22 / 12 / 2024

Ata İnşaat'ın acı günü! Sedat Üründül vefat etti!

Ata İnşaat'ın acı günü! Sedat Üründül vefat etti!

ATA İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Üründül, 96 yaşında yaşamını yitirdi. Sedat Üründül'ün cenazesi, 6 Ocak Çarşamba günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.



Atatürk Barajı'nın yapımı için kurulan ATA İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Üründül, 96 yaşında yaşamını yitirdi. Sedat Üründül aynı zamanda bilinen spor yazarı Ömer Üründül’ün de babası. 


Sedat Üründül'ün cenazesi, 6 Ocak Çarşamba günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.


Hürriyet 


Sedat Üründül kimdir?



Haber Sözcü'de şu şekilde yer aldı;

ATATÜRK Barajı'nın yapımı için kurulan ATA Inşaat'ın Başkanı Sedat Üründül, 96 yaşında yaşamını yitirdi. Sedat Üründül aynı zamanda ünlü spor yazan Ömer Üründül'ün de babası. Sedat Üründül'ün cenazesi, yarın Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. 1920 yılında İstanbul'da doğan Üründül, yüksek öğrenimini İTÜ İnşaat Fakültesi'nde yaptı. Beraber çalıştığı iki mühendis arkadaşı ile Palet İnşaat'ı kurdu. İTÜ senatosu tarafından 19% yılında kendisine fahri doktora verildi. 

Sözcü


Haber Taraf'ta şu şekilde yer aldı;

 ATA İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Üründül, 96 yaşında yaşamını yitirdi. 
1920 yılında İstanbul'da doğan Üründül, yükseköğrenimini İTÜ İnşaat Fakültesi'nde yaptı. Atatürk Barajı yapımı için kurulan "Ata inşaat" şirketinin en kıdemli ortağı olarak yönetim kurulu başkanlığını yapan Üründül'e İTÜ senatosu tarafından 1996 yılında fahri doktora verildi. Sedat Üründül'ün cenazesi, 6 Ocak Çarşamba günü (yarın) Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. 


Taraf


Haber Fotomaç'ta şu şekilde yer aldı;

SPOR yorumcusu Ömer Üründül'ün babası ve ATA İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Sedat Öründül, 96 yaşında hayatını kaybetti, üründül'ün cenazesi, yarın Teşvikiye camii'nde kılınacak ile namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. 
FOTOMAÇ, merhuma Allah'tan rahmet Üründül ailesi ve sevenlerine başsağlığı diler. 

Fotomaç


Haber Sabah'ta şu şekilde yer aldı;

GAZETEMİZİN duayen yazarlarından, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Onursal Üyesi Ömer Üründül'ün babası ATA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halil Sedat Üründül 96 yaşında yaşamını yitirdi. 1920 yılında İstanbul doğumlu olan, Atatürk Barajı yapımı için kurulan "Ata İnşaat" şirketinin en kıdemli ortağı olarak yönetim kurulu başkanlığını yapan Sedat Üründül'e 1996 yılında İTÜ senatosu tarafından fahri doktora verilmişti. 96 yaşında hayata gözlerini yuman Sedat Üründül'ün cenazesi, yarın Teşvikiye Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazı sonrası Zincirlikuyu Mezarüğı'nda toprağa verilecek. SABAH Spor Ailesi olarak merhuma Allah'tan rahmet, acılı ailesine baş sağlığı dileriz. 


Sabah 


Haber PR ajansı tarafından şu şekilde yayınlandı;


Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne hayat veren Atatürk Barajı başta olmak üzere altyapı ve müteahhitlik sektörü adına Türkiye’de mihenk taşı olmuş İstanbul Harbiye Radyoevi, İstanbul Opera Binası (Atatürk Kültür Merkezi), İstanbul Haydarpaşa Silosu ve  İzmir  Alsancak Silosu’nun yanısıra pek çok fabrika, soğuk hava deposu, tahıl silosu, karayolu, demiryolu, tünel, köprü, liman, konut, iş merkezi, hastane, kanalizasyon, baraj, hidroelektrik santrali, sulama kanalı, askeri füze rampaları ve radar tesisleri gibi projelerde imzası bulunan Türkiye'nin önde gelen iş adamlarından Üründül Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Dr. Halil Sedat Üründül 4 Ocak 2016, Pazartesi günü hayatını kaybetti. 

