13 / 11 / 2024

Atıl ve ihtiyaç fazlası gayrimenkullerin elden çıkarılması hızlandı!

Atıl ve ihtiyaç fazlası gayrimenkullerin elden çıkarılması hızlandı!

RE/MAX Türkiye Kurumsal Gayrimenkul Direktörü Özdemir Çetin, kurumların sahip oldukları atıl ya da ihtiyaç fazlası gayrimenkullerin değerlendirilmesi için son dönemde birçok başvuru aldıklarını ifade etti.




Son dönemde birçok kurumdan atıl durumda bulunan ya da ihtiyaç fazlası gayrimenkullerinin değerlendirilmesi yönünde danışmanlık talebi aldıklarını ifade eden RE/MAX Türkiye Kurumsal Gayrimenkul Direktörü Özdemir Çetin, RE/MAX Türkiye’nin 260’tan fazla ofisi ve 3 bin 500’e yakın gayrimenkul danışmanıyla çok sayıda banka ve kurum adına bu mülklerin satışına danışmanlık hizmeti verdiklerini söyledi. 


Çetin, kurumların atıl ve ihtiyaç fazlası mülklerinin satışı ile hem nakit ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti. Çetin, "Bu tür mülklere zaman içinde üçüncü şahıslar tarafından çeşitli zararlar verilebiliyor, ilerleyen zamanda bu mülklerin satışı imkansız hale gelebiliyor" dedi.


Çetin, konut projesi geliştiren firmalardan sonrası stok ve 2. el çalışmalarında çok sayıda işbirliği talepleri aldıklarını söyledi. Çetin, "Projelerin tesliminden sonra birlikte yönetilmesi gereken stok ve 2. el satışları için profesyonel yaklaşımımızla, firmaların pazarlama giderlerini azaltmalarına yardımcı olurken satışlarını da gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda, sitenin oturum sürecinde ve firmanın marka yönetiminde çok önemli rolü olan projeye uygun alıcı ve kiracı kitlesine ulaşma şansımız oluyor" ifadelerini kullandı.


Çetin, "Ekim ayında da konut satışları hız kesmedi ve 123 bin konut satıldı ancak KDV ile tapu harç indirimlerinin son bulması ile beraber faizlerin yükselmesi nedeniyle stokların eritilmesinde daha hassas bir döneme girildi" dedi.


Çetin, kurumların ihtiyaç fazlası ya da stok mülklerini satarak elde edebilecekleri avantajları şöyle sıraladı:


1- Mülk sahibinin nakde dönmesi ve böylece yeni yatırımlara olanak sağlanması.
2- Vergi, aidat ve teknik operasyonel giderlerin yük oluşturmasının engellenmesi.
3- Stok maliyetinin getirdiği yükten kurtulmak.
4- Bilançoda oluşan yükten kurtulmak.
5- Satış ve pazarlama maliyetlerinin düşürülmesi.

 


Geri Dön