilgili bilgi alabilir miyiz? 

1998'de kurulmuş bir dernek. 28 Şubat sürecinde duraksamış olsa da 11-12 yıllık süreç içerisinde tekrar aktif olarak faaliyet alanı açmaya devam etmektedir. İstanbul merkezli bir derneğiz. Türkiye'nin bütün bölgelerinde şubemiz var. Yıl sonuna kadar 30 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. 26. şubemizi Bakanımız sayın Fikri İşık ve Genel Başkanımız Mustafa Koca'nm katılımıyla Mersin'de açacağız. Bu sayede derneğimizin amaçlarından biri olan iş hacminin genişletilmesi yolunda büyük bir adım atmış olacağız. 

Ticarete katkı sağlanıyor Demeğinizin asıl amacı iş hacmini genişletmek sanırım. 

Tabii ana gayemiz bu. Üyelerimizin iş portföyünün artırılması ve yurtdışındaki şubelerimiz aracılığıyla ihracata katkı sağlayabilmek. Tabii şubelerin farklı katkıları da olabiliyor. Mesela geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa şubemizi ziyarete gittik. Bu sayede İzmirli iş adamlarımız ile Şanlıurfalı iş adamlarımızı kaynaştırmış olduk. Ticari olarak birliği nasıl sağlayabileceğimizi araştırdık. 

Derneğimiz aracılığı doğudaki bir ilimiz ile batıdaki bir ilimizi buluşturmuş, ticarete katkı sağlamış olduk. 


İş hacmini genişletmek dedik. Peki ASKON'a katılabilmek için gerekli olan kriterler nedir? 

Bu soru için gerçekten teşekkür ederim. ASKON'un tüzüğü herkese açık bir tüzük. 

Üyelerimize hiçbir ayrım yapmıyoruz. Ancak üye alımı konusunda 3 adet referans talep ediyoruz. Çünkü iş adamlarımız ASKON kimliği ile ticaret yapmakta. Olası bir ticari yanlışlık durumunda ASKON 'un isminin kirlenmesini istemiyoruz. İkincisi internet sitemizde de paylaştığımız ASKON'un bir sloganı var. 

"Haklı zenginlik... Zenginliğin hakkını verenler, hakkıyla zengin olanlardır." Ticari ahlaki olarak olgunluğa ulaşmış çevresine herhangi bir olumsuz tavrı olmayan, tüm ticaret erbaplarını üye olarak kabul edebiliyoruz. Hatta şu anda bünyemizde sektörler komisyonu var. Bu komisyon 9 tane alt sektöre hitap ediyor. Bunların arasında inşaat, tekstil, hizmet, makine, bilişim gibi 9 farklı sektör var. Sektör başkanlarımız aralıklarla sektörde ver alan üyelerimizi topluyor ve birbirleri ile olan ilişkilerini geliştiriyorlar. 


Hedefte Viyana var Yurtdışı şubelerinden söz edebilir miyiz? 

ASKON son 3 yıldır aktif olarak yurtdışında da faaliyet gösteriyor. İlk olarak Kuzey Kıbrıs'ta şubemizi hayata geçirdik. Kıbrıs'ı, Çiıı şubemiz takip etti. Çin şubemizi son derece önemsiyoruz. Çünkü gerek ithalat gerekse ihracat olarak çok büyük bir potansiyel var. 

Son olarak da önümüzdeki hafta Bakanımız sayın Nihat Zeybekci ve 70 kadar iş adamının katılımıyla Viyana'ya çıkarma yapacağız. Viyana'da Avusturyalı iş adamlarının da katılımıyla oluşturulacak iş forumunun ardından Viyana şubemizi de açmış olacağız. İnşallah bundan sonraki dönemde de yurtdışında aktif bir şekilde rol almayı sürdüreceğiz. 


Üyeler arasında olumsuzluklar yaşandığı zaman ASKON'un kimliğine zarar gelmemesi için bir yaptırım yapılabiliyor mu? 

Bu durumun önüne geçmek üye alımı sırasında mümkün. İzmir açısından konuşacak olursak bu zamana kadar böyle bir durumla hiç karşılaşmadık. Genel Merkez nezdinde de ben böyle bir durum duymadım. Üyeleri seçerek aldığımızdan bu tarz bir durumla karşılaşma olasılığımız oldukça düşük. Üye başvurusu geldiğinde 6 kişiden oluşan teşkilat komisyonumuz başvuruyu yapan kişilerle ilgili araştırma yapmakta ve işyerine ziyarete gitmekte. Üye olacak kişilerin kriterlerimize uygun olup olmadığı konusunda ince eleyip, sık dokuyoruz.


