02 / 05 / 2024

AVM’ler kira zammında yasal sınırı dinlemiyor!

AVM’ler kira zammında yasal sınırı dinlemiyor!

Daha önce zamda yasal sınırı yükseltmek için bakanlıkla bir araya gelen, geçen hafta ise dövizle fatura kesmeye başlayan pek çok AVM, yasal sınırı aşıyor. AVM kiralarında neler oluyor? Sektör ve marka temsilcileri ne diyor?



Alışverişe enflasyonist baskı

Erkek giyim markası Kiğılı’nın CEO’su Hilal Suerdem, son dönemde pek çok AVM’de yasal sınırın üzerinde zam uygulandığına dikkat çekti. Maliyetlerin çok fazla yükseldiği ve alışverişin de enflasyonist baskılar sebebiyle durduğu böyle bir süreçte söz konusu uygulamaların kendilerini zor duruma düşürdüğünü belirten Suerdem, sınırlı olmakla beraber sektörde pek çok aktörün bu tarz uygulamalardan mustarip olduğunun altını çizdi.

AVM’ler kira zammında yasal sınırı dinlemiyor!

Hem yasal sınırın üzerinde zam uygulanması, hem de yabancı ve yüzde 50 yabancı ortaklı Türk markalarına organize bir şekilde dövizle fatura kesilmesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Perakende Meclisi toplantısının da gündemine taşındı. Markaları Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı (BMD) Sinan Öncel, Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Başkanı Serhan Tınastepe ve Tescilli Markalar Derneği Başkanı İzzet Stamati’nin temsil ettiği toplantıda AVM tarafından ise AYD yönetim kurulu başkan yardımcıları Avi Alkaş ve Nuri Şapkacı bulundu. Toplantıda hem zam oranları hem de dövizle kira konusu değerlendirildi ve AYD’nin dövizle kira konusunda tavsiye mektubu yazması gerekliliği ifade edildi. 


Geri Dön