30 / 04 / 2024

AVM'ler tasarı tedirginliğini yaşıyor

AVM'ler tasarı tedirginliğini yaşıyor

AYD Başkanı Kodal, "Borçlar Yasası tasarısına göre kiracı, ödeme sıkıntısı &



Konsepte uymadığı için kiralayan zor duruma düşer" dedi

ALIŞVERİŞ  Merkezi Yatırımcıları DerneÄŸi (AYD) BaÅŸkanı Hakan Kodal, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündeminde olan Borçlar Yasası'nın bu haliyle yürürlüğe girmesi halinde ticari konut yatırımcıları açısından büyük sorunlar yaratacağı ve yeni yatırımları engelleyeceÄŸini söyledi. Son günlerde alışveriÅŸ merkezlerinin pazar günleri kapalı olması, otoparkların ücretsiz hale getirilmesi gibi sorunlarla uÄŸraÅŸtıklarını üstüne yeni Borçlar Yasası'ndaki düzenlemelerin geldiÄŸini belirten Kodal, "Düzenlemeler herkesin fikri sorularak yapılmalı" dedi. Yasa tasarısında üç maddenin kendileri açısından sorun oluÅŸturduÄŸunu ifade eden Kodal, bu maddeleri şöyle sıraladı: Ticari ofislerde ve alışveriÅŸ merkezlerinde kiralamalar genellikle dolar üzerinden yapılır. Tasarıda dö vizle yapılan kiralamalarda zam kalkıyor. Kiracınız ile anlaÅŸsanız bile yapamıyorsunuz, TL'yle ödenen kira larda ise enflasyon oranında artış getiriliyor. Oysa kiralama fiyatlarını piyasanın belirlemesi gerekir.

Kiralayanı zor durumda bırakır!
AYD'NİN itiraz ettiği bir diğer düzenleme ise 341. madde. Kodal'ın bu maddeye itirazı şöyle: "Kiracı kontratta yer alan yükümlülüklerini yerine getiremediğinde bazı yaptırımlar söz konusu oluyordu. Şimdi kiracı, kirayı ödeyemediğinde mülkü başka birine kiralayabilir. Düşünün bir alışveriş merkezinde tekstil mağazalarının olduğu bölüme köfteci açılabilir ya da sizin kriterlerinize uymayan bir kiracı binanızda ofis kiralayabilir. Bu kiralayanı zor durumda bırakıyor" dedi.
 
Ciro üzerinden kirayı engelliyor
YASA tasarısında itirazlara yol açan bir başka madde ise alışveriş merkezlerini yakından ilgilendiriyor. Kodal, bu madde ciro üzerinden kiralama yapmayı engelliyor. Belirli bir limit koymak durumunda kalıyorsunuz oysa kriz döneminde birçok AVM, ciro üzerinden kira kontratları yaptı. Kiracının işleri kötü giderse daha az kira ödeme hakkına sahip ama iyi giderse daha çok kira öde diye bir madde yok" sözleriyle yasayı eleştiriyor. Türkiye'ye son yıllarda 240 AVM ve çok sayıda ticari konut yapıldığı yaklaşık 30 milyar dolarlık yabancı yatırımın olduğunu belirten Kodal, "Biz yatırımcılar yaptığımız uzun vadeli kontratlara dayanarak yatırım yapıp, banka kredisi alıyoruz. Şimdi bu elimizden alınıyor, zaten yeni AVM yasası, pazar günleri kapalı olmak, otoparkların ücretsiz olması gibi konularda sıkıştırılıyoruz. Bu düzenlemeler yeni yatırımların önünü keser" şeklinde konuştu.
Esin Gedik / AkÅŸam


Geri Dön