28 / 04 / 2024

Avans ve aidat vaktinde ödenmezse kiracılar tahliye, ev sahipleri ise mülkünü kaybetme riskiyle karşılaşacak!

Avans ve aidat vaktinde ödenmezse kiracılar tahliye, ev sahipleri ise mülkünü kaybetme riskiyle karşılaşacak!

Kiracının ödenmeyen aidatlar ve diğer borçlar nedeniyle ortak yaşamın finanse edilmesi zor bir hale gelmesi durumunda, ev sahibi mülkünü kaybedebilir. Kat malikleri ve evini kiraya verenlerin aidat ödemelerine dikkat etmeleri gerekmekte. İşte aidatlar ve borçların ödenmesine ilişkin detaylar...



Kat malikleri, evlerini kiraya verenler, kiracılarının aidat ve gecikme zammı ödemelerinde geciktiğinde, kendilerine yöneltilen uyarı-ihtar mektupları karşısında şaşırmamalılar. Çünkü kat malikleri aidat ve gecikme zammı ödemelerinin yerine getirilmesi konusunda hem müştereken hem de müteselsilen sorumludur.

Aidat ve avans vaktinde ödenmezse ne olur?

Kat malikinin aidat, avans ve gecikme zammı borcu dava ve icra yoluyla tahsil edilemezse diğer kat malikleri lehine kanuni bir ipotek hakkı oluşturulur. Bu, kat malikinin bağımsız bölümünün üzerine konulan bir güvencedir. Bu durum sadece ev sahiplerini etkilemez aynı zamanda kiracılar da bu tür borçlar nedeniyle ev sahiplerinin bağımsız bölümü üzerine ipotek konulmasına yol açabilir.

Bu durum daha da ileri gidebilir. Kat maliki, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre aidatlar, avanslar ve gecikme zamları gibi borçları ödemezse, diğer kat maliklerinin haklarını ihlal edebilir. Ortak yaşamın finanse edilmesi neredeyse imkansız hale gelir. Bu noktada diğer kat malikleri, bu kat malikinin kendi mülkiyetine sahip olduğu bağımsız bölümün üzerindeki mülkiyet hakkının mahkeme kararıyla kendilerine devredilmesini talep edebilirler. Yani, kiracının ödenmeyen aidatlar ve diğer borçlar nedeniyle ortak yaşamın finansmanı neredeyse sürdürülemez hale geldiğinde ev sahibinin mülkiyeti tehlikeye girebilir.

Avans ve aidat vaktinde ödenmezse kiracılar tahliye, ev sahipleri ise mülkünü kaybetme riskiyle karşılaşacak!

Aidat ve avans borcunu ödememek tahliyeye neden olabilir

Kiracının aidat ve avans borcu ile gecikme faizini ödemediği durumda, bu borçlardan sorumlu olan kat maliki, bu ödemelerin yapılmasından müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ancak her iki taraf da bu borçları ödemezse kat maliki evinin ortak giderlerinin ödenmemesi nedeniyle mülkiyetini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Avans borcunu, gecikme zammını ödememesi halinde ev sahibinin ihtar çekme yetkisi vardır. Eğer kira sürecindeki yıl içinde 2 kez ihtar çekilirse ev sahibi kiracısını tahliye edebilir.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Aidat ödemeyen kiracı tahliye edilebilir mi?

Ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren uyarı! Ev sahiplerine aidat uyarısı...

Ev sahipleri aman dikkat! Kiracınız aidatı ödemiyorsa evinizden olabilirsiniz... 


Geri Dön