02 / 05 / 2024

AVM’ler kira zammında yasal sınırı dinlemiyor!

AVM’ler kira zammında yasal sınırı dinlemiyor!

Daha önce zamda yasal sınırı yükseltmek için bakanlıkla bir araya gelen, geçen hafta ise dövizle fatura kesmeye başlayan pek çok AVM, yasal sınırı aşıyor. AVM kiralarında neler oluyor? Sektör ve marka temsilcileri ne diyor?



Bakan Nebati ile bir araya gelecekler

ZMD Başkanı Serhan Tınastepe, yasal sınırdan fazla zam uygulamasının sınırlı olduğuna ve bazı AVM’lerin sözleşmelerinde bulunan özel koşullardaki duruma göre belirlendiğine dikkat çekti.

AVM’ler kira zammında yasal sınırı dinlemiyor!

Asıl sıkıntının ise yabancı ve yabancı ortaklı markalara döviz üzerinden kira uygulaması olduğunu belirten Tınastepe, “2018’de çıkan dövizle kiralama yasağı kararnamesinin devamlılığından yanayız. Her ne kadar serbest piyasa ekonomisinden yana olsak da Türkiye gelişmekte olan ve dışa bağımlı bir ülke. Böyle ekonomilerde dövizle kira almak akla yatkın bir durum değil. Kiranın bir gecede katlandığı günler yaşadık. 2018’de döviz ikiye katlandı. Geçen ay dolar bir ay içinde 8,3 TL’den 18 TL’ye çıktı, sonra 13 TL’ye geriledi. Ekonomisi dış borca bağlı ülkelerde dövizle kiralama yasağı son derece mantıklı ve uygulanabilir pozitif bir karar. Kararın arkasındayız. Konuyla ilgili olarak ailesi de perakende sektöründe yer alan Bakan Nurettin Nebati’den randevu talep ettik. TOBB Sektör Meclisi olarak görüşeceğiz. Bu markaların ülkeye muazzam katkısı var. Burada satış yapmakla kalmıyor aynı zamanda ihracatçı. Bulunduğu her ülkedeki mağazalarında Türk ürünlerini satıyor” diye konuştu.

AVM'lerde dövizle kira krizi!

AVM'lerde dövizle kira dönemi!

2024'e kadar AVM sayısının yüzde 10 artması bekleniyor!


Geri Dön