23 / 11 / 2024
fuzul

Atatürk Barajı öksüz kaldı!

Atatürk Barajı öksüz kaldı!

GAP projesi içerisinde yer alan Atatürk Barajı'nın inşaatını yapan ATA İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı, spor yazarı Ömer Üründül'ün babası Sedat Üründül, 96 yaşında vefat etti.




Ata İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Üründül, 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. Atatürk Barajı'nın yapımı için kurulan ATA İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanlığındaki Üründül, aynı zamanda spor yazarı Ömer Üründül'ün de babası. 


Kabataş Erkek Lisesi'ni bitiren Üründül, yükseköğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakiiltesi'nde yaptı. Beraber çalıştığı iki mühendis arkadaşı ile Palet İnşaat Şirketi'ni kurdu. Atatürk Barajı yapımı için kurulan Ata İnşaat' şirketinin en kıdemli ortağı olarak yönetim kurulu başkanlığını yaptı. Babasının vefatı nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Ömer Üründül, "96 yaşındaydı. Hastaydı. Allah'ın takdiri. Tüm aile olarak çok üzgünüz" ifadelerini kullandı. 


Cenaze töreni yarın


Sedat Üründül'ün cenazesi, 6 Ocak Çarşamba ' günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. 


Atatürk Barajı dünyanın en büyükleri arasında yer alıyor


2400 MW kapasiteli Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) içerisindeki en önemli projelerden biri. Baraj aynı zamanda uluslararası inşaat yayınlarında yer alan dünyanın en büyük baraj ve HES projeleri arasında da yer alıyor. Projenin toplam sözleşme bedeli 1,3 milyar dolar. 8,5 yılda 11 bin işçinin çalışarak tamamladığı dünyanın dördüncü büyük projesinde Sedat Üründül, yönetim kurulu başkanlığı yaptı. 2008 yılında Ata inşaat'ta ortaklığı devam ederken oğlu Ömer Üründül ve torunu Mert Üründül ile birlikte Üründül Group' u kurdular. Bu gün Üründül Group, başta enerji sektörü olmak üzere üç ana iş kolunda faaliyetlerini sürdürüyor. Bunlar; enerji, inşaat ve EPC çalışmaları, gıda ve eğlence. 


Yeni Yüzyıl


Haber Özgür Gündem Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen ve 17 bin 185 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 5'incisi olarak tanıtılan sulama tüneli çöktü. 9 Mart 2014 tarihinde yerel seçimler öncesi büyük bir siyasi şovla dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan tünelin ömrü iki yıl sürmedi. 


Atatürk Barajı göletinden 29 kilometre açık ana kanaletlerden taşınan su, tünel aracılığı ile bütün ova sulanacaktı. 950 bin 970 dekarlık arazinin sulanması planlanan sistemde saniyede aktaracağı 90 metreküp su ile Türkiye'deki birçok nehirden daha büyük debiye sahip olacağı belirtilmişti. Seçimlerden 20 gün önce Erdoğan'ın alelacele ilk suyu bastığı tünelde 17 Aralık 2015 tarihinde büyük bir çökme yaşandı. 


Suruçluların bel bağladığı projede, umutlar bir başka bahara kaldı. Köylüler zarar gördü Bozova'nın Bağılca mahallesi civarında yaşanan devasa çökme, mahallelilerin fıstık bahçelerini su altında bırakarak, büyük maddi hasara yol açtı. Atatürk Barajı Sulama Birliği Müdürü Abdullah Gökkan, kanaletin toprak kısımlarında sıkıştırma yetersizliğinden çöktüğünü söyledi. Kanal işini yapan Aydeniz İnşaat Şirketi'nin tamirata başladığını söyleyen DSİ'den bir mühendis, zarara uğrayan Bağlıcalıların zararlarının da ödeneceğini savundu. Adını vermek istemeyen DSİ çalışanı mühendis, çökme nedeniyle Suruç'un Aligor mahallesinde bulunan 30 bin kişilik mülteci kampının susuzluk çekebileceğini söyledi. 


Özgür Gündem


Geri Dön