Ataşehir Finans Merkezi'ne Arap yatırımcılardan yoğun ilgi!
Ataşehir’de inşa edilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Türk-Arap Ekonomi Forumu için ülkemize gelen yabancı yatırımcıların ilgi odağı oldu...
İstanbul’u dünyanın en önemli finans merkezlerinden birisi haline getirecek olan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin inşaat çalışmaları hızla devam ederken proje uluslararası çevreler tarafından da yoğun ilgi görmeye devam ediyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin son ziyaretçileri Türk Arap Forumu kapsamında İstanbul’da bulunan Arap yatırımcılar oldu.
İstanbul’un Finans Merkezi Olması İçin Her şey Hazır
Arap yatırımcıların ziyareti hakkında görüşlerini dile getiren Ali Ağaoğlu, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi uluslararası çevrelerden yoğun ilgi görmeyi sürdürüyor. Daha önce katıldığımız fuarlar, açtığımız yurtdışı temsilcilikleri ve uluslararası finans çevrelerinin projeye yaptıkları ziyaretlerde bu ilgiyi yakından gördük. Bugün de Türk Arap Forumu kapsamında ülkemizde bulunan Arap yatırımcılara projeyi yerinde gösterme ve anlatma fırsatımız oldu. Misafirlerimizin dünyanın yeni finans merkezi İstanbul’da olmaya çok istekli olduklarını görüyoruz. İstanbul bugün Londra ve Paris’ten sonra Avrupa’nın 3. büyük turist destinasyonu ve dünyanın 93 ülkesine direkt uçuşu olan ender şehirlerden birisi. Bununla birlikte dünyanın en eski bankası olan Kapalıçarşı da İstanbul’da bulunuyor. Bugün İstanbul Uluslararası Finans Merkezi ile İstanbul, böyle önemli bir mirasın üzerinde yeniden bir dünya başkenti olarak yükseliyor. Bu nedenle uluslarası pek çok yatırımcının dikkatini çekiyor”dedi.
“200 milyon dolarlık yatırım enstrümanı ihraç edeceğiz”
Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, finansmanını sağladığı projenin, yatırımcılardan büyük ilgi gördüğünü belirtti. Halisdemir, İstanbul Finans Merkezi’nin önemini açıklarken, “Küresel çapta önem arz eden finans merkezlerinde yakın dönemdeki gelişmeler gösteriyor ki, finans merkezlerinde yaratılan katma değerlere ilişkin farkındalık artarak devam etmekte. Zira bu merkezler, yatırımlara, inovasyona ve dolayısıyla büyümeye kanalize olmakta. Güçlü bir finans merkezi küresel, bölgesel, niş veya yerli ayırt etmeden küresel finans topluluğunu ekonominin tabanına yaymaktadır” şeklinde konuştu.
Bu projede Aktif Bank’ın rolüne değinen Dr. Halisdemir şöyle dedi: “Türkiye’nin en büyük yatırım bankalarından olan ve birçok kurum tarafından en yenilikçi banka seçilen Bankamız, bu projede 3 yeni enstrüman kullanarak İstanbul Finans Merkezi’nin inşasına yakışır yatırım enstrümanı çeşitliliğini sağlıyor. Öncüsü olduğumuz yatırım araçları ile 2009 yılından bu yana 4 milyar dolarlık yatırım enstrümanını yatırımcılarla buluşturan Banka’mız, İstanbul finans Merkezi projesinin finansmanı için geliştirdiğimizi murabaha sukuk, gayrimenkul sertifikası ve varlığa dayalı menkul kıymet araçları ile 200 milyon dolarlık yatırım enstrümanı ihraç edeceğiz.
İstanbul’un bu projeyle finansın da merkezi olacağını, artık bir yerden bir yere geçmeyi sağlayacak bir araç değil, bir destinasyon, varış noktası haline geleceğini söyledi. Halisdemir sözlerini “ Ülkelerin çıpa şehirleri bulundukları ülkeleri dönüştürürler. İstanbul Finans Merkezi projesinin hayata geçmesiyle beraber, medeniyetin ve varlığın dönüştürücü etkisi hayatın her alanında daha fazla görülecek. diye tamamladı.
Aktif Bank’tan İFM’ye özel 3 yeni yatırım aracı
2011 yılında dünyanın “En İnovatif Banka”sı seçilen Aktif Bank, aldığı ödüle layık olmaya devam ediyor. Türkiye’nin finansal dönüşümünde kilit rol oynayacak, hem bölgesel hem global yatırımcıların dikkatini şimdiden çekmeye başlayan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Aktif Bank’ın finansal danışmanlığında, yatırımcıların da odağı olacak. Aktif Bank tarafından geliştirilen murabaha sukuk, gayrimenkul sertifikası ve varlığa dayalı menkul kıymet araçlarını Körfez ülkeleri ve Arap yatırımcıların dikkatine sunacak.
Geçtiğimiz günlerde Londra Finans Merkezi Başkanı Lord Mayor’un da ziyaret ettiği İFM, sadece Avrupalı yatırımcıların değil, Orta Doğu’daki yatırımcıların da ilgisini çekiyor. İslami Kalkınma Bankası da İFM’den bir yer almak için istekli. Yüzyıllarca ticaretin ve finansın önemli merkezlerinden olmuş imparatorluklar şehri İstanbul, bu projeyle finansal cazibesini daha da arttıracak.
Bölgenin En Prestijli Projesi
Bu yıl Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan himayesinde 8.si düzenlenen Türk-Arap Ekonomi Forumu’na “İstanbul Finans Merkezi” projesi damgasını vurdu. Aktif Bank’ın da sponsorları arasında yer aldığı Forum, Arap dünyasından birçok üst düzey yönetici, yatırımcı ve hükümet yetkililerini ağırladı. Forumda, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi: Bölgenin En Prestijli Projesi” başlığıyla bir de panel düzenlendi. Aktif Bank ve Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun ev sahipliği yaptığı panelde, Orta Doğu’nun önde gelen iş adamlarından oluşan katılımcılara, proje ve projenin finansmanı için Aktif Bank tarafından sunulan yatırım araçları hakkında detaylı bilgi verildi.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi İstanbul’un yeni çekim gücü olacak
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin inşaatını üstelenen Ağaoğlu projenin tüm hafriyat işlerini, ortak altyapılarını, ulaşım yollarını, kapalı ve açık otoparklarını, metro istasyonunun inşaatına ait betonarme imalat işlerini, proje alanının zemin iyileştirmesi ile tüm yapısal ve bitkisel peyzaj işlerini kendi kaynakları ile yapacak. Bu anlamda devletten kaynak çıkışı olmayacak. Ayrıca özel proje alanında 160.148 m2 kapalı alana sahip ticari unsurları projelendirerek, üst ve altyapıyı tamamladıktan sonra satışını yapacak. Projede; ofis, AVM, rezidans, 5 yıldızlı otel, 2.500 kişilik konferans salonu ile mağazalar da yer alıyor.
Merkez Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, SPK gibi kurumların genel merkezlerinin yanı sıra Ağaoğlu ve İŞ GYO gibi özel sektör yatırımlarını da bünyesinde barındıracak olan Finans Merkezi, İstanbul’un çekim gücünü olumlu yönde etkileyerek uluslararası sermaye hareketlerinden alınan payın Türkiye adına artmasındaki en önemli projesi olarak kabul ediliyor.