97 yaşında İstanbul'da vefat eden Üründül’ün kaybı, başta Üründül Grubu olmak üzere iş dünyasında büyük bir üzüntü yarattı. 6 Ocak Çarşamba günü (yarın) Teşvikiye Camii'ne götürülecek olan Üründül'ün naaşı, öğle namazını müteakip Zincirlikuyu'daki aile mezarlığında defnedilecek. 


Azim, tevazu ve başarıyla dolu 97 yıl

İTÜ Vakfı’ndan temin edilebilen “İtibar ve İtimat” adlı biyografi kitabında Ata İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı olarak Atatürk Barajı yıllarını anlatırken "O bir prestij projesi idi ve tüm ortaklar olarak sorumluluğumuza müdrik idik. Çalışanlarımıza saygı duyduk ve Türkiye’nin kalkınması için kollarımızı sıvadık. “diyen Üründül 70 yıllık iş hayatında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne hayat veren ve Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olarak anılan Atatürk Barajı gibi birçok başarılı projenin altına imza attı. 

Oğlu Ömer Üründül ise kitapta babasını “ ‘İtibar’ ve ‘itimat’ kelimeleri babamı çok iyi anlatır. Sedat Üründül benim babamdır ama çevresindeki herkesin ağabeyidir. Kimsenin fark etmediğini görmediğini babam görür.” şeklinde ifade etti.


H. Sedat Üründül’ün Biyografisi

Üründül Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Dr. Halil Sedat Üründül, 16 Ocak 1919 yılında İstanbul’da  doğdu.  İlkolulu ve Ortaokulu Şişli Terakki'de okudu.1938 yılında Kabataş Erkek Lisesi'ni bitiren Üründül, yüksek öğrenimini 1946 yılında mezun olduğu İTÜ İnşaat Fakültesi'nde yaptı. Okulu bitirmesinden 1 ay sonra 1946 yılında işe başladığı Yolal İnşaat’taki tecrübesi 18 yıl sürdü. Şantiyecilikle geçen bu yıllarda Türkiye’nin tarihinde sembol olacak yapıtlardan İstanbul Harbiye Radyoevi, İstanbul Opera Binası (Atatürk Kültür Merkezi), İstanbul Haydarpaşa Silosu, İzmir Alsancak Silosu, İzmir Kağıt Fabrikası 2. Kısım, İzmir Halkapınar Dokuma Fabrikası, İzmir Merkez Bankası, Topkapı-Silivri Karayolu, Silivri-Tekirdağ Karayolu, İstanbul NIKE Füze Rampaları (NATO), İstanbul Şehiriçi Yolları, İstanbul Üniversitesi 2. Dahiliye Kliniği, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Beyazıt Meydanı Düzenlemesi, Kemalpaşa 1. ve 2. Kısım Sulaması, Bandırma Limanı, Good Year Lastik Fabrikası, Unkapanı Toptancılar Çarşısı inşaatlarına imza attı.


Beraber çalıştığı iki mühendis arkadaşı ile 1966 yılında Palet İnşaat Şirketi'ni kurdu. Altyapı ve müteahhitlik sektörüne fabrika, soğuk hava deposu, tahıl silosu, karayolu, demiryolu, tünel, köprü, liman, konut, iş merkezi, hastane, kanalizasyon, baraj, hidroelektrik santrali, sulama kanalı, askeri füze rampaları ve radar tesisleri gibi pek çok eseri kattı. Bunlardan bazıları; Atikhisar Barajı, Mengen Devrek Karayolu, Dorukhan Karayolu Tüneli, Tecer-Kangal Demiryolu, Sakarya Nehri Seddeleri, Sincan-Arifiye 3. Kısım Demiryolu, Çanakkale, Niksar HES, Cevizli Regülâtörü HES, Köklüce Su Tüneli ve HES, Güzelcehisar Barajı, Kalkandere Regülatörü ve Yokuşlu HES, Bahçelik Projeleri, Büyük İstanbul İçme Suyu 2. Merhale Projesi oldu.


