AVM yatırımcılarının gözü meydan ve caddelerde!
Yerli ve yabancı AVM yatırımcıları, şehir merkezlerinde yatırım yapmaya odaklandı. Merkezlerin yatırımcılar için cazip olduğunu söyleyen JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, meydan ve caddelerin yatırımcıların radarında olduğunu kaydetti.
AVM yatırımcıların yeni rotası meydanlar ve caddeler oldu. Anadolu’da zemin yoklayan yatırımcılar şehir merkezlerinde yatırım yapmayı hedefliyor.
''Caddeleri takibe alıyoruz”
Yeni Akit Gazetesi'nden Buğra Kardan'ın haberine göre, AVM yatırımlarının yavaşladığına işaret eden ticari gayrimenkul ve yatırım yönetim şirketi Jones Lang LaSalle’nin (JLL) Türkiye Başkanı Avi Alkaş, “Biz de bu bilinçle caddeleri takibe alıyoruz” diye konuştu. Şu anda dördüncü nesil AVM’lere odaklandıklarını söyleyen Alkaş, “Burada söylemimiz caddeleşen alışveriş merkezleri. Artık AVM gibi yönetilen caddeler dönemine geçtik. Bu anlayışla çok farklı uygulamalara yönelebilir, yeni adımlar atabiliriz” açıklamasında bulundu.
Anadolu'da fırsat
Yatırımlar için araştırmaların sürdüğünü kaydeden Alkaş, “Malum Anadolu’nun her ilinde bir cadde var. Bu da ilerisi için umutları artırıyor. Cadde mağazacılığı ölmeyecek, gelişimini sürdürecek ve yatırımcıların ilgisini çekmeye devam edecek gibi görünüyor. Metropoller için de aynı durum geçerli. Şu anda Abdi İpekçi ve Bağdat Caddesi gözde yerler” dedi. Sürecin zorlaştığını; ancak iyi planlanmış, kurgulanmış ve doğru danışmanlıklarla oluşturulmuş AVM’lerin hayatta kalabileceğini ifade eden Alkaş, “Bu manada kapalı çarşılar önemli bir örnek. Söz konusu çarşılar asırlardır ayakta” diye konuştu.
TL’yi bahane edenler oluyor
AVM yatırımcılarının hassas olduğunu vurgulayan Alkaş, şöye konuştu: “Bunu son dönemdeki gelişmelerden de anlıyoruz. Farklı yasal düzenlemelerin yatırım niyetlerini ötelediğine tanık oluyoruz. Mesela kira sözleşmelerinin TL’ye endekslenmesi yabancı yatırımcılarda ülkemize yönelik farklı algılara neden oluyor. Kârlılık ile ilgili kaygılar artıyor, ülkeden çıkış kararları alınabiliyor. Tabii yabancı fonlar hareketlidirler, esnek yapıları ararlar. Dolayısıyla çıkmayı dilediklerinde çıkabilmeyi, kârlılıklarını arttırmak istediklerinde farklı sahalara yönelebilmeyi arzu ederler.”
Yeni modeller gündemde
Kira sözleşmelerinin dolardan TL’ye çevrilmesiyle çalışmalara başladıklarını söyleyen Alkaş, yeni çalışmalar için harekete geçeceklerini söyledi. Alkaş, “1980’lerde kiralar yıllık ve peşin olarak alınıyordu. Anadolu’da durum halen aynı. Sonra kiralar hasılat esasına döndü. Şimdi de alışveriş merkezlerinde teknolojiden de yararlanarak sektör satışlarına, ortalamalarına, trafiklerine yönelik kiralama modelleri üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’ye ilgiyi devam ettirmeliyiz
Gayrimenkul fuarı MIPIM 2019’un verimli olacağını söyleyen Alkaş, şu ifadeleri kullandı: “Son senelerde MIPIM’de güzel bir Türkiye dalgası ve ilgisi oluşturmaya muvaffak olduk. Bir kere bu ilginin devamlılığı çok önemli. Çünkü burada saman alevi gibi değil, sürekli yanan bir ateşi göstermelisiniz. Türkiye büyük bir ülke, önemli bir ekonomi. Ülkenin yarınlarına giden süreçte gayrimenkul sektörü ürettiği istihdam, katma değerle lokomotif görevi görmeye devam edecek. Bu bağlamda MIPIM uluslararası yatırımcıların Türkiye’de çok iyi şeyler olduğunu görmeleri için önemli bir fırsat.”
İstanbul Havalimanı yatırımları artıracak
İstanbul Havalimanı’nın AVM yatırımlarını olumlu etkileyeceğini belirten JLL Türkiye Başkanı Alkaş, “Mega proje önemli gelişmeleri beraberinde getirecek. Gerek iç birimlerde gerek yakın bölgelerde AVM’lerin sayısı artacak. Bu çerçevede Arnavutköy ve Başakşehir gibi bölgeler öne çıkacak. Buralarda önemli yatırımlar devreye girecek” dedi.
“Yatırımcılar için ortam ideal''
Türkiye’de konut edinmenin, birtakım fonlara iştirak etmenin çok önemine dikkat çeken Alkaş, “Yatırımcılar için ortam ideal. Burada bizlere düşen onların her türlü finansman yöntemiyle, gayrimenkulde katılım modelinin tekrar devreye girmesiyle getirilerini elde edebilecekleri güvenceleri pekiştirmek” şeklinde konuştu.