23 / 12 / 2024

Ataköy sahilde Blumar ve Sea Pearl projelerine mühür!

Ataköy sahilde Blumar ve Sea Pearl projelerine mühür!

Bakırköy Belediyesi, Ataköy sahilde daha önce mühürlediği, Çelebican İnşaat'a ait Blumar Ataköy'le ilgili işlemin devamına karar verdi, Kuzu İnşaat'a ait Sea Pearl Ataköy de mühürledi.



Bakırköy Belediyesi, Ataköy sahilde daha önce mühürlediği, daha önce mühürlediği 160 parseldeki (Baruthane bölgesi) Çelebican İnşaat'a ait Blumar Ataköy'le ilgili işlemin devamına karar verdi, Kuzu İnşaat'a ait 181 parselde inşaatı süren Sea Pearl Ataköy'ü de “Kamu yararına, tedbiren” mühürledi.


Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin tabiat varlıkları, doğal, arkeolojik, kentsel sitlerle, koruma statüsü bulunan diğer alanların çakıştığı yerlerde tasarruf yetkisinin KHK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verildiği gerekçesiyle inşaatın yolunu açtığını, bu karara rağmen, Koruma Bölge Kurulu izni olmadığı için ve kamu yararına, tedbiren mühürleme yaptıklarını belirtti. Başkan Kerimoğlu,pazarlamasında Sea Pearl projesinin bahçesi gibi sunulan 50 metrelik sahil şeridinin, Anayasa gereği kamu kullanımına açık tutulacağını, bu konuda her türlü girişimi yapacaklarını da söyledi.


KORUMA KURULU’NDAN İZİN ALINMASI ŞART


Bakırköy Belediyesi’nde Başkan Kerimoğlu ve hukuk danışmanlarının katılımı ile gerçekleştirilen basın toplantısında, İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nin yeni bir karar aldığı bildirildi. 11 Haziran 2015 tarihli karar, Blumar Ataköy projesinin sahibi Çelebican İnşaat ve Otelcilik San. Ve Tic. A.Ş. tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan davada verildi. Mülkiyeti TOKİ’ye ait, üzerinde tarihi Baruthane Yapılar Topluluğu bulunan 160 parselin 49 yıllığına irtifak hakkına sahip şirket, inşaat faaliyetini durduran, 30 Ocak 2014 tarihli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararının hukuka aykırı olduğu, bu konuda karar alma yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait olduğu gerekçesiyle Kurul kararının iptalini istedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, “dava konusu parselin korunması gerekli kültür varlığı olduğu, üzerinde yapılacak herhangi bir yeni yapılanmanın, kültür varlıklarını fiziksel, işlevsel ve görsel yönden etkileyeceği, Koruma Kurulu’ndan izin ve görüş alınmadığı, inşaat durdurma kararının hukuka uygun olduğu gerekçeleriyle davanın reddini talep etti.

 


MAHKEME KORUMA KURULU’NU BY PASS ETTİ AMA!


Mahkeme, “Tabiat varlıkları, doğal, tarihi, arkeolojik ve kentsel sitlerle koruma statüsü bulunan diğer alanların çakıştığı yerlerde koruma ve kullanma esaslarını belirleme, bu alanların kısmen veya tamamen hangi idarelerce yönetileceğine karar verme, her tür ve ölçekte çevre düzeni, nazım ve uygulama planı yapma, yaptırma, onaylama yetkisinin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne verildiğini hatırlattı. Mahkeme, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan, 1 Ekim 2012 tarihli protokole göre, tescilli yerlerle ilgili satış, kiralama ve inşai faaliyetlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alınması şartını dikkate almadı ve KHK gereği, Bölge Koruma Kurulu kararını iptal ederek Baruthaneler bölgesinde inşaatın yolunu açtı.


BELEDİYEDEN ÇİFTE MÜHÜR


Bakırköy Belediyesi mahkemenin son kararına rağmen Bölge Koruma Kurulu’nun 30 Ocak 2014 tarihli kararını gerekçe göstererek, kuruldan izin alınmadığı gerekçesiyle, daha önce mühürlediği Baruthane Yapılarını içeren 160 parseldeki (Blumar Ataköy) inşaattaki mührü yeniledi. Belediye, ileride telafisi güç veya imkansız zararların doğması ihtimalini engellemek amacıyla ve kamu yararına, Kuzu İnşaat'a ait 181 numaralı parselde süren inşaatı da mühürledi. Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, önceki gün mühürledikleri Sea Pearl Ataköy projesinin reklam ve pazarlamalarında Anayasa gereği kamuya açık olması gereken 50 metrelik sahil bandının görünmediğini, halka açık sahil şeridi sanki proje dahilindeki inşaatların bahçesiymiş algısı yaratıldığını belirterek, sahil bandının kamu kullanımına açık tutulması için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.


'MÜHÜRLEME HUKUK DIŞI, YARGIYA GİDİYORUZ'


Konu ile ilgili Kuzu Toplu İnşaat A.Ş. adına Özen Kuzu imzasıyla şu açıklama yapıldı: "Bakırköy Belediye Başkanlığı tarafından 23.06.2015 tarihinde hiçbir yargı kararına dayanmaksızın mühürleme işlemi gerçekleştirilmiştir. Şirketimizce Ataköy 6.Kısım, 181 Parsel üzerinde sürdürülen inşaat projesi; Bakırköy Belediye Başkanlığı'nın veroiği 03.12.2013 tarihli yapı ruhsatlarına istinaden sürmektedir. Yapı ruhsatlarının iptali amacıyla konuyla alakasız bir şirketin açtığı dava İstanbul 10.İdare Mahkemesi'nde devam etmektedir. Bu dosyada mahkemece verilmiş bir yürütmenin durdurulması kararı veya iptal kararı bulunmamaktadır. Son ara kararda dosyanın ikinci kez bilirkişi incelemesine gönderilmesi kararı verilmiştir. Bu dosya da dünkü hukuk dışı mühürleme işlemini yapan Bakırköy Belediye Başkanlığı da davalıdır.  Bakırköy Belediye Başkanlığı mühürleme gerekçesi olarak; devam eden davanın aleyhe sonuçlanması halinde telafisi güç zararların oluşabileceği ihtimalini öne sürmüştür. Bakırköy Belediye Başkanlığı kendini idari yargı yerine koyarak bir anlamda kendisi vermiştir. Yapılan her işlem hukuka, yasalara ve mahkeme kararlarına dayanmalıdır. Bunun haricinde yapılan işlemler hukuksuzdur ve yargı denetimine tabidir.Bahsi geçen hukuk dışı mühürleme işlemi avukatlarımızca idari yargıya taşınmıştır ve konu artık yargının görev alanındadır."



Hürriyet





Geri Dön