1983 yılında Atatürk Barajı yapımı için Palet, Seri, Enerji-Su firmaları birleşimiyle kurulan Ata İnşaat Ltd.Şti. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlendi. 10 yılda tamamlanması planlanan projenin 8,5 yılda dünyanın 4. Büyük barajı olarak uluslararası ölçülerde bir kalite standardı ile 1992'de devreye girmesi dünya çapında takdir topladı. 

1981 yılında Türkiye Jokey Kulübü Asil Üyesi oldu.  1992 Yılında Türk Ytong hisselerini alarak Yönetim Kurulu üyesi oldu.

1994 Yılında TAB GIDA (Burger King, Sbarro, Popeyes, Arby's, Usta Dönerci) Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi oldu.

2009 Yılında Üründül Enerji’yi kurdu. Yeşilırmak HES Projesini 2011 yılında hayata geçirdi. 2014 yılında Kırklareli bölgesinde bir doğalgaz projesinin temellerini attı.

İTÜ Geliştirme Vakfı Kurucu Üyesi ve Başkanı olan ve İTÜ’ye olan bağlılığı ve eğitim hayatına düşkünlüğü ile bilinen Üründül, Maslak'taki Verda Üründül Kız Öğrenci Yurdu'nu yaptırdı. Hizmet ve katkılarından dolayı İTÜ senatosu tarafından kendisine 1996 yılında fahri doktora verildi. İTÜ Geliştirme Vakfı tarafından ismi anaokuluna ve çevre mühendisliği çevre laboratuvarına verildi.


Çorum Haber Gazetesi'nin yazarlarından Prof. Dr. Ahmet SAMSUNLU Ürüdül'ün vefatını şu şekilde köşesine taşıdı;

Hayırsever Sedat Üründül, ÇEKVA'nın karşılaştığı büyük zorluğu aşmada bize destek verdi ve Vakfımıza 11 adet bilgisayar bağışladı.
Bu bağış hakkında bilgi vermeden önce Sayın Üründül ile nasıl tanıştığım ve şahsiyeti hakkında bilgi vermeyi istiyorum.

* * *

Sedat bey ile 1986 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde göreve başladığım günlerde tanıştım. Kendisini, İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi olarak tanıdım. Katıldığım toplantılarda bana gösterdiği yakınlık beni her zaman etkiledi. 
Dr. Üründül, arı rozetini(İTÜ simgesi) yakasından eksik etmeyen ve İTÜ'ye sunduğu maddi ve manevi desteği ile iz bırakan bir kimse idi. Rahmetli eşi Verda Üründül adına İTÜ Kampüsünde yaptırdığı Kız Öğrenci Yurdu sayısız genç kızın öğrenimini emniyet ve kolaylık içinde tamamlamasını sağladı. Kendi adını taşıyan Dr. Sedat Üründül Anaokulu, bugün İstanbul'da ailelerin çocuklarının girmesi için büyük gayret gösterdikleri okulların başında geliyor. Benim de bünyesinde öğretim üyesi olarak çalıştığım ve kendi adını taşıyan İTÜ Çevre Mühendisliği Laboratuvarı'nın kurulmasını ve donatılmasını sağladı. İTÜ'lü olmayı yaşamının en önemli ayrıcalıklarından biri kabul eden ve vefatı üzerine gazetelere verilen ilanlarda Dr. Sedat Üründül'ün, eğitime sağladığı katkılarının yalnız İTÜ ile sınırlı kalmadığını, Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı gibi eğitim kuruluşlarına da yapıldığını gördüm. 