Şu anda kaç üyeniz var? 

Türkiye genelinde 3 binin üzerinde üyemiz var. Üyelerin alt detayına indiğimiz zaman yaklaşık 250 bin çalışan olduğunu görüyoruz. Ailelerini de hesaba kattığımızda neredeyse 1 milyon kişi eder. Diğer taraftan 25 milyar TL ticaret hacmine sahibiz. İzmir açısından bakacak olursak, İzmir şubesi 2.5 yıl önce açıldı. Çok aktif olmak zorundayız ki üyelerimize ve İzmir'e bir katkımız olsun. İzmir'de şu anda 2.5 yıl olmasına rağmen 123 üyeye ulaşmış durumdayız. 2015 hedefimiz ise 150 üyeye ulaşmak. Önümüzdeki hafta planlama kampımız var. 

Bunun kararını da yönetimimizle beraber alacağız. 


İzmir'de neler yapıyorsunuz? 

Aylık 6 faaliyet ortalaması ile İzmir'de başka hiçbir iş adamı derneğinde olmayan bir ortalamaya sahibiz. 10 adet komisyonumuz var. Teşkilat, bilişim, inovasyon, fuarcılık, sektörler komisyonu gibi birinin üyeler ile ilgili faaliyetleri var. Komisyonlarımız İzmir'deki kamu kurum ve kuruluşlarını davet ediyor ve yürürlükte olan ya da değişikliğe konu olan yasalar hakkında bilgi alıyorlar. Örneğin geçtiğimiz gün İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engiıı üyelerimize bilgi verdi. Bununla beraber ticari tecrübe ve bilgi aktarımı yapıyoruz. Farklı şehirlerde çalışmış, ticari olarak bazı tecrübeleri kazanmış iş adamlarımızı ya da farklı konularda toplum önderliği yapmış kişileri davet ediyoruz ve ticari tecrübelerini üyelerimizle paylaşmalarını sağlıyoruz. 


"Güçlü ekonomiler arasında' 


İş adamları derneği olarak ülke ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Tabii Türkiye ciddi dönemlerden geçti. 28 Şubat süreci, 2()08'de mortgage krizi ile başlayan resesvon, şu anda da etrafımızdaki Suriye ve Irak'taki gelişmelerden ötürü Türkiye'nin ekonomisi her zaman kırılgan oldu. Yalnız son 10-12 yılda insanlarımızın geleceğe umutla bakabilmelerini sağlayan istikrar vaat eden bir yapı oluştu. Belki de tek parti hükümetinin bunda etkisi de büyüktür. Hatta 2023'e dair hedefler dahi konuldu. Tabii bu her şey sütliman, her şey çok yolunda olduğu anlamına gelmiyor. Doğruya doğru yanlışa yanlış dememiz lazım. Yapıcı bir şekilde eleştirel olmalıyız. 


Türkiye ekonomisi 2012 ve 2013 yıllarında çok iyiydi. Ancak 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçim olmak üzere iki farklı seçim atlattık. Bu iki seçim ekonomimizde bir kırılganlık yarattı. 2 yıldır devam eden Suriye sorunu, yeni ortaya çıkan IŞİD problemi, Türkiye'nin müdahil olma ihtimali ekonomiyi frenledi. Sayın Ali Babacan'ın orta vadeli plan açıklamasında büyüme hedefi, faiz oranlan gibi konularda biraz daha temkinli konuştuğunu gördük. Aslında bu olumlu bir şey. Temkinli olmasında fayda var. Etrafımızdaki savaş ortamından ötürü ekonomimize yansıyacak olumsuzluklar gerek iş adamlarımızda gerekse KOBİ'lerimizde bir tedirginlik oluşturdu. 


Belki de olmayan bir ekonomik krizi, kriz varmış havasına dönüştürdü. Savaş ihtimali yüzünden yatırımcılar geri adım atma ihtiyacı duyabiliyorlar. Konut alacak vatandaşlarımız önümü göreyim seklinde düşünüyor. Türkiye ekonomisi dünyadaki güçlü ekonomiler arasında. Yıpranacak, yıkılacak, yok olacak bir ekonomi yapımız yok. Biliyorsunuz geçen hafta Başbakanımız sayın Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 9 maddeden oluşan bir paket var. İncelemelerimizde paketin içerdiği unsurlar ' zamanında ve istenildiği şekilde yerine getirilirse paketi de çok olumlu görüyoruz. 


İzmir'e gelirsek, İzmir nasıl? 

İzmir'de yerel yönetimlerle hükümetin çatışması nedeniyle bazı hamleler yapılamıyor. 

Yerel yönetim ile iktidarın farklı siyasi partilerden olması ister istemez olumsuz bir hava estiriyor. Ancak son yerel seçimden sonra bu olumsuz havanın biraz daha kırıldığını, biraz daha olumluya dönüştüğünü görüyoruz. Biz İzmir'in geleceğinden umutluyuz. Biliyorsunuz İzmir-İstanbul arasındaki mesafeyi 3 saate düşüren bir otoyol yapılıyor. Şiire kısalmca aradaki ticaret hacmi artacak. İstanbul'da bir fabrika yatırımı yapmak personel istihdam etmekle İzmir'de fabrika yatırımı yapmak arasında ciddi maliyet farklılıkları var. İşçilik maliyetleri, yer, arsa farklılıklan gibi. 3-4 saatlik yol maddi açıdan çok uzun bir yol değil. 

Bu nedenle yatırımların buraya kayacağını düşünüyorum, izmir her şeyiyle çok güzel, dört dörtlük bir şehir, inşallah yerel yönetim ile hükümet arasındaki soğuk rüzgarlar biraz normalleşince çok daha güzel olacak. Tabii ki özellikle Çandarlı Limanı dünyanın sayılı limanlarından biri olacak. İzmir çok güzel noktalara gelecek. Sayın Binali Yıldıran'ın projeleri var. O projeler şu anda yürütülüyor. Yarım kalmış değil. 

ASKON'dan okul projesi 2015 vılı için 150 üye hedefimizi koyduk zaten. Yeni komisyonlar kurduk. Yeni yatırım ve projeler komisyonu gibi. Şu anda 2 farklı proje üzerinde çalışıyor arkadaşlarımız. Biri güneş enerjisi özelinde yenilenebilir enerji dalında. Rüzgar enerjisi lisans sorunu nedeniyle biraz daha kısıtlı ancak özellikle güneş enerjisi 1 megawatt'a kadar lisans sorunu olmadığı için üyelerimizle ortak bir proje planlayıp tabana yaymak suretiyle bunu farklı yatırımlara dönüştürme projemiz var. Diğeri de İzmir'de 680 bin ilköğretim ve lise öğrencisi var. Bu öğrencilerimizin sadece yaklaşık yüzde 10'luk bir kesimi özel okulda okumakta. Türkiye genelindeki çalışmalarımıza baktığımızda özel okul oranının %20'lerde olması öngörülüyor. Arada % 10'luk bir fark var. Bizim bu açıdan da aradaki farkı kapatmak için ASKON özel okullan şekliyle 2 farklı projemiz var. Muhtemelen 20152016'da bu projelerimizi de hayata geçireceğiz. 


ASKON İzmir şubesi çalışkan İzmir'e ASKON'un yaptığı ticari katkı nedir? 

ASKON'a iiye olmadan önce birbirini hiç tanımayan 123 üyemizm üye olduktan sonra birbirleri arasında yaptıkları ticari hacim geçen ayki rapora göre 5 milyon TL'nin üzerinde. Bu İzmir'in için çok iyi bir rakam. Diğer şubelerle ilişkilerimizde ise 2 milyon TL civarında. Sadece 2 yıllık bir şube olduğumuzu da göz önüne alırsak bu çok iyi bir rakam. Toplam 7 milyon TL diyebiliriz. Ki İzmir'den toplam ticaret hacminin 3'te birini yüklenmişsiniz. Üyelerimiz birbirlerini tanıdıkça faaliyetlere katıldıkça birbirleriyle ticareti artırıyorlar. Kafeterya, matbaacılık, inşaat sektörü gibi farklı konularda faaliyet gösteren arkadaşlarımız da birlikte çalışmaya başladılar. 


Yenigün 


Geri Dön