Asya doğalgaz pazarında Rusya'yı büyük rekabet bekliyor!
Dünyanın enerji talebini sürükleyen Asya-Pasifik bölgesinde doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) pazarı da giderek büyüyor. Ukrayna’da yaşanan kriz ve batının yaptırımları nedeniyle Rusya da yüzünü bu pazara çevirdi...
Batının yaptırımları nedeniyle Asya enerji pazarına girmek isteyen Rusya’yı özellikle doğalgaz ticaretinde büyük rekabet bekliyor.
Dünyanın enerji talebini sürükleyen Asya-Pasifik bölgesinde doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) pazarı da giderek büyüyor. Ukrayna’da yaşanan kriz ve batının yaptırımları nedeniyle Rusya da yüzünü bu pazara çevirdi.
Asya Araştırmaları Ulusal Bürosu’ndan Enerji Güvenliği Araştırma Müdürü Mikkal Herberg, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Rusya’nın uzun süre önce büyük bir enerji pazarı haline gelen Asya-Pasifik pazarına girmekte geç kaldığını savundu.
Rus doğalgaz devi Gazprom’un, Asya doğalgaz ve LNG piyasalarına girmekte çok yavaş davrandığına dikkati çeken Herberg, “Gazprom yavaş davrandığı için Rus petrol şirketi Rosneft, Asya’ya LNG ihraç edebilmek için yeni bir terminalin inşaatına başladı” ifadesini kullandı.
LNG ihraç edebilmek için Rusya’nın birçok LNG projesine daha başladığını vurgulayan Herberg, ancak Rusya’nın Asya pazarına uzun süredir LNG ihraç eden Katar, Avustralya ve Malezya gibi rakipleri karşısında pazara hakim bir konuma gelemeyeceğini iddia etti.
ABD ve Kanada’nın da 10 yıl içerisinde Asya’ya LNG ihraç etmeye başlayacağı öngörüsünde bulunan Herberg, “Doğu Afrika’dan da yakında Asya’ya LNG ihracatı başlayacak. Rusya sonunda Asya enerji pazarlarına yönelmeye başlamış olabilir ama avantajlı bir konuma gelebilmek için biraz geç kaldı” şeklinde konuştu.
- "Asya pazarına açılmak Rusya'nın ulusal stratejisi"
Rus hükümetine bağlı Enerjide Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Aleksandr Kurdin, Asya enerji pazarlarına açılımın 10 yılı aşkın süredir Rusya’nın ulusal stratejisi olduğunu, Gazprom’un bu strateji doğrultusunda hareket ettiğini belirtti.
Asya’nın dünyanın en cazip enerji pazarı olduğuna işaret eden Kurdin, “Yaptırımların Rus şirketleri Asya’ya yönelmesi konusunda teşvik ettiği doğru. Ancak, Rusya’nın Asya-Pasifik ülkeleriyle yürüttüğü çoğu görüşme yaptırımlardan önce başlamıştı” diye konuştu.
Rusya ve Çin, geçen mayıs ayında Rusya’nın doğusundan gönderilmek üzere 400 milyar dolar değerinde 38 milyar metreküplük doğalgaz anlaşması imzalamıştı. Rusya ayrıca Japonya, Güney Kore, Tayvan ile de LNG ihracatı üzerine görüşmelerini sürdürüyor.
AA