* * * 

Sayın Üründül'ün basında yer alan hayat hikayesini aşağıda değerlendirmenize sunuyorum.
'' 96 yaşında hayatını kaybeden Sedat Üründül'ün cenazesi, 6 Ocak Çarşamba günü Teşvikiye Camii'nde kılınan öğle namazının sonrasında Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.
1920 yılında İstanbul'da doğan Üründül, ilkokulu ve ortaokulu Şişli Terakki'de okudu. Kabataş Erkek Lisesi'ni bitiren Üründül, yüksek öğrenimini İTÜ İnşaat Fakültesi'nde yaptı.
Beraber çalıştığı iki mühendis arkadaşı ile Palet İnşaat Şirketi'ni kurdu. Atatürk Barajı yapımı için kurulan "Ata İnşaat" şirketinin en kıdemli ortağı olarak yönetim kurulu başkanlığını yaptı.
Bilgi. çalışkanlık ve tercübeyle inşa ettiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne hayat veren Atatürk Barajı başta olmak üzere altyapı ve müteahhitlik sektörü adına Türkiye’de mihenk taşı olmuş İstanbul Harbiye Radyoevi, İstanbul Opera Binası (Atatürk Kültür Merkezi), İstanbul Haydarpaşa Silosu ve İzmir Alsancak Silosu’nun yanısıra pek çok fabrika, soğuk hava deposu, tahıl silosu, karayolu, demiryolu, tünel, köprü, liman, konut, iş merkezi, hastane, kanalizasyon, baraj, hidroelektrik santrali, sulama kanalı, askeri füze rampaları ve radar tesisleri gibi projelerde imzası vardı.
İTÜ senatosu tarafından 1996 yılında kendisine fahri doktora verildi. 
Türk Ytong ile TAB Gıda Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Türkiye'nin önde gelen iş adamlarından Üründül Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Sedat Üründül, aynı zamanda bilinen spor yazarı Ömer Üründül’ün de babası.'' 

* * *

Şimdi Dr. Sedat Üründül'ün Çorum Eğitim ve Kültür Vakfı'na (ÇEKVA) sağladığı katkı hakkında sizleri bilgilendirmeyi istiyorum.
ÇEKVA tarafından İstanbul'da başlanan bilgisayar kurslarının, MEB tarafından çıkarılan kurs açma yönetmeliğindeki istenen şartları ve bilhassa yeterli hacmi sağlayamaması nedeniyle bu kursların 2002 yılından itibaren Çorum temsilciliği bürosunda devam ettirilmesi kararlaştırılmıştır. Vakıfta bulunan tüm bilgisayar ve donatımlar İstanbul'dan Çorum'a gönderilmiştir. Açılan kurslar Çorum'da Halk Eğitim Merkezi ile birlikte yürütülmüştür. 2005 yılında Halk Eğitim’in öngördüğü donanım ve şartlar sağlanamadığından bu kurslar kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Çorum temsilciliği, Çorum'da yeteri kadar destek bulamayınca sorunun çözümünü, Vakfın İstanbul teşkilatından istemiştir. Vakfın imkânları hemen 11 bilgisayar almaya müsait olmadığından Vakıf Onursal Başkanı olarak dışarıdan destek aradım.

Yukarıda sizlere tanıttığım, İTÜ'lü hayırsever iş adamından destek istemeye karar verdim ve kendisini ATA İnşaat'ın binasında ziyaret ettim. Sorunumu anlattığımda Sedat bey, yardımlarını İTÜ'ye yönelttiğini belirtmesine rağmen, ne kadar bir meblağa ihtiyaç duyduğumu sordu. 5000 TL dediğimde, “buraya kadar geldiniz size bu desteği sağlayacağım” dedi. Böylece bilgisayarlar alınarak Çorum'a gönderildi. Kurslar yeniden açıldı. İşkur Müdürlüğü'nün Eylül 2009'dan itibaren Avrupa (AB) projeleri kapsamında kendi kurslarına katılanlara yevmiye vermesi, tüm özel ve vakıf kuruluşlarının kurslarını olumsuz etkilemiştir. Dolayısıyla 28 Ağustos 2009'dan itibaren bilgisayar kurslarına talip olmadığından bu programa devam edilememiştir. Çorum'da 2002-2009 arasında 39 kurstan 761 kursiyer mezun olmuştur. 

* * *

ÇEKVA'nın eğitim faaliyetlerine sağladığı bu katkıdan dolayı kendisine şükran borçluyum. Merhum Dr. Sedat Üründül'e Allah'tan rahmet, ailesine, tüm sevenlerine ve ÇEKVA'lılara başsağlığı diliyorum.

Çorum Haber/ Ahmet SAMSUNLU

Geri